Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?
zdroj: Shutterstock

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci imunity. S nástupem podzimu je dobré začít vařit nejrůznější hřejivé pokrmy, jejichž součástí může být právě kurkuma.

Pigment kurkumin je výborný antioxidant
Hlavním pigmentem, který může za typickou barvu kurkumy, je kurkumin. Dodává ji nádherně zářivou žlutou barvu a díky němu má kurkuma mnoho zdravotních benefitů, které souvisí s celkovým léčivým profilem kořenu. Má antioxidační, protizánětlivé a imunomodulační vlastnosti. Několik studií o něm dokonce mluví jako o prostředku působícím proti rakovinovému bujení, doporučují jeho používání v rámci prevence onkologických onemocnění. Kurkumin se sám o sobě velmi špatně vstřebávám, proto je dobré ho kombinovat s piperinem (v jídelníčku může být jeho zdroj pepř).

Kurkuma pro podporu trávení i eliminaci cholesterolu
Kurkuma čistí žaludek a díky silným antibakteriálním vlastnostem působí proti nepříjemné bakterii, která může napadat trávicí trakt, Helicobacter pylori. Kurkumin reguluje střevní flóru a zvyšuje produkci hlenu, který pomáhá chránit stěny žaludku před podrážděním. Zmírňuje příznaky pálení žáhy, říhání, bolesti břicha a nadýmání (dyspepsie).

  • Působí jako prostředek, který napomáhá odvodnění organismu a snižuje projevy zánětu, je ideální při respiračních onemocněních a když se potřebujete vypotit.
  • Stimuluje sekreci žluči, látky, která hraje klíčovou roli při odbourávání a odstraňování tuků.
  • Kurkuma snižuje hladinu špatného (LDL) cholesterolu a zvyšuje hladinu toho dobrého Zpomaluje střevní vstřebávání cholesterolu z potravy  a  stimuluje sekreci žlučových kyselin, které jej účinně rozpouštějí. Proto může být po poradě s ošetřujícím lékařem dobrým doplňkem stravy pro lidi s hypercholesterolémií.
  • Protože trávicí systém je neoddělitelně vázán na naši imunitu, působí pozitivní účinky kurkumy na zažívání přímo i nepřímo na práci naší obranyschopnosti.

Koření proti zánětu i virózám
Kurkuma je koření bohaté na antioxidanty, obsahuje oblíbené vitamíny pro ochranu proti působení volných radikálů (konkrétně vitamín E a C). Ty se obecně rovněž doporučují k pravidelné podpoře dobře fungujícího imunitního systému. Regenerační a protizánětlivé vlastnosti kurkumy z ní činí výborného pomocníka pro posilování imunity a v boji proti již propuknuté nemoci v sychravých obdobích. Můžete ji zkusit třeba v oblíbeném Chaji, přidat do jídla koření Garam Massala nebo si s ní připravit „zlaté mléko”. Podpoří činnost krevního oběhu a zahřeje v sychravých dnech opravdu výborně.

Na co dát pozor při užívání potravinového doplňku
Chcete-li užívat kurkumu v rámci doplňků stravy, je v případě, že užíváte farmaceutickou léčbu, jste těhotná nebo kojíte, se poradit s lékařem. Kontraindikována je v případě výskytu žlučových kamenů a obstrukcí žlučovodů. Produkty obsahující kurkumu by mohly interagovat s léky na ředění krve,  stejně jako s rostlinami s antikoagulačními vlastnostmi. Produkty obsahující kurkumu by teoreticky mohly interagovat s protizánětlivými léky. Proto je vždy potřeba konzultace ohledně vhodnosti jejich kombinování.

  • Vysoké dávky kurkumy se nedoporučuje v případech žaludečních nebo dvanáctníkových vředů, protože hrozí zvýšené podráždění.
  • Mezi nežádoucí účinky užívání kurkumy patří sucho v ústech, plynatost nebo pálení žáhy, předávkování vede k nevolnosti a zvracení.
  • Doplňky stravy s kurkuminem by se neměly užívat dlouhodobě bez konzultace s odborníkem.

 

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.govncbi.nlm.nih.govhmedicalnewstoday.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké letní dny přinášejí nejen radost z teplého počasí, ale také starost, zvláště lidem trpícím nějakým běžným chronickým onemocněním. Vysoké teploty mohou výrazně zhoršit symptomy některých nemocí a...

Čtěte dál
Tejpování – při jakých potížích a jak vám pomůže nalepení speciální „pásky“?

Tejpování – při jakých potížích a jak vám pomůže nalepení speciální „pásky“?

Tejpování bývalo zpočátku záležitostí vrcholových sportovců, dnes se však běžně využívá při rekonvalescenci po úrazech a ke zmírnění...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Břišní kýla – příčiny vzniku a základní léčebné přístupy

Břišní kýla – příčiny vzniku a základní léčebné přístupy

Kýla (hernie) je stav, kdy dochází k patologickému vytlačení orgánu, části střev nebo tuku do dutiny břišní skrze oslabená místa či...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...