Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct znova a znova. Podávejte jej s domácí tvarohovou pomazánkou.
Porce: 1 chléb
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce třtinového mletého cukru
- špetka prášku stévie
- 4 g sušeného droždí
Postup
- V hlubší míse smíchejte mouky, cukr, stévii, droždí, kmín a sůl.
- Ve vlažném mléce rozšlehejte vejce a rozpuštěné máslo.
- Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 1 hodinu kynout, promíchejte a další hodinu nechte opět kynout.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Vyšší obdélníkovou formu vymažte máslem.
- Z vykynutého těsta vyválejte obdélník, stočte jej do ruličky a dejte do formy. Nechte 30 minut kynout.
- Formu dejte do trouby a pečte 15 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 20 minut.
- Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce.
Náš tip
Těsně po upečení potřete chléb vodou se solí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou
Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.
Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink
Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...

Hustá jarní zeleninová polévka
Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.

Jarní přepuštěné bylinkové máslo
Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou
Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje příjemný pocit v žaludku.

Velikonoční mandlový mazanec
Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem
Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...

Medové dortíčky s vlašskými ořechy
Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem
Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem
Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny
Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem
Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...

Kuřecí prsa s bylinkami a sezónní zeleninou
Pokrmy z jednoho pekáče jsou snadné a často i rychlé na přípravu. Veškeré ingredience se nakrájí, vloží do zapékací mísy a zbytek práce...