Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec
zdroj: Kristýna Martínková

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný cukru. Část klasické mouky je nahrazena mandlovou. Dominantní je vůně mandlí a chuť citronu. Podávejte jej s máslem a oblíbenou domácí marmeládou či medem.

Porce: 18 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g mandlové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 150 ml vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • 50 g plátku mandlí
  • 7 g sušeného droždí
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • muškátový oříšek
  • špetka soli

Postup

  1. V menší misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, polovinou mléka a lžící pšeničné mouky. Přikryjte směs utěrkou a nechte 10–15 minut vzejít kvásek.
  2. Do hlubší mísy dejte mouky, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, mléko, žloutky, kůru z citronu, 2/3 mandlí, sušenou vanilku, špetku soli a muškátového oříšku. Přidejte kvásek a vypracujte vláčné těsto. 
  3. Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 60 minut odpočívat na teplém místě.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte bochánek, který nechte na plechu dalších cca 90 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 160 °C. Mazanec potřete rozšlehaným bílkem, ozdobte zbylými mandlemi a dejte péci na cca 35 minut. Před vyndáním jej překontrolujte špejlí.
  6. Mazanec nechte na mřížce vychladnout a podávejte.

Náš tip
Pokud bude těsto při hnětení lepivé, přidejte do něj lžíci mouky.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...
Kuřecí prsa s bylinkami a sezónní zeleninou

Kuřecí prsa s bylinkami a sezónní zeleninou

Pokrmy z jednoho pekáče jsou snadné a často i rychlé na přípravu. Veškeré ingredience se nakrájí, vloží do zapékací mísy a zbytek práce...