Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec
zdroj: Kristýna Martínková

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný cukru. Část klasické mouky je nahrazena mandlovou. Dominantní je vůně mandlí a chuť citronu. Podávejte jej s máslem a oblíbenou domácí marmeládou či medem.

Porce: 18 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g mandlové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 150 ml vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • 50 g plátku mandlí
  • 7 g sušeného droždí
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • muškátový oříšek
  • špetka soli

Postup

  1. V menší misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, polovinou mléka a lžící pšeničné mouky. Přikryjte směs utěrkou a nechte 10–15 minut vzejít kvásek.
  2. Do hlubší mísy dejte mouky, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, mléko, žloutky, kůru z citronu, 2/3 mandlí, sušenou vanilku, špetku soli a muškátového oříšku. Přidejte kvásek a vypracujte vláčné těsto. 
  3. Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 60 minut odpočívat na teplém místě.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte bochánek, který nechte na plechu dalších cca 90 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 160 °C. Mazanec potřete rozšlehaným bílkem, ozdobte zbylými mandlemi a dejte péci na cca 35 minut. Před vyndáním jej překontrolujte špejlí.
  6. Mazanec nechte na mřížce vychladnout a podávejte.

Náš tip
Pokud bude těsto při hnětení lepivé, přidejte do něj lžíci mouky.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu příjemně křupou.

Čtěte dál
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...
Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto,...
Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...