Jód potřebujeme hlavně pro správnou funkci štítné žlázy. Je jedním z nejdůležitějších minerálů v našem těle a patří mezi cenné přírodní prvky. Má významný vliv pro nervovou soustavu, ovlivňuje také mentální a intelektuální funkce, dále zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů či zubů. Je však velmi důležitý i v těhotenství.
Jód má zásadní význam pro správný vývoj mozkové tkáně plodu i již narozených dětí. Během těhotenství je tak dostatek jódu velmi důležitý, především v prvních týdnech, ale i po celou dobu těhotenství a v době kojení. V posledních dnech, kdy díky probíhajícímu konfliktu na Ukrajině panují obavy z možnosti zvýšené radiace, se dostává do popředí otázka významu jódu v prevenci onemocnění v důsledku působení radiace na organismus.
Potřeba jódu a jeho nedostatek v těle
Potřeba jódu v těle člověka se mění v závislosti na věku a zdravotním stavu. Jód se vstřebává ve střevech a odtud v množství až 70ti % odchází do štítné žlázy. Jeho nedostatek způsobuje například strukturální změny štítné žlázy, kdy roste tzv. struma, lidově vole. Zároveň dochází ke změně její funkce, může být zvýšená nebo naopak snížená. K základním příznakům nedostatku jódu patří špatná látková výměna, únava, chladné nohy a ruce, nesoustředěnost, chudokrevnost, u žen pak poruchy menstruačního cyklu a problémy s otěhotněním. U dětí vznikají růstové poruchy, poruchy motoriky i snížení inteligence. Dříve byl nedostatek jódu způsoben především nedostatečným příjmem potravin bohatých na jód, dnes se u nás tento problém již nevyskytuje.
Jód v naší potravě
Bohatým zdrojem jódu jsou například mořské plody, řasy a ryby, dále brokolice, vejce, hrách, mrkev, třešně, sůl, česnek, maliny, cibule, rajčata, rybíz, citrony, bazalka, mléko, minerální vody, čokoláda, žampiony apod. Je možné jód doplňovat i pomocí doplňků stravy. Stejně jako nedostatek jódu, tak i jeho přebytek může našemu tělu spíš škodit než pomáhat. Je tak lepší se vyhnout příliš časté konzumaci uzenin, které obvykle obsahují velké množství soli a dále pak polotovarům. Nadbytek jódu může způsobit nadměrně zvýšenou činnost štítné žlázy.
Jód a hrozba zvýšené radiace
V České republice ale i v jiných zemích dochází ke zvýšenému zájmu o jódové tablety a doplňky stravy obsahující jód. Děje se tak v souvislosti s válkou na Ukrajině a oznámením Ruska, že uvádí do pohotovosti jaderné zbraně. Lidé se rozhodli preventivně užívat jód, aby byli připraveni na případné zasažení radioaktivním zářením. Podle odborníků si však zvýšenou konzumací jódu mohou spíš ublížit.
Server Vitalia.cz uvádí, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost čelí v těchto dnech velkému množství dotazů ohledně bezpečnostních pokynů v souvislosti s válkou na Ukrajině a možností jaderného útoku. Kromě toho také odkazuje na vyjádření předsedkyně SÚJB Dany Drábové, která na svém twiterovém účtu uvedla, že nedoporučuje preventivní užívání jodových tablet. Server dále uvádí, že preventivně by lidé neměli užívat ani jodid draselný, protože dle příbalových letáků některých preparátů může mít nežádoucí účinky, například v podobě otoku slinných žláz nebo poruch činnosti štítné žlázy.
Jód nemá žádné přímé protiradiační účinky, i když může nabídnout určitou nepřímou ochranu. Při užití tablet 48 hodin před nebo osm hodin po ozáření, může to snížit příjem jódu-131 ve štítné žláze a snížit riziko rakoviny štítné žlázy vyvolané ozářením.
Zdroj: vitalia.cz, vitalia.cz, celostnimedicina.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy
Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují zejména klouby, které pak mohou být citlivější na zátěž a více náchylné...
Čtěte dál