Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem
zdroj: Kristýna Martínková

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude buchta vláčná i pár dní po upečení.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (pečicí forma 24 x 32 cm)

  • 200 g celozrnné špaldové mouky (jemné)
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 170 g másla
  • 170 ml smetany (12 %)
  • 4 vejce
  • 8 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 1 balíček čokoládového pudinku
  • ½ l polotučného mléka
  • 350 g třešňového kompotu
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pečicí formu vymažte máslem a vysype trochou mouky.
  2. Do větší mísy prosejte obě mouky, přidejte prášek do pečiva, vanilku, špetku soli a promíchejte.
  3. Máslo dejte do menšího hrnce a nechte jej na mírném plamenu rozpustit, odstavte.
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem, dokud nezesvětlají. Přidejte smetanu a postupně i mouku. Vše důkladně promíchejte. Poté pomalu vymíchejte do těsta připravené máslo.
  5. Pudink připravte v mléce podle návodu a oslaďte ho nálevem z kompotu.
  6. Těsto nalijte do pečicí formy. Lžící postupně na těsto přidávejte pudink, ozdobte jej třešněmi a dejte péci na cca 45 minut. Před vyndáním překontrolujte špejlí.
  7. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Po vychladnutí povrch ozdobte zakysanou smetanou.   

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu příjemně křupou.

Čtěte dál
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...
Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto,...
Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...