Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy
zdroj: Kristýna Martínková

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy v něm krásně křupou.

Porce: 1 chlebíček
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 50 g třtinového cukru
  • 4 větší zralé hrušky
  • 3 vejce
  • 80 ml řepkového oleje
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 50 g mandlí
  • 50 g lískových ořechů
  • špetka soli

Postup

  1. Formu vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky. Ořechy nasekejte.
  3. V misce hrušky společně s cukrem rozmačkejte.
  4. V hlubší míse smíchejte mouky, ovesné vločky, vanilku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli.
  5. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a mlékem. Poté přidejte hrušky.
  6. K tekuté směsi postupně přidejte mix suchých ingrediencí a ořechy. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy.
  7. Vložte jej do trouby a pečte zhruba 40 minut. Na konci překontrolujte chlebíček špejlí.
  8. Nechte jej vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.

Náš tip
Do těsta můžete přimíchat nasekanou hořkou čokoládu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém je hustý a jemný. Díky chilli papričce je krém příjemně pikantní a krásně prohřeje. Opečená cizrna v polévce příjemně křupe a zasytí.

Čtěte dál
Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla jsou sladkou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně. Povidla jsou ideální...
Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Na přípravu bramborových placek je potřeba jen pár ingrediencí. Jsou zajímavou obměnou palačinek. Placky jsou skvělé na snídani, ale...
Cibulová focaccia s olivovým olejem

Cibulová focaccia s olivovým olejem

Focaccia je typický italský chléb, který je velice snadný na přípravu a můžete jej dochutit podle libosti. Čas zabere kynutí těsta,...
Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Zpříjemněte si chladné podzimní dny voňavou dýňovou polévkou. Ta je zahuštěna červenou čočkou, která je jemná a dobře stravitelná....
Tvarohoví šneci s mákem a ořechy

Tvarohoví šneci s mákem a ořechy

Šneci z tvarohového těsta jsou krásně vláční a vydrží tak i několik dní. Maková náplň s ořechy je hutná a díky tvarohu příjemně jemná.
Rýžovo-jáhlová kaše s kokosem, karamelem a fíky

Rýžovo-jáhlová kaše s kokosem, karamelem a fíky

S příchodem podzimu jsou výbornou volbou ke snídani teplé kaše. Rýžovo-jáhlová kaše je přirozeně bezlepková a sladkou chuť ji dodává...
Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Bramborový guláš s opečeným tofu

Bramborový guláš s opečeným tofu

Jednoduchý bramborový guláš s opečeným tofu je skvělou volbou pro rychlý oběd. Uvařit ho zvládne jistě každý a ocení jej jak vegetariáni,...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...