Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém
zdroj: Shutterstock

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by za normálních okolností mělo být bakterií méně než ve střevě tlustém. Toto přemnožení může vést k zažívacím potížím a dalším zdravotním komplikacím. Kdy k tomuto stavu dochází a jak se projevuje?

SIBO je zkratka z anglického „small intestinal bacterial overgrowth“ a doslova znamená „nadměrný růst bakterií v tenkém střevě“. Tenké střevo je obvykle méně osídleno bakteriemi než tlusté střevo, ale při SIBO dochází k abnormálnímu nárůstu bakteriální populace, včetně druhů, které se v tenkém střevě běžně nevyskytují. Hrozí nejen zažívací potíže, ale také pokles chuti k jídlu, hubnutí a nedostatek některých důležitých vitaminů.

Rizikové faktory pro rozvoj SIBO
Předpokládá se, že rozvoj SIBO může být ovlivněn některým z těchto faktorů nebo jejich kombinací:

  • odchylky v anatomii tenkého střeva
  • nedostatečná kyselost žaludečních šťáv a žaludeční reflux
  • poruchy imunitního systému
  • pomalý průchod natrávené potravy střevem, k čemuž může dojít např. při srůstech po velkých břišních operacích nebo při nízkých hladinách hormonů štítné žlázy
  • nadměrné užívání některých druhů analgetik

Příčiny a nejčastější příznaky SIBO 
SIBO může být důsledkem zpomaleného pohybu střev, což umožňuje bakteriím se v tenkém střevě množit. Dále pak srůsty nebo jiné strukturální problémy ve střevě mohou vést k hromadění bakterií a SIBO. Snížená obranyschopnost organismu může vést k neschopnosti kontrolovat množení bakterií a riziko zvyšují také některá onemocnění, např. cukrovka, Parkinsonova nemoc, Crohnova nemoc a další onemocnění mohou ovlivnit funkci střev a přispět k SIBO. K nejčastějším příznakům patří nadýmání a plynatost, bolesti břicha a křeče, říhání s odérem zkažených vajíček (síra), průjem nebo zácpa, pocit plnosti po jídle, nevolnost, ztráta chuti k jídlu a neúmyslný úbytek na váze, mastná stolice.

Diagnostika SIBO
Protože příznaky SIBO jsou velmi nespecifické a podobají se jiným onemocněním trávicího traktu, bývá tato nemoc často nediagnostikována. Signálem pro diagnostiku SIBO mohou být někdy až následně vytvořené komplikace. Nejčastěji se používá dechový test, který měří množství vodíku a metanu v dechu po požití laktulózy. Zvýšené hodnoty těchto plynů mohou naznačovat SIBO. Další možností jsou krevní testy, které mohou pomoci odhalit případné nutriční deficity spojené s SIBO. V některých případech může být provedena také endoskopie s biopsií tenkého střeva pro podrobnější vyšetření. 

Léčba a prevence SIBO
Krátkodobá léčba antibiotiky je běžným přístupem k potlačení nadměrného růstu bakterií. Po léčbě antibiotiky se doporučuje užívat probiotika k obnovení zdravé střevní mikroflóry. Pokud je SIBO důsledkem jiného zdravotního problému, je důležité léčit i tento primární stav. Prevence zahrnuje zdravou stravu a dostatek vlákniny, dostatečný pitný režim, pravidelný pohyb a omezení stresu.

Zdroj: symprove.cz/blogsenterosgel.eu/cs/blog

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat, může být extrémně stresující a dost nepříjemně nám komplikovat každodenní...

Čtěte dál
Virus Epstein-Barrové (EBV) – příznaky, diagnóza a léčba

Virus Epstein-Barrové (EBV) – příznaky, diagnóza a léčba

Virus Epstein-Barrové (EBV) je jedním z nejrozšířenějších virů. I přestože se o něm nemluví tak často jako o oparu nebo neštovicích,...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké letní dny přinášejí nejen radost z teplého počasí, ale také starost, zvláště lidem trpícím nějakým běžným chronickým onemocněním....
Tejpování – při jakých potížích a jak vám pomůže nalepení speciální „pásky“?

Tejpování – při jakých potížích a jak vám pomůže nalepení speciální „pásky“?

Tejpování bývalo zpočátku záležitostí vrcholových sportovců, dnes se však běžně využívá při rekonvalescenci po úrazech a ke zmírnění...