Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly
zdroj: Kristýna Martínková

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto, doplněné hruškovými povidly a drobenkou.

Porce: 14 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

Na koláče

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g panely (druh sladidla)
  • 80 ml rýžového oleje
  • 5 g sušeného droždí
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 260 ml vlažné vody
  • 250 g hruškových povidel
  • špetka soli

Na drobenku

  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 20 g jemně mletých ovesných vloček
  • 30 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička panely

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte prosáté mouky, panelu, droždí, vanilku a sůl.
  2. Ve vlažné vodě rozšlehejte olej.
  3. Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 2 hodiny kynout.
  4. Mezitím si připravte drobenku. V menší misce smíchejte máslo, med a panelu. Přidejte špaldovou mouku, ovesné vločky a vytvořte drobenkovou strukturu.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na 14 dílů a vytvořte kuličky.
  6. Z kuliček sklenicí vytvarujte koláče s okraji a po okraj je naplňte povidly.
  7. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  8. Jednotlivé koláče dejte na plech, posypte drobenkou a nechte kynout dalších 30 minut.
  9. Plech dejte do trouby a pečte cca 20 minut.
  10. Koláče nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
Místo drobenky povrch koláčků ozdobte mandlemi.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu příjemně křupou.

Čtěte dál
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...
Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...
Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a...