Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem
zdroj: Kristýna Martínková

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti. Pokrm podávejte s tvarohovým dipem a kvašenou zeleninou.

Porce: 6
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Bezlepkové

Ingredience

  • 6 větších brambor
  • 2 větší žluté cibule
  • 150 g sušené šunky
  • 150 g cheddaru
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 snítky čerstvé petržele
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g polotučného tvarohu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Brambory pořádně očistěte. Dejte je do hrnce, přidejte vodu a vařte cca 25 minut do změknutí.
  3. Mezitím nakrájejte šunku, cibuli na menší kostky. Cheddar nastrouhejte na hrubém struhadle, bylinky nasekejte.
  4. Do hlubší pánve nalijte olej a zpěňte na něm cibuli. Poté přidejte šunku, vše společně chvíli opékejte a pánev odstavte.  
  5. Uvařené brambory podélně rozkrojte. Vydlabejte vnitřek tak, aby vznikly lodičky.
  6. Dužinu dejte do misky, přidejte směs cibulky a šunky, cheddar, petržel, polotučné mléko, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  7. Samostatné lodičky naplňte vzniklou směsí, vložte je na plech a dejte je péci na cca 45 minut dozlatova.
  8. V menší misce smíchejte zakysanou smetanu a tvaroh. Přidejte sůl, pepř a promíchejte.
  9. Upečené brambory podávejte ozdobené směsí smetany a tvarohu.

Náš tip
Směs, která zůstala a nevešla se do lodiček, můžete podávat např. s opečeným krůtím masem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu příjemně křupou.

Čtěte dál
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...
Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto,...
Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...