Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem
zdroj: Kristýna Martínková

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu příjemně křupou.

Porce: 4
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 1 dýně Hokaido
  • 2 šalotky
  • 150 ml bílého vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 100 g slaniny
  • vlašské ořechy
  • granátové jablko
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. Dýni očistěte, nakrájejte na kostky. Dejte ji na plech, osolte, přidejte lžíci řepkového oleje a pečte cca 25 minut do měkka.
  3. Šalotku a slaninu nakrájejte na menší kostky.
  4. V hrnci rozehřejte řepkový olej. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a chvíli vše opékejte.
  5. Přidejte víno a nechte jej odpařit.
  6. Poté postupně po 2 dcl přidávejte vývar. Jakmile se dávka vstřebá, přidejte další, dokud nebude rýže měkká.
  7. Opečenou dýni dejte do vyšší nádoby a tyčovým mixérem ji zmixujte do hladkého pyré.
  8. Slaninu na pánvi opečte do křupava.
  9. Do rýže vmíchejte slaninu a dýňové pyré.
  10. Rizoto dochuťte solí, pepřem a ozdobte jej granátovým jablkem s ořechy.

Náš tip
Rizoto ozdobte nastrouhaným parmezánem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.