Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný cukru. Část klasické mouky je nahrazena mandlovou. Dominantní je vůně mandlí a chuť citronu. Podávejte jej s máslem a oblíbenou domácí marmeládou či medem.
Porce: 18 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 280 g hladké pšeničné mouky
- 70 g mandlové mouky
- 50 g třtinového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 150 ml vlažného mléka
- 3 vejce
- 1 citron
- 50 g plátku mandlí
- 7 g sušeného droždí
- ½ lžičky sušené vanilky
- muškátový oříšek
- špetka soli
Postup
- V menší misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, polovinou mléka a lžící pšeničné mouky. Přikryjte směs utěrkou a nechte 10–15 minut vzejít kvásek.
- Do hlubší mísy dejte mouky, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, mléko, žloutky, kůru z citronu, 2/3 mandlí, sušenou vanilku, špetku soli a muškátového oříšku. Přidejte kvásek a vypracujte vláčné těsto.
- Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 60 minut odpočívat na teplém místě.
- Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte bochánek, který nechte na plechu dalších cca 90 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Mazanec potřete rozšlehaným bílkem, ozdobte zbylými mandlemi a dejte péci na cca 35 minut. Před vyndáním jej překontrolujte špejlí.
- Mazanec nechte na mřížce vychladnout a podávejte.
Náš tip
Pokud bude těsto při hnětení lepivé, přidejte do něj lžíci mouky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.