Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb
zdroj: Kristýna Martínková

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct znova a znova. Podávejte jej s domácí tvarohovou pomazánkou.

Porce: 1 chléb
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

Ingredience

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce třtinového mletého cukru
  • špetka prášku stévie
  • 4 g sušeného droždí

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouky, cukr, stévii, droždí, kmín a sůl.
  2. Ve vlažném mléce rozšlehejte vejce a rozpuštěné máslo.
  3. Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 1 hodinu kynout, promíchejte a další hodinu nechte opět kynout.
  4. Troubu předehřejte na 220 °C. Vyšší obdélníkovou formu vymažte máslem.
  5. Z vykynutého těsta vyválejte obdélník, stočte jej do ruličky a dejte do formy. Nechte 30 minut kynout.
  6. Formu dejte do trouby a pečte 15 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 20 minut.
  7. Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce.

Náš tip
Těsně po upečení potřete chléb vodou se solí.     

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu příjemně křupou.

Čtěte dál
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...
Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto,...
Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...