Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy v něm krásně křupou.
Porce: 1 chlebíček
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g pšeničné hladké mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 50 g třtinového cukru
- 4 větší zralé hrušky
- 3 vejce
- 80 ml řepkového oleje
- 50 ml mléka
- 1 lžička sušené vanilky
- 1 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 50 g mandlí
- 50 g lískových ořechů
- špetka soli
Postup
- Formu vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky. Ořechy nasekejte.
- V misce hrušky společně s cukrem rozmačkejte.
- V hlubší míse smíchejte mouky, ovesné vločky, vanilku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli.
- V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a mlékem. Poté přidejte hrušky.
- K tekuté směsi postupně přidejte mix suchých ingrediencí a ořechy. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy.
- Vložte jej do trouby a pečte zhruba 40 minut. Na konci překontrolujte chlebíček špejlí.
- Nechte jej vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.
Náš tip
Do těsta můžete přimíchat nasekanou hořkou čokoládu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.