Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?
zdroj: Shutterstock

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také doba zavařování a výroba domácích marmelád. V této době si užíváme zrání meruněk, hroznů, všude narazíte také na borůvky (v lese, u stánku nebo na trhu) nebo na ostružiny. Co v sobě skrývají jednotlivé druhy tohoto zdravého ovoce? Pojďme si blíže představit to nejchutnější ovoce, které nám příroda nabízí na přelomu prázdnin, navíc v našich zahradách.

Borůvky
Prsty a pusy zbarvené do fialova jasně říkají, že jste si právě nasbírali a ujedli několik borůvek. Tohle malé bobulové ovoce nejen skvěle chutná, ale má mnoho zdravotních přínosů. Pozitivně působí na srdce, na trávení nebo na zrak. Borůvky jsou totiž známé jako účinná prevence proti šerosleposti, příznivý vliv mají ale i při zákalu. V borůvkách najdeme látky s antioxidačním efektem, které mohou mít protirakovinné účinky. Borůvky jsou slušným zdrojem vitamínu C a K. Antioxidanty obsažené v borůvkách působí pozitivně také na kardiovaskulární systém, snižují hladinu LDL cholesterolu, a tedy zlepšují funkci cév. Pravidelná konzumace borůvek může také snížit riziko onemocnění cukrovkou. Plody borůvky si můžete vychutnat v lehkých (i nepečených) dezertech nebo třeba v rámci zdravé snídaně (např. s vločkami, jogurtem nebo jako součást obilné kaše). Přidat je můžete ale do jakékoliv sladké dobroty, kterou jimi ozdobíte a osvěžíte.

Meruňky
Tohle sladké oranžové ovoce patří mezi nejoblíbenější letní druhy, navíc se meruňky pěstují i v našich podmínkách. Obsahují vitamín C, A, E nebo K, ale i další vitamíny. Také co se týká minerálního obsahu, jsou na tom meruňky velmi dobře, jsou zdrojem draslíku, hořčíku, manganu nebo železa. Jako většina ovoce, také meruňky jsou výborným zdrojem vlákniny. A jaké účinky mají na naše zdraví? Především jsou dobrým pomocníkem při zácpě, posilují kosti a udržují zdravé srdce. Také umějí zmírnit anémii neboli chudokrevnost díky obsaženému železu. Proto se chudokrevným osobám konzumace meruněk velmi doporučuje. Nejčastěji na ně narazíte v čerstvé nebo sušené podobě, přičemž teď v létě vsaďte určitě na tu čerstvou variantu. Jsou skvělé jen tak samotné, ale výborně se hodí také do nejrůznějších dezertů, ovocných koláčů nebo si můžete připravit lahodnou marmeládu. Chutnou klasikou jsou pak ovocné knedlíky s meruňkami. Bez toho by léto nebylo pravým létem.

Hrozny
Další ovoce z našich končin, kdo by je nemiloval. Zejména v čerstvé nebo tekuté podobě, rozinky už si najdou své odpůrce. Jinak se ale hroznové víno pyšní svěží nasládlou chutí a je jisté, že jakmile si dáte jednu kuličku, musíte si brát další a další. A děláte dobře, protože hrozny obsahují všechny vitamíny skupiny B (kromě B12), jsou bohaté i na vitamín A, C nebo K, z minerálů pak jsou zdrojem draslíku nebo hořčíku. Obsahují hodně vody a samozřejmě vlákninu. Hrozny umí pomoci se zácpou, dokážou zahnat únavu, poruchy trávení a působí v těle diureticky. Mají čistící a antioxidační účinky, i proto tedy stojí za to si je pravidelně dopřát. Samozřejmě je ideální volbou forma čerstvého ovoce.

Ostružiny
Dříve se jednalo o velmi drobné plody plné zrníček, keře byly trnité a sběr byl tak poměrně obtížný. Pro všechny tyto vlastnosti tedy ostružiny nebyly moc oblíbené. Jejich vyšlechtěné (velkoplodé, a hlavně bez trnů) odrůdy ale mohou za výrazný nárůst popularity a najdeme je dnes na většině zahrádek. Mají navíc i další plusy, například bývají k dispozici k době, kdy je sezóna drobného ovoce již za námi. Proto nemusíte smutnit, že už je po jahodách, malinách nebo rybízu. Užijte si dobu ostružin, třeba v lese při procházce. Ostružiny jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, hořčík nebo železo. Plody zlepšují imunitu, podporují regeneraci organismu, jsou dobrým spojencem při únavě nebo nachlazení. Zlepšují také stav cévního systému, jejich konzumace bývá doporučována osobám trpícím na hemoroidy nebo křečové žíly. Chutnají úžasně, proto si je dopřejte samotné, nebo si je nasypte do ranní kaše nebo jogurtu. Pokud máte větší zásobu, můžete z nich vytvořit lahodný ovocný koláč, který bude navíc skvěle vypadat.

Zdroje: sazenicka.czbylinkyprovsechny.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika lety i do restaurací, podnik, který je v létě nenabízí, ten jako by...

Čtěte dál
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...