Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také doba zavařování a výroba domácích marmelád. V této době si užíváme zrání meruněk, hroznů, všude narazíte také na borůvky (v lese, u stánku nebo na trhu) nebo na ostružiny. Co v sobě skrývají jednotlivé druhy tohoto zdravého ovoce? Pojďme si blíže představit to nejchutnější ovoce, které nám příroda nabízí na přelomu prázdnin, navíc v našich zahradách.
Borůvky
Prsty a pusy zbarvené do fialova jasně říkají, že jste si právě nasbírali a ujedli několik borůvek. Tohle malé bobulové ovoce nejen skvěle chutná, ale má mnoho zdravotních přínosů. Pozitivně působí na srdce, na trávení nebo na zrak. Borůvky jsou totiž známé jako účinná prevence proti šerosleposti, příznivý vliv mají ale i při zákalu. V borůvkách najdeme látky s antioxidačním efektem, které mohou mít protirakovinné účinky. Borůvky jsou slušným zdrojem vitamínu C a K. Antioxidanty obsažené v borůvkách působí pozitivně také na kardiovaskulární systém, snižují hladinu LDL cholesterolu, a tedy zlepšují funkci cév. Pravidelná konzumace borůvek může také snížit riziko onemocnění cukrovkou. Plody borůvky si můžete vychutnat v lehkých (i nepečených) dezertech nebo třeba v rámci zdravé snídaně (např. s vločkami, jogurtem nebo jako součást obilné kaše). Přidat je můžete ale do jakékoliv sladké dobroty, kterou jimi ozdobíte a osvěžíte.
Meruňky
Tohle sladké oranžové ovoce patří mezi nejoblíbenější letní druhy, navíc se meruňky pěstují i v našich podmínkách. Obsahují vitamín C, A, E nebo K, ale i další vitamíny. Také co se týká minerálního obsahu, jsou na tom meruňky velmi dobře, jsou zdrojem draslíku, hořčíku, manganu nebo železa. Jako většina ovoce, také meruňky jsou výborným zdrojem vlákniny. A jaké účinky mají na naše zdraví? Především jsou dobrým pomocníkem při zácpě, posilují kosti a udržují zdravé srdce. Také umějí zmírnit anémii neboli chudokrevnost díky obsaženému železu. Proto se chudokrevným osobám konzumace meruněk velmi doporučuje. Nejčastěji na ně narazíte v čerstvé nebo sušené podobě, přičemž teď v létě vsaďte určitě na tu čerstvou variantu. Jsou skvělé jen tak samotné, ale výborně se hodí také do nejrůznějších dezertů, ovocných koláčů nebo si můžete připravit lahodnou marmeládu. Chutnou klasikou jsou pak ovocné knedlíky s meruňkami. Bez toho by léto nebylo pravým létem.
Hrozny
Další ovoce z našich končin, kdo by je nemiloval. Zejména v čerstvé nebo tekuté podobě, rozinky už si najdou své odpůrce. Jinak se ale hroznové víno pyšní svěží nasládlou chutí a je jisté, že jakmile si dáte jednu kuličku, musíte si brát další a další. A děláte dobře, protože hrozny obsahují všechny vitamíny skupiny B (kromě B12), jsou bohaté i na vitamín A, C nebo K, z minerálů pak jsou zdrojem draslíku nebo hořčíku. Obsahují hodně vody a samozřejmě vlákninu. Hrozny umí pomoci se zácpou, dokážou zahnat únavu, poruchy trávení a působí v těle diureticky. Mají čistící a antioxidační účinky, i proto tedy stojí za to si je pravidelně dopřát. Samozřejmě je ideální volbou forma čerstvého ovoce.
Ostružiny
Dříve se jednalo o velmi drobné plody plné zrníček, keře byly trnité a sběr byl tak poměrně obtížný. Pro všechny tyto vlastnosti tedy ostružiny nebyly moc oblíbené. Jejich vyšlechtěné (velkoplodé, a hlavně bez trnů) odrůdy ale mohou za výrazný nárůst popularity a najdeme je dnes na většině zahrádek. Mají navíc i další plusy, například bývají k dispozici k době, kdy je sezóna drobného ovoce již za námi. Proto nemusíte smutnit, že už je po jahodách, malinách nebo rybízu. Užijte si dobu ostružin, třeba v lese při procházce. Ostružiny jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, hořčík nebo železo. Plody zlepšují imunitu, podporují regeneraci organismu, jsou dobrým spojencem při únavě nebo nachlazení. Zlepšují také stav cévního systému, jejich konzumace bývá doporučována osobám trpícím na hemoroidy nebo křečové žíly. Chutnají úžasně, proto si je dopřejte samotné, nebo si je nasypte do ranní kaše nebo jogurtu. Pokud máte větší zásobu, můžete z nich vytvořit lahodný ovocný koláč, který bude navíc skvěle vypadat.
Zdroje: sazenicka.cz, bylinkyprovsechny.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál