Lavaš chléb se sýrem halloumi a pečenou zeleninou

Lavaš chléb se sýrem halloumi a pečenou zeleninou
zdroj: Kristýna Martínková

Lavaš je velice tenký chléb podobný tortille. Je vhodný na balení či zapékání. Výborný je ve spojení s masem, sýrem a zeleninou. Po zapečení je krásně křupavý a drží ingredience pohromadě.

Porce: 4
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 4 kulaté chleby lavaš
  • 400 g sýru halloumi
  • 60 g hummusu
  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 větší mrkve
  • 3 větší petržele
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 3 červené cibule
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Zeleninu omyjte a očistěte.
  3. Cibuli rozkrojte na čtvrtiny. Ostatní zeleninu nakrájejte na tenké plátky a přendejte ji na plech. 
  4. Přidejte přepuštěné máslo, tymián, sůl, pepř a pečte cca 35–40 minut.
  5. Mezitím na pánvi opečte na plátky nakrájený sýr.
  6. Tortillu rozprostřete na pracovní plochu. Potřete ji humusem a nožem vyznačte čtvrtiny.
  7. Do první čtvrtiny dejte sýr halloumi, do druhé papriku, do třetí mrkev a do čtvrté části petržel. Nakonec přidejte jogurt a červenou cibuli.
  8. Lavaš chléb v dolní části nakrojte směrem ke středu a po čtvrtinách jej zabalte tak, aby vznikla kapsa.
  9. Chléb na suché pánvi z každé strany opečte a podávejte.

Náš tip
Do jogurtu přidejte prolisovaný stroužek česneku a lžičku olivového oleje.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...