Proč bychom neměli brát jód jako ochranu před radiací preventivně

Proč bychom neměli brát jód jako ochranu před radiací preventivně
zdroj: Shutterstock

Jód potřebujeme hlavně pro správnou funkci štítné žlázy. Je jedním z nejdůležitějších minerálů v našem těle a patří mezi cenné přírodní prvky. Má významný vliv pro nervovou soustavu, ovlivňuje také mentální a intelektuální funkce, dále zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů či zubů. Je však velmi důležitý i v těhotenství.

Jód má zásadní význam pro správný vývoj mozkové tkáně plodu i již narozených dětí. Během těhotenství je tak dostatek jódu velmi důležitý, především v prvních týdnech, ale i po celou dobu těhotenství a v době kojení. V posledních dnech, kdy díky probíhajícímu konfliktu na Ukrajině panují obavy z možnosti zvýšené radiace, se dostává do popředí otázka významu jódu v prevenci onemocnění v důsledku působení radiace na organismus.

Potřeba jódu a jeho nedostatek v těle
Potřeba jódu v těle člověka se mění v závislosti na věku a zdravotním stavu. Jód se vstřebává ve střevech a odtud v množství až 70ti % odchází do štítné žlázy. Jeho nedostatek způsobuje například strukturální změny štítné žlázy, kdy roste tzv. struma, lidově vole. Zároveň dochází ke změně její funkce, může být zvýšená nebo naopak snížená. K základním příznakům nedostatku jódu patří špatná látková výměna, únava, chladné nohy a ruce, nesoustředěnost, chudokrevnost, u žen pak poruchy menstruačního cyklu a problémy s otěhotněním. U dětí vznikají růstové poruchy, poruchy motoriky i snížení inteligence. Dříve byl nedostatek jódu způsoben především nedostatečným příjmem potravin bohatých na jód, dnes se u nás tento problém již nevyskytuje.

Jód v naší potravě
Bohatým zdrojem jódu jsou například mořské plody, řasy a ryby, dále brokolice, vejce, hrách, mrkev, třešně, sůl, česnek, maliny, cibule, rajčata, rybíz, citrony, bazalka, mléko, minerální vody, čokoláda, žampiony apod. Je možné jód doplňovat i pomocí doplňků stravy. Stejně jako nedostatek jódu, tak i jeho přebytek může našemu tělu spíš škodit než pomáhat. Je tak lepší se vyhnout příliš časté konzumaci uzenin, které obvykle obsahují velké množství soli a dále pak polotovarům. Nadbytek jódu může způsobit nadměrně zvýšenou činnost štítné žlázy.

Jód a hrozba zvýšené radiace
V České republice ale i v jiných zemích dochází ke zvýšenému zájmu o jódové tablety a doplňky stravy obsahující jód. Děje se tak v souvislosti s válkou na Ukrajině a oznámením Ruska, že uvádí do pohotovosti jaderné zbraně. Lidé se rozhodli preventivně užívat jód, aby byli připraveni na případné zasažení radioaktivním zářením. Podle odborníků si však zvýšenou konzumací jódu mohou spíš ublížit.

Server Vitalia.cz uvádí, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost čelí v těchto dnech velkému množství dotazů ohledně bezpečnostních pokynů v souvislosti s válkou na Ukrajině a možností jaderného útoku. Kromě toho také odkazuje na vyjádření předsedkyně SÚJB Dany Drábové, která na svém twiterovém účtu uvedla, že nedoporučuje preventivní užívání jodových tablet. Server dále uvádí, že preventivně by lidé neměli užívat ani jodid draselný, protože dle příbalových letáků některých preparátů může mít nežádoucí účinky, například v podobě otoku slinných žláz nebo poruch činnosti štítné žlázy.

Jód nemá žádné přímé protiradiační účinky, i když může nabídnout určitou nepřímou ochranu. Při užití tablet 48 hodin před nebo osm hodin po ozáření, může to snížit příjem jódu-131 ve štítné žláze a snížit riziko rakoviny štítné žlázy vyvolané ozářením. 

Zdroj: vitalia.czvitalia.czcelostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....