Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně voní vanilkou.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g jemných ovesných vloček
- 150 g másla
- 2 žloutky
- 3 lžíce čekankového sirupu
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 0,6 l polotučného mléka
- 120 g bílého jogurtu
- 0,5 kg čerstvých jahod
- 2 lžíce medu
- 1 lžička sušené vanilky
- špetka soli
Postup
- V hlubší míse smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl, změklé máslo.
- Vytvořte drobenkovou strukturu. 1/3 drobenky odložte.
- Ke zbylé drobence přidejte čekankový sirup, žloutky, 1 dcl polotučného mléka a vypracujte kompaktní těsto. To nechte chvíli odpočívat v lednici.
- Mezitím si připravte náplň. Pudink připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku, bílý jogurt, med, špetku soli a nechte vychladit.
- Jahody omyjte a rozpulte.
- Troubu předehřejte na 180 °C, menší plech vyložte pečicím papírem. Těsto vložte do formy, roztlačte ho do stran a dejte předpéci na cca 10 minut.
- Na těsto naneste pudink, poté jahody a posypte koláč zbylou drobenkou. Plech dejte do trouby a pečte cca 40 minut.
- Nechte jej vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Jahody zaměňte podle libosti za maliny či borůvky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.