Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy
zdroj: Kristýna Martínková

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje celá rodina.

Porce: 16
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 10 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

Na těsto

  • 400 g špaldové mouky
  • 100 g mouky z vlašských ořechů
  • 5 lžic medu
  • 2 vejce
  • ½ prášku do pečiva bez fosfátů
  • 130 g změklého másla
  • 3 lžíce plnotučného mléka
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli

Na náplň

  • 5 lžic cukru
  • 25 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 375 g mascarpone
  • 25 g mouky z vlašských ořechů
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouky, med, vejce, máslo, sušenou vanilku, mléko, prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto. To nechce nejlépe přes noc odpočívat v lednici.
  3. Těsto rozválejte na cca 3 mm tlustý plát. Poté vykrajujte kolečka o průměru cca 5–6 cm.
  4. Korpusy dejte péci do trouby na cca 10 minut dozlatova.
  5. Mezitím si připravte náplň.
  6. V pánvi rozehřejte cukr. Jakmile se rozpustí, přidejte máslo a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Poté přidejte mléko, sůl a vymíchejte karamel.
  7. Vychladlý karamel důkladně promíchejte s mascarpone.
  8. Kolečka promazávejte krémem a slepujte vždy po třech.
  9. Po obvodu dortíčky pomažte zbylým krémem, obalte v mouce z vlašských ořechů a podávejte.

Náš tip
Dortíky uchovávejte v lednici, kde vydrží několik dní.   

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...
Kuřecí prsa s bylinkami a sezónní zeleninou

Kuřecí prsa s bylinkami a sezónní zeleninou

Pokrmy z jednoho pekáče jsou snadné a často i rychlé na přípravu. Veškeré ingredience se nakrájí, vloží do zapékací mísy a zbytek práce...