Harvardští vědci zjistili, že užívání olivového oleje místo margarínu, másla nebo jiných zdrojů nasycených tuků může chránit před úmrtím na rakovinu, kardiovaskulárními nebo respiračními onemocněními, a dokonce i před obávanou Alzheimerovou chorobou.
Příznivého efektu se podle doktora Howarda LeWina, hlavního lékařského redaktora Harvard Health Publishing na Harvard Medical School, docílí kombinací snížení příjmu množství nasycených tuků a současného zvýšení mononenasycených tuků obsažených v olivovém oleji. „Pokaždé, když je to možné, použijte olivový olej místo nasycených tuků, ať už při vaření nebo při přípravě salátových dresinků,“ radí na BBC.
Jak bádání probíhalo
V rámci studie, která nedávno vyšla v odborném magazínu Journal of the American College of Cardiology, analyzovali vědci z Harvardu stravu amerických zdravotníků účastnících se dvou velkých studií financovaných vládou. Zjištění následně porovnali se záznamy o nemocech a úmrtích v průběhu času.
Co vědci zjistili
Podle hlavní autorky studie, Marty Guasch-Ferreové, vedoucí vědecké pracovnice na Harvard TH Chan School of Public Health, se jedná o první dlouhodobou studii zahrnující více než 90 tisíc účastníků sledovaných po dobu až 30 let, která pozorovala Američany. Dosavadní zkoumání se totiž většinou týkala středomořské a evropské populace, u níž je spotřeba olivového oleje zpravidla vyšší. „Naše výsledky poskytují další podporu pro doporučení nahradit nasycené a živočišné tuky nenasycenými rostlinnými oleji, jako je olivový olej," řekla BBC.
Co říkají čísla
U těch, kteří uvedli, že nasycené tuky ve většině případů nahrazují olivovým olejem, se prokázalo o 19 % nižší riziko úmrtí na srdeční onemocnění, o 17 % na rakovinu, o 29 % na neurodegenerativní onemocnění a o 18 % na respirační onemocnění ve srovnání s těmi, kteří tak činili zřídka nebo vůbec. Zcela novým zjištěním pak bylo prokázání souvislosti mezi příjmem olivového oleje a menším počtem úmrtí na onemocnění mozku. S ohledem na nedostatek preventivních strategií pro Alzheimerovu chorobu a vysokou úmrtnost s ní související má toto zjištění, pokud se potvrdí, pro veřejné zdraví velký význam.
Proč se nebát, že přiberete
Autoři studie rovněž zahlazují případné obavy, které by se mohly týkat domněnky, že po navýšení konzumace olivového oleje začnete přibírat. Je to totiž přesně naopak. „Je třeba poznamenat, že žádné vědecké důkazy nepodporují názor, že konzumace většího množství olivového oleje je spojena s přibíráním na váze," vysvětlila BBC Marta Guasch-Ferreová s tím, že olivový olej by pravděpodobně mohl zvýšit sytost a plnost, což může potenciálně snížit spotřebu nezdravých svačin a vést v konečném důsledku nejen ke zlepšení zdraví jako takového, ale i k přirozenému úbytku hmotnosti.
Zdroj: edition.cnn.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?
Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci imunity. S nástupem podzimu je dobré začít vařit nejrůznější hřejivé...
Čtěte dál