Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto, doplněné hruškovými povidly a drobenkou.
Porce: 14 kousků
Doba přípravy: 3 hodiny
Doba pečení: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na koláče
- 300 g hladké mouky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 50 g panely (druh sladidla)
- 80 ml rýžového oleje
- 5 g sušeného droždí
- ½ lžičky sušené vanilky
- 260 ml vlažné vody
- 250 g hruškových povidel
- špetka soli
Na drobenku
- 80 g hladké špaldové mouky
- 20 g jemně mletých ovesných vloček
- 30 g másla
- 1 lžíce medu
- 1 lžička panely
Postup
- V hlubší míse smíchejte prosáté mouky, panelu, droždí, vanilku a sůl.
- Ve vlažné vodě rozšlehejte olej.
- Suchou směs smíchejte s tekutou a vypracujte vláčné těsto. To nechte cca 2 hodiny kynout.
- Mezitím si připravte drobenku. V menší misce smíchejte máslo, med a panelu. Přidejte špaldovou mouku, ovesné vločky a vytvořte drobenkovou strukturu.
- Vykynuté těsto rozdělte na 14 dílů a vytvořte kuličky.
- Z kuliček sklenicí vytvarujte koláče s okraji a po okraj je naplňte povidly.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Jednotlivé koláče dejte na plech, posypte drobenkou a nechte kynout dalších 30 minut.
- Plech dejte do trouby a pečte cca 20 minut.
- Koláče nechte vychladnout a podávejte.
Náš tip
Místo drobenky povrch koláčků ozdobte mandlemi.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se hodí jako příloha, či jako chuťovka s tvarohovým dipem.
Čtěte dál
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...

Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...

Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.
Ořechové řezy s rybízovou marmeládou
Ořechové řezy jsou nadýchané, jemné a mírně kyselé po rybízové marmeládě. Skvěle se hodí jako dezert či na snídani.

Vánoční kořeněné cappuccino
Kořeněné cappuccino si snadno připravíte doma. Není přeslazené, je lehce pikantní a je ideální ke zpříjemnění pracovního odpoledne.

Vánoční krupicová kaše s opečeným kokosem a perníkem
Vánoční krupicová kaše vám zpříjemní čekání na Štědrý den. Krásně voní perníkovým kořením a kakaem. Plátky opečeného kokosu krásně...

Vánoční perníkové kuličky
Vánoční kuličky jsou jemné, vláčné a plné perníkové chuti. Arašídové máslo jim dodá jinakost, ale i zdravé tuky.

Batátový krém s opečenou cizrnou
Batátový krém je hustý a jemný. Díky chilli papričce je krém příjemně pikantní a krásně prohřeje. Opečená cizrna v polévce příjemně...

Hrušková povidla bez cukru
Hrušková povidla jsou sladkou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně. Povidla jsou ideální...

Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem
Na přípravu bramborových placek je potřeba jen pár ingrediencí. Jsou zajímavou obměnou palačinek. Placky jsou skvělé na snídani, ale...

Cibulová focaccia s olivovým olejem
Focaccia je typický italský chléb, který je velice snadný na přípravu a můžete jej dochutit podle libosti. Čas zabere kynutí těsta,...

Smetanová panna cotta s ovocem
Panna cotta je lehký dezert, který je snadný a jeho příprava zabere jen chvíli. Doplňte jej o oblíbené ovoce a skvělá dobrota je na...