Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?
zdroj: Shutterstock

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci našeho seriálu o sezonních potravinách vám i tentokrát poradíme, co si dopřát právě v červenci. Zraje toho teď opravdu dost, proto si užijte dobu rybízu, rajčat nebo cukety. Zrají ale také oblíbené papriky. Co tyto plody ukrývají za zdraví prospěšné látky a jak s nimi naložit v kuchyni?

Červený a černý rybíz
Oba druhy rybízu jsou u nás velmi populární a najdete je skoro na každé zahrádce. Rybíz si můžete dopřát syrový, ale nejčastěji ho využijete do dezertů a na výrobu domácích marmelád. Všechny druhy rybízu obsahují vitamín C a vitamíny B komplexu. Ovšem jednoznačně černý rybíz je vůbec nejlepším, lokálním zdrojem vitamínu C, navíc obsahuje také rutin, který zlepšuje stav cévních stěn. Konzumace rybízu pomáhá při ateroskleróze, hemoroidech nebo při potížích s křečovými žilami. Na černý rybíz by si ovšem měli dát pozor lidé trpící na pálení žáhy či překyselení žaludku. Pokud máte právě teď velké zásoby rybízu, upečte svěží koláč nebo si připravte výborné marmelády, které jsou díky rybízu mírně kyselé a po sezoně vám přijdou vhod jako zdravé sladidlo. Ovoce můžete snadno také zamrazit a dopřát si tak nálož cenných látek kdykoliv během roku.

Papriky
Papriky se pyšní různými druhy, barvami i pálivostí. Všechny druhy obsahují vitamín C, K, A, ale nejbohatší na vitamíny je červená paprika. Tato křupavá zelenina obsahuje také minerály, například hořčík, vápník, draslík nebo fosfor. Červená paprika ještě jako jediná obsahuje rutin, důležitý pro ochranu cév před jejich kornatěním. Žlutý druh papriky je zase významným zdrojem zeaxanthinu a luteinu, tyto antioxidanty chrání oči před rizikem vzniku šedého zákalu. Zelené papriky obsahují kyselinu listovou, podporují krvetvorbu a mimo jiné i dobrou náladu. Ať už si tedy vyberete jakoukoliv barvu, chybu neuděláte. Nejlepší je konzumace zasyrova, například jako chutná součást salátů a zeleninových obloh. Papriky se hůře tráví, je tedy dobré je krájet nadrobno a podávat je s trochou oleje. Papriky se ale skvěle využijí i v rámci teplé kuchyně, výborné jsou i nakládané nebo konzervované.

Rajčata
Právě nastává doba, kdy začínají zrát rajčata, a tak se můžeme těšit na opravdu vyzrálou chuť díky slunečním paprskům i největší množství zdraví prospěšných látek. Pokud rajčata budete konzervovat, sušit apod., látky zůstanou zachovány. Rajčata jsou bohatá na vitamín C, E a také na draslík. Hlavně ale obsahují antioxidant zvaný lykopen, kterého je nejvíc v rajčatech tepelně upravených. Tady platí, že opravdu může být rajčatová omáčka, protlak či polévka zdravější než syrová rajčata. K rajčátkům je ideální přidat také tuk v podobě oleje a porci salátu. Lykopen najdete hlavně v povrchových vrstvách rajčete, ve slupce, a hlavně pod ní. Uvnitř těchto plodů pak najdete zase více betakarotenu. Rajčata tedy patří bezesporu mezi top letní zeleninu.

Cukety
Cukety patří mezi velmi zdravé a vděčné druhy zeleniny. Až z 90 % jsou tvořené vodou, obsahují také vlákninu, vitamíny A, E i B, rovněž minerály jako je železo, zinek, draslík nebo hořčík. Patří stejně jako jiné druhy zeleniny mezi vhodné potraviny při hubnutí. Zbavují tělo přebytečné vody, pročišťují organismus, jejich konzumace je tedy přínosná i pro osoby trpící revmatismem, při potížích s dnou nebo celkově s klouby. Pozitivně působí také na trávicí trakt. Cukety nabízí v kuchyni opravdu široké využití. Můžete je smažit, péct placičky, přidat je do salátů nebo je grilovat. Cuketu snadno zapečete, využijete ji do dezertů, dají se použít do polévky či pomazánek. Skvělá je cuketová nádivka, nebo naopak vydlabaná cuketa naplněná masovou směsí. Pokud by vám přece jen pár cuket zbylo, můžete je zpracovat podobně jako okurky (zavařit je, použít do čalamád), uděláte z nich chutné „zelí“ a ti praví gurmáni také tvrdí, že skvělou službu cukety odvedou také po přidání k ovoci během přípravy marmelád.

Zdroje: pharmapoint.czvimcojim.czvitalia.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Léto je v plném proudu a s tím jde ruku v ruce také cestování, výlety, pobyty u vody apod. Ať už plánujete jakoukoliv cestu, jisté je, že přijde hlad nebo chuť na něco dobrého. Proto je dobré s sebou vždy...

Čtěte dál
Alergie na sluníčko – druhy, prevence a samotná účinná řešení

Alergie na sluníčko – druhy, prevence a samotná účinná řešení

Období letních dovolených je v plném proudu. Na každého čeká určitá forma zaslouženého odpočinku. Pokud si ovšem naše vlastní pokožka...
Zánět spojivek hrozí hlavně v létě. Jaké jsou příčiny a jak se léčí?

Zánět spojivek hrozí hlavně v létě. Jaké jsou příčiny a jak se léčí?

Oteklá oční víčka a pocity pálení nebo řezání v očích. Na vině může být zánět spojivek, infekce, která rozhodně dokáže potrápit. Alergické...
Rostlinné oleje jako ochrana proti slunečnímu záření. Opravdu to stačí?

Rostlinné oleje jako ochrana proti slunečnímu záření. Opravdu to stačí?

V posledních letech se roztrhl pytel s tvrzeními, že můžete nahradit opalovací kosmetiku rostlinnými oleji. Nejde ani o to, že by neměly...
Jak si užít dovolenou u moře, i když jste v dietním režimu

Jak si užít dovolenou u moře, i když jste v dietním režimu

Vrcholí čas dovolených, a pokud vás ještě nějaká čeká, nejlépe u moře a s all inclusive, určitě už se nemůžete dočkat volných dnů s...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
První pomoc na spáleniny od sluníčka – jaké přírodní produkty rychle pomohou s hojením?

První pomoc na spáleniny od sluníčka – jaké přírodní produkty rychle pomohou s hojením?

Spáleniny od slunce nejsou nic příjemného. Přitom si je odnesete domů z pobytu u vody nebo letního volejbalu velmi snadno. Naštěstí...
Sluneční paprsky a pigmentové skvrny. Jak vhodně chránit svou pokožku?

Sluneční paprsky a pigmentové skvrny. Jak vhodně chránit svou pokožku?

Péče o pokožku není jen povrchní záležitostí. Kůže je největší orgán těla a její kvalita ukazuje naši krásu a odráží naše zdraví. Má...
Letní ochlazení prověřené tradicí. Jak se na léto dívá tradiční čínská medicína?

Letní ochlazení prověřené tradicí. Jak se na léto dívá tradiční čínská medicína?

Tradiční čínská medicína hledí na zdraví člověka úplně jinou perspektivou než ta naše západní. Jak cvičit, co jíst a pít, jak řešit...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...