Vánoční máslové sušenky

Vánoční máslové sušenky
zdroj: Kristýna Martínková

Štědrý den se pomalu blíží a ještě je čas na přípravu posledních kousků cukroví. Vyzkoušejte tento rychlí recept. Sušenky jsou výborné samotné, či potřené domácí oblíbenou marmeládou.

Porce: 30 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

Vanilkové sušenky

  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 lžičky sušené vanilky
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka soli

Kakaové sušenky

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g kokosové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetku soli

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C.
  2. V hlubších mísách smíchejte jednotlivé ingredience na sušenky. Vypracujte kompaktní těsta, která nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
  3. Těsto rozválejte na plát cca 3 mm tlustý.
  4. Poté z těsta vykrajujte různé tvary.
  5. Dejte je na plech a pečte zhruba 15 minut dozlatova.
  6. Sušenky nechte vychladit a podávejte.

Náš tip
Cukroví potřete rybízovou marmeládou a slepujte k sobě dva kusy.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...