Vánoční máslové sušenky

Vánoční máslové sušenky
zdroj: Kristýna Martínková

Štědrý den se pomalu blíží a ještě je čas na přípravu posledních kousků cukroví. Vyzkoušejte tento rychlí recept. Sušenky jsou výborné samotné, či potřené domácí oblíbenou marmeládou.

Porce: 30 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

Vanilkové sušenky

  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 lžičky sušené vanilky
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka soli

Kakaové sušenky

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g kokosové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetku soli

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C.
  2. V hlubších mísách smíchejte jednotlivé ingredience na sušenky. Vypracujte kompaktní těsta, která nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
  3. Těsto rozválejte na plát cca 3 mm tlustý.
  4. Poté z těsta vykrajujte různé tvary.
  5. Dejte je na plech a pečte zhruba 15 minut dozlatova.
  6. Sušenky nechte vychladit a podávejte.

Náš tip
Cukroví potřete rybízovou marmeládou a slepujte k sobě dva kusy.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slaná granola se semínky a ořechy

Slaná granola se semínky a ořechy

Domácí pečenou granolu nemusíte připravovat jen na sladko. Vyzkoušejte i její slanou verzi. Můžete ji podle libosti a chutí měnit. Ideální je pak v kombinaci s krémovou polévkou, jogurtem či domácí tvarohovou...

Čtěte dál
Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast s ořechy a kokosem

Francouzský toast je skvělou verzí snídaně, kterou si oblíbí, jak děti, tak dospělí. Skořice a opečené ořechy zpříjemní chladná zimní...
Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Skořicovo-čokoládový závin s ořechy

Kynuté záviny krásně voní po skořici a hořké čokoládě. Můžete si je dopřát na snídani či svačinu a poslouží i jako skvělý dezert.
Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Silvestrovské sýrové kuličky s parmezánem

Na silvestrovské oslavy připravte tyto rychlé parmazánové kuličky. Ty podávejte s krekry, zeleninou, či zeleninovými chipsy. Sýrové...
Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Lískooříškový krém s kakaovým máslem

Vyzkoušejte výborný univerzální recept na krémovou pomazánku. Lískooříškový krém se skvěle hodí k palačinkám či na chleba. V období...
Domácí vanilkové loupáky

Domácí vanilkové loupáky

Domácím loupákům se nic nevyrovná. Jsou jednoduché na přípravu, krásně voní a nejlepší jsou po upečení. Podávejte je potřené máslem,...
Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Bramborový krém se slaninou, parmezánem a muškátovým oříškem

Podzimní období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak na oběd, tak také jako lehkou večeři....
Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta s rajčaty a bazalkou

Vaječná omeleta je rychlá, jednoduchá a můžete ji dochutit podle libosti. Doplňte ji kváskovým chlebem a také menším zeleninovým salátem....
Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Teplý podzimní salát s grilovanou zeleninou

Saláty jsou výborné i v chladnějším podzimním období. Dopřejte si je s pečenou sezónní zeleninou a lehkou zálivkou. Vařené vejce je...
Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Muffiny s červenou řepou a hořkou čokoládou

Podzimní muffiny voní krásně po skořici a díky červené řepě jsou vláčné i pár dnů po upečení. Jsou přirozeně sladké a s bílým jogurtem...
Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Kroupoto na víně s kuřecím masem a parmezánem

Připravte si doma jednoduché rychlé kroupoto. Je příjemně jemné, krémové a plné výrazné vinné chuti. Recept je inspirován italským...
Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Krémová rýžová kaše s ovocem a ořechy

Rýže Arborio je ideální jak na přípravu rizota, tak také krémové rýžové kaše. Doplňte ji podzimním ovocem a voňavou skořicí. Na talíři...