Lavaš chléb se sýrem halloumi a pečenou zeleninou

Lavaš chléb se sýrem halloumi a pečenou zeleninou
zdroj: Kristýna Martínková

Lavaš je velice tenký chléb podobný tortille. Je vhodný na balení či zapékání. Výborný je ve spojení s masem, sýrem a zeleninou. Po zapečení je krásně křupavý a drží ingredience pohromadě.

Porce: 4
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 4 kulaté chleby lavaš
  • 400 g sýru halloumi
  • 60 g hummusu
  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 větší mrkve
  • 3 větší petržele
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 3 červené cibule
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Zeleninu omyjte a očistěte.
  3. Cibuli rozkrojte na čtvrtiny. Ostatní zeleninu nakrájejte na tenké plátky a přendejte ji na plech. 
  4. Přidejte přepuštěné máslo, tymián, sůl, pepř a pečte cca 35–40 minut.
  5. Mezitím na pánvi opečte na plátky nakrájený sýr.
  6. Tortillu rozprostřete na pracovní plochu. Potřete ji humusem a nožem vyznačte čtvrtiny.
  7. Do první čtvrtiny dejte sýr halloumi, do druhé papriku, do třetí mrkev a do čtvrté části petržel. Nakonec přidejte jogurt a červenou cibuli.
  8. Lavaš chléb v dolní části nakrojte směrem ke středu a po čtvrtinách jej zabalte tak, aby vznikla kapsa.
  9. Chléb na suché pánvi z každé strany opečte a podávejte.

Náš tip
Do jogurtu přidejte prolisovaný stroužek česneku a lžičku olivového oleje.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vánoční perníkové kuličky

Vánoční perníkové kuličky

Vánoční kuličky jsou jemné, vláčné a plné perníkové chuti. Arašídové máslo jim dodá jinakost, ale i zdravé tuky.

Čtěte dál
Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém je hustý a jemný. Díky chilli papričce je krém příjemně pikantní a krásně prohřeje. Opečená cizrna v polévce příjemně...
Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla jsou sladkou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně. Povidla jsou ideální...
Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Na přípravu bramborových placek je potřeba jen pár ingrediencí. Jsou zajímavou obměnou palačinek. Placky jsou skvělé na snídani, ale...
Smetanová panna cotta s ovocem

Smetanová panna cotta s ovocem

Panna cotta je lehký dezert, který je snadný a jeho příprava zabere jen chvíli. Doplňte jej o oblíbené ovoce a skvělá dobrota je na...
Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Zpříjemněte si chladné podzimní dny voňavou dýňovou polévkou. Ta je zahuštěna červenou čočkou, která je jemná a dobře stravitelná....
Tvarohoví šneci s mákem a ořechy

Tvarohoví šneci s mákem a ořechy

Šneci z tvarohového těsta jsou krásně vláční a vydrží tak i několik dní. Maková náplň s ořechy je hutná a díky tvarohu příjemně jemná.
Rýžovo-jáhlová kaše s kokosem, karamelem a fíky

Rýžovo-jáhlová kaše s kokosem, karamelem a fíky

S příchodem podzimu jsou výbornou volbou ke snídani teplé kaše. Rýžovo-jáhlová kaše je přirozeně bezlepková a sladkou chuť ji dodává...
Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu...
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...