Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly
zdroj: Kristýna Martínková

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto, doplněné hruškovými povidly a drobenkou.

Porce: 14 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

Na koláče

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g panely (druh sladidla)
  • 80 ml rýžového oleje
  • 5 g sušeného droždí
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 260 ml vlažné vody
  • 250 g hruškových povidel
  • špetka soli

Na drobenku

  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 20 g jemně mletých ovesných vloček
  • 30 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička panely

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte prosáté mouky, panelu, droždí, vanilku a sůl.
  2. Ve vlažné vodě rozšlehejte olej.
  3. Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 2 hodiny kynout.
  4. Mezitím si připravte drobenku. V menší misce smíchejte máslo, med a panelu. Přidejte špaldovou mouku, ovesné vločky a vytvořte drobenkovou strukturu.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na 14 dílů a vytvořte kuličky.
  6. Z kuliček sklenicí vytvarujte koláče s okraji a po okraj je naplňte povidly.
  7. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  8. Jednotlivé koláče dejte na plech, posypte drobenkou a nechte kynout dalších 30 minut.
  9. Plech dejte do trouby a pečte cca 20 minut.
  10. Koláče nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
Místo drobenky povrch koláčků ozdobte mandlemi.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.