Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy
zdroj: Kristýna Martínková

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje celá rodina.

Porce: 16
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 10 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

Na těsto

  • 400 g špaldové mouky
  • 100 g mouky z vlašských ořechů
  • 5 lžic medu
  • 2 vejce
  • ½ prášku do pečiva bez fosfátů
  • 130 g změklého másla
  • 3 lžíce plnotučného mléka
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli

Na náplň

  • 5 lžic cukru
  • 25 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 375 g mascarpone
  • 25 g mouky z vlašských ořechů
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouky, med, vejce, máslo, sušenou vanilku, mléko, prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto. To nechce nejlépe přes noc odpočívat v lednici.
  3. Těsto rozválejte na cca 3 mm tlustý plát. Poté vykrajujte kolečka o průměru cca 5–6 cm.
  4. Korpusy dejte péci do trouby na cca 10 minut dozlatova.
  5. Mezitím si připravte náplň.
  6. V pánvi rozehřejte cukr. Jakmile se rozpustí, přidejte máslo a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Poté přidejte mléko, sůl a vymíchejte karamel.
  7. Vychladlý karamel důkladně promíchejte s mascarpone.
  8. Kolečka promazávejte krémem a slepujte vždy po třech.
  9. Po obvodu dortíčky pomažte zbylým krémem, obalte v mouce z vlašských ořechů a podávejte.

Náš tip
Dortíky uchovávejte v lednici, kde vydrží několik dní.   

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.