Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec
zdroj: Kristýna Martínková

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný cukru. Část klasické mouky je nahrazena mandlovou. Dominantní je vůně mandlí a chuť citronu. Podávejte jej s máslem a oblíbenou domácí marmeládou či medem.

Porce: 18 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g mandlové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 150 ml vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • 50 g plátku mandlí
  • 7 g sušeného droždí
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • muškátový oříšek
  • špetka soli

Postup

  1. V menší misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, polovinou mléka a lžící pšeničné mouky. Přikryjte směs utěrkou a nechte 10–15 minut vzejít kvásek.
  2. Do hlubší mísy dejte mouky, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, mléko, žloutky, kůru z citronu, 2/3 mandlí, sušenou vanilku, špetku soli a muškátového oříšku. Přidejte kvásek a vypracujte vláčné těsto. 
  3. Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 60 minut odpočívat na teplém místě.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte bochánek, který nechte na plechu dalších cca 90 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 160 °C. Mazanec potřete rozšlehaným bílkem, ozdobte zbylými mandlemi a dejte péci na cca 35 minut. Před vyndáním jej překontrolujte špejlí.
  6. Mazanec nechte na mřížce vychladnout a podávejte.

Náš tip
Pokud bude těsto při hnětení lepivé, přidejte do něj lžíci mouky.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.