Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?
zdroj: Shutterstock

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci našeho seriálu o sezonních potravinách vám i tentokrát poradíme, co si dopřát právě v červenci. Zraje toho teď opravdu dost, proto si užijte dobu rybízu, rajčat nebo cukety. Zrají ale také oblíbené papriky. Co tyto plody ukrývají za zdraví prospěšné látky a jak s nimi naložit v kuchyni?

Červený a černý rybíz
Oba druhy rybízu jsou u nás velmi populární a najdete je skoro na každé zahrádce. Rybíz si můžete dopřát syrový, ale nejčastěji ho využijete do dezertů a na výrobu domácích marmelád. Všechny druhy rybízu obsahují vitamín C a vitamíny B komplexu. Ovšem jednoznačně černý rybíz je vůbec nejlepším, lokálním zdrojem vitamínu C, navíc obsahuje také rutin, který zlepšuje stav cévních stěn. Konzumace rybízu pomáhá při ateroskleróze, hemoroidech nebo při potížích s křečovými žilami. Na černý rybíz by si ovšem měli dát pozor lidé trpící na pálení žáhy či překyselení žaludku. Pokud máte právě teď velké zásoby rybízu, upečte svěží koláč nebo si připravte výborné marmelády, které jsou díky rybízu mírně kyselé a po sezoně vám přijdou vhod jako zdravé sladidlo. Ovoce můžete snadno také zamrazit a dopřát si tak nálož cenných látek kdykoliv během roku.

Papriky
Papriky se pyšní různými druhy, barvami i pálivostí. Všechny druhy obsahují vitamín C, K, A, ale nejbohatší na vitamíny je červená paprika. Tato křupavá zelenina obsahuje také minerály, například hořčík, vápník, draslík nebo fosfor. Červená paprika ještě jako jediná obsahuje rutin, důležitý pro ochranu cév před jejich kornatěním. Žlutý druh papriky je zase významným zdrojem zeaxanthinu a luteinu, tyto antioxidanty chrání oči před rizikem vzniku šedého zákalu. Zelené papriky obsahují kyselinu listovou, podporují krvetvorbu a mimo jiné i dobrou náladu. Ať už si tedy vyberete jakoukoliv barvu, chybu neuděláte. Nejlepší je konzumace zasyrova, například jako chutná součást salátů a zeleninových obloh. Papriky se hůře tráví, je tedy dobré je krájet nadrobno a podávat je s trochou oleje. Papriky se ale skvěle využijí i v rámci teplé kuchyně, výborné jsou i nakládané nebo konzervované.

Rajčata
Právě nastává doba, kdy začínají zrát rajčata, a tak se můžeme těšit na opravdu vyzrálou chuť díky slunečním paprskům i největší množství zdraví prospěšných látek. Pokud rajčata budete konzervovat, sušit apod., látky zůstanou zachovány. Rajčata jsou bohatá na vitamín C, E a také na draslík. Hlavně ale obsahují antioxidant zvaný lykopen, kterého je nejvíc v rajčatech tepelně upravených. Tady platí, že opravdu může být rajčatová omáčka, protlak či polévka zdravější než syrová rajčata. K rajčátkům je ideální přidat také tuk v podobě oleje a porci salátu. Lykopen najdete hlavně v povrchových vrstvách rajčete, ve slupce, a hlavně pod ní. Uvnitř těchto plodů pak najdete zase více betakarotenu. Rajčata tedy patří bezesporu mezi top letní zeleninu.

Cukety
Cukety patří mezi velmi zdravé a vděčné druhy zeleniny. Až z 90 % jsou tvořené vodou, obsahují také vlákninu, vitamíny A, E i B, rovněž minerály jako je železo, zinek, draslík nebo hořčík. Patří stejně jako jiné druhy zeleniny mezi vhodné potraviny při hubnutí. Zbavují tělo přebytečné vody, pročišťují organismus, jejich konzumace je tedy přínosná i pro osoby trpící revmatismem, při potížích s dnou nebo celkově s klouby. Pozitivně působí také na trávicí trakt. Cukety nabízí v kuchyni opravdu široké využití. Můžete je smažit, péct placičky, přidat je do salátů nebo je grilovat. Cuketu snadno zapečete, využijete ji do dezertů, dají se použít do polévky či pomazánek. Skvělá je cuketová nádivka, nebo naopak vydlabaná cuketa naplněná masovou směsí. Pokud by vám přece jen pár cuket zbylo, můžete je zpracovat podobně jako okurky (zavařit je, použít do čalamád), uděláte z nich chutné „zelí“ a ti praví gurmáni také tvrdí, že skvělou službu cukety odvedou také po přidání k ovoci během přípravy marmelád.

Zdroje: pharmapoint.czvimcojim.czvitalia.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?

Po dlouhé zimě přichází tolik očekávané teplé a příjemné počasí, se všemi svými benefity. Každá mince má však dvě strany. V blížících se měsících nikoho nepřekvapí nárůst obtížného hmyzu a klíšťat. Jejich...

Čtěte dál
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Grapefruit patří mezi méně oblíbené druhy citrusového ovoce. Jeho nahořklou chuť mnoho lidí špatně snáší, někteří jej dokonce nejsou...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...