Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem
zdroj: Kristýna Martínková

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma cca 25 x 23 cm)

  • 100 g špaldové mouky
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 10 ml řepkového oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 0,5 l polotučného mléka
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte a vysypte moukou.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem, špetkou soli do husté pěny. Poté přidejte vlažnou vodu, řepkový olej a vše důkladně promíchejte.
  3. Do větší mísy prosejte obě mouky, přidejte prášek do pečiva, sušenou vanilku a promíchejte.
  4. Do tekuté směsi postupně vmíchejte mouky.
  5. Pudink připravte v mléce podle návodu.
  6. Těsto dejte do předem připravené formy a po lžičkách na něj naneste vychladlý pudink.
  7. Buchtu dejte do trouby a pečte cca 25 – 30 minut. Před vyndáním překontrolujte špejlí.
  8. Nechte ji vychladnout, ozdobte ji zakysanou smetanou a podávejte.  

Náš tip
Buchtu můžete posypat kakaem. 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu příjemně křupou.

Čtěte dál
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...
Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto,...
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...
Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a...