Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct znova a znova. Podávejte jej s domácí tvarohovou pomazánkou.
Porce: 1 chléb
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce třtinového mletého cukru
- špetka prášku stévie
- 4 g sušeného droždí
Postup
- V hlubší míse smíchejte mouky, cukr, stévii, droždí, kmín a sůl.
- Ve vlažném mléce rozšlehejte vejce a rozpuštěné máslo.
- Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 1 hodinu kynout, promíchejte a další hodinu nechte opět kynout.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Vyšší obdélníkovou formu vymažte máslem.
- Z vykynutého těsta vyválejte obdélník, stočte jej do ruličky a dejte do formy. Nechte 30 minut kynout.
- Formu dejte do trouby a pečte 15 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 20 minut.
- Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce.
Náš tip
Těsně po upečení potřete chléb vodou se solí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.