Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem
zdroj: Kristýna Martínková

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti. Pokrm podávejte s tvarohovým dipem a kvašenou zeleninou.

Porce: 6
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Bezlepkové

Ingredience

  • 6 větších brambor
  • 2 větší žluté cibule
  • 150 g sušené šunky
  • 150 g cheddaru
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 snítky čerstvé petržele
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g polotučného tvarohu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Brambory pořádně očistěte. Dejte je do hrnce, přidejte vodu a vařte cca 25 minut do změknutí.
  3. Mezitím nakrájejte šunku, cibuli na menší kostky. Cheddar nastrouhejte na hrubém struhadle, bylinky nasekejte.
  4. Do hlubší pánve nalijte olej a zpěňte na něm cibuli. Poté přidejte šunku, vše společně chvíli opékejte a pánev odstavte.  
  5. Uvařené brambory podélně rozkrojte. Vydlabejte vnitřek tak, aby vznikly lodičky.
  6. Dužinu dejte do misky, přidejte směs cibulky a šunky, cheddar, petržel, polotučné mléko, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  7. Samostatné lodičky naplňte vzniklou směsí, vložte je na plech a dejte je péci na cca 45 minut dozlatova.
  8. V menší misce smíchejte zakysanou smetanu a tvaroh. Přidejte sůl, pepř a promíchejte.
  9. Upečené brambory podávejte ozdobené směsí smetany a tvarohu.

Náš tip
Směs, která zůstala a nevešla se do lodiček, můžete podávat např. s opečeným krůtím masem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...
Kuřecí prsa s bylinkami a sezónní zeleninou

Kuřecí prsa s bylinkami a sezónní zeleninou

Pokrmy z jednoho pekáče jsou snadné a často i rychlé na přípravu. Veškeré ingredience se nakrájí, vloží do zapékací mísy a zbytek práce...