Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci imunity. S nástupem podzimu je dobré začít vařit nejrůznější hřejivé pokrmy, jejichž součástí může být právě kurkuma.
Pigment kurkumin je výborný antioxidant
Hlavním pigmentem, který může za typickou barvu kurkumy, je kurkumin. Dodává ji nádherně zářivou žlutou barvu a díky němu má kurkuma mnoho zdravotních benefitů, které souvisí s celkovým léčivým profilem kořenu. Má antioxidační, protizánětlivé a imunomodulační vlastnosti. Několik studií o něm dokonce mluví jako o prostředku působícím proti rakovinovému bujení, doporučují jeho používání v rámci prevence onkologických onemocnění. Kurkumin se sám o sobě velmi špatně vstřebávám, proto je dobré ho kombinovat s piperinem (v jídelníčku může být jeho zdroj pepř).
Kurkuma pro podporu trávení i eliminaci cholesterolu
Kurkuma čistí žaludek a díky silným antibakteriálním vlastnostem působí proti nepříjemné bakterii, která může napadat trávicí trakt, Helicobacter pylori. Kurkumin reguluje střevní flóru a zvyšuje produkci hlenu, který pomáhá chránit stěny žaludku před podrážděním. Zmírňuje příznaky pálení žáhy, říhání, bolesti břicha a nadýmání (dyspepsie).
- Působí jako prostředek, který napomáhá odvodnění organismu a snižuje projevy zánětu, je ideální při respiračních onemocněních a když se potřebujete vypotit.
- Stimuluje sekreci žluči, látky, která hraje klíčovou roli při odbourávání a odstraňování tuků.
- Kurkuma snižuje hladinu špatného (LDL) cholesterolu a zvyšuje hladinu toho dobrého Zpomaluje střevní vstřebávání cholesterolu z potravy a stimuluje sekreci žlučových kyselin, které jej účinně rozpouštějí. Proto může být po poradě s ošetřujícím lékařem dobrým doplňkem stravy pro lidi s hypercholesterolémií.
- Protože trávicí systém je neoddělitelně vázán na naši imunitu, působí pozitivní účinky kurkumy na zažívání přímo i nepřímo na práci naší obranyschopnosti.
Koření proti zánětu i virózám
Kurkuma je koření bohaté na antioxidanty, obsahuje oblíbené vitamíny pro ochranu proti působení volných radikálů (konkrétně vitamín E a C). Ty se obecně rovněž doporučují k pravidelné podpoře dobře fungujícího imunitního systému. Regenerační a protizánětlivé vlastnosti kurkumy z ní činí výborného pomocníka pro posilování imunity a v boji proti již propuknuté nemoci v sychravých obdobích. Můžete ji zkusit třeba v oblíbeném Chaji, přidat do jídla koření Garam Massala nebo si s ní připravit „zlaté mléko”. Podpoří činnost krevního oběhu a zahřeje v sychravých dnech opravdu výborně.
Na co dát pozor při užívání potravinového doplňku
Chcete-li užívat kurkumu v rámci doplňků stravy, je v případě, že užíváte farmaceutickou léčbu, jste těhotná nebo kojíte, se poradit s lékařem. Kontraindikována je v případě výskytu žlučových kamenů a obstrukcí žlučovodů. Produkty obsahující kurkumu by mohly interagovat s léky na ředění krve, stejně jako s rostlinami s antikoagulačními vlastnostmi. Produkty obsahující kurkumu by teoreticky mohly interagovat s protizánětlivými léky. Proto je vždy potřeba konzultace ohledně vhodnosti jejich kombinování.
- Vysoké dávky kurkumy se nedoporučuje v případech žaludečních nebo dvanáctníkových vředů, protože hrozí zvýšené podráždění.
- Mezi nežádoucí účinky užívání kurkumy patří sucho v ústech, plynatost nebo pálení žáhy, předávkování vede k nevolnosti a zvracení.
- Doplňky stravy s kurkuminem by se neměly užívat dlouhodobě bez konzultace s odborníkem.
Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, hmedicalnewstoday.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...
Čtěte dál