Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci našeho seriálu o sezonních potravinách vám i tentokrát poradíme, co si dopřát právě v červenci. Zraje toho teď opravdu dost, proto si užijte dobu rybízu, rajčat nebo cukety. Zrají ale také oblíbené papriky. Co tyto plody ukrývají za zdraví prospěšné látky a jak s nimi naložit v kuchyni?
Červený a černý rybíz
Oba druhy rybízu jsou u nás velmi populární a najdete je skoro na každé zahrádce. Rybíz si můžete dopřát syrový, ale nejčastěji ho využijete do dezertů a na výrobu domácích marmelád. Všechny druhy rybízu obsahují vitamín C a vitamíny B komplexu. Ovšem jednoznačně černý rybíz je vůbec nejlepším, lokálním zdrojem vitamínu C, navíc obsahuje také rutin, který zlepšuje stav cévních stěn. Konzumace rybízu pomáhá při ateroskleróze, hemoroidech nebo při potížích s křečovými žilami. Na černý rybíz by si ovšem měli dát pozor lidé trpící na pálení žáhy či překyselení žaludku. Pokud máte právě teď velké zásoby rybízu, upečte svěží koláč nebo si připravte výborné marmelády, které jsou díky rybízu mírně kyselé a po sezoně vám přijdou vhod jako zdravé sladidlo. Ovoce můžete snadno také zamrazit a dopřát si tak nálož cenných látek kdykoliv během roku.
Papriky
Papriky se pyšní různými druhy, barvami i pálivostí. Všechny druhy obsahují vitamín C, K, A, ale nejbohatší na vitamíny je červená paprika. Tato křupavá zelenina obsahuje také minerály, například hořčík, vápník, draslík nebo fosfor. Červená paprika ještě jako jediná obsahuje rutin, důležitý pro ochranu cév před jejich kornatěním. Žlutý druh papriky je zase významným zdrojem zeaxanthinu a luteinu, tyto antioxidanty chrání oči před rizikem vzniku šedého zákalu. Zelené papriky obsahují kyselinu listovou, podporují krvetvorbu a mimo jiné i dobrou náladu. Ať už si tedy vyberete jakoukoliv barvu, chybu neuděláte. Nejlepší je konzumace zasyrova, například jako chutná součást salátů a zeleninových obloh. Papriky se hůře tráví, je tedy dobré je krájet nadrobno a podávat je s trochou oleje. Papriky se ale skvěle využijí i v rámci teplé kuchyně, výborné jsou i nakládané nebo konzervované.
Rajčata
Právě nastává doba, kdy začínají zrát rajčata, a tak se můžeme těšit na opravdu vyzrálou chuť díky slunečním paprskům i největší množství zdraví prospěšných látek. Pokud rajčata budete konzervovat, sušit apod., látky zůstanou zachovány. Rajčata jsou bohatá na vitamín C, E a také na draslík. Hlavně ale obsahují antioxidant zvaný lykopen, kterého je nejvíc v rajčatech tepelně upravených. Tady platí, že opravdu může být rajčatová omáčka, protlak či polévka zdravější než syrová rajčata. K rajčátkům je ideální přidat také tuk v podobě oleje a porci salátu. Lykopen najdete hlavně v povrchových vrstvách rajčete, ve slupce, a hlavně pod ní. Uvnitř těchto plodů pak najdete zase více betakarotenu. Rajčata tedy patří bezesporu mezi top letní zeleninu.
Cukety
Cukety patří mezi velmi zdravé a vděčné druhy zeleniny. Až z 90 % jsou tvořené vodou, obsahují také vlákninu, vitamíny A, E i B, rovněž minerály jako je železo, zinek, draslík nebo hořčík. Patří stejně jako jiné druhy zeleniny mezi vhodné potraviny při hubnutí. Zbavují tělo přebytečné vody, pročišťují organismus, jejich konzumace je tedy přínosná i pro osoby trpící revmatismem, při potížích s dnou nebo celkově s klouby. Pozitivně působí také na trávicí trakt. Cukety nabízí v kuchyni opravdu široké využití. Můžete je smažit, péct placičky, přidat je do salátů nebo je grilovat. Cuketu snadno zapečete, využijete ji do dezertů, dají se použít do polévky či pomazánek. Skvělá je cuketová nádivka, nebo naopak vydlabaná cuketa naplněná masovou směsí. Pokud by vám přece jen pár cuket zbylo, můžete je zpracovat podobně jako okurky (zavařit je, použít do čalamád), uděláte z nich chutné „zelí“ a ti praví gurmáni také tvrdí, že skvělou službu cukety odvedou také po přidání k ovoci během přípravy marmelád.
Zdroje: pharmapoint.cz, vimcojim.cz, vitalia.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál