Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém s opečenou cizrnou
zdroj: Kristýna Martínková

Batátový krém je hustý a jemný. Díky chilli papričce je krém příjemně pikantní a krásně prohřeje. Opečená cizrna v polévce příjemně křupe a zasytí.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

Ingredience

  • 3 větší batáty
  • 4 větší brambory
  • 2 červené cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 300 g konzervované cizrny
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • ½ lžičky sušené chilli papričky
  • libeček
  • sůl, pepř

Postup

  1. Cibuli, batáty, brambory, oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce řepkového oleje.
  3. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte batáty, brambory a vše společně chvíli opékejte.
  4. Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Polévku odstavte a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  6. Poté přidejte kokosové mléko, chilli papričku, libeček, sůl, pepř a vše chvíli povařte.
  7. Cizrnu propláchněte a osušte.
  8. Na pánvi rozehřejte lžíci řepkového oleje. Přidejte cizrnu, sladkou papriku a opékejte vše dozlatova.
  9. Polévku podávejte s opečenou cizrnou.

Náš tip
Cizrnu promíchejte se špetkou chilli papričky.      

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se hodí jako příloha, či jako chuťovka s tvarohovým dipem.

Čtěte dál
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.
Vánoční kořeněné cappuccino

Vánoční kořeněné cappuccino

Kořeněné cappuccino si snadno připravíte doma. Není přeslazené, je lehce pikantní a je ideální ke zpříjemnění pracovního odpoledne.
Vánoční krupicová kaše s opečeným kokosem a perníkem

Vánoční krupicová kaše s opečeným kokosem a perníkem

Vánoční krupicová kaše vám zpříjemní čekání na Štědrý den. Krásně voní perníkovým kořením a kakaem. Plátky opečeného kokosu krásně...
Vánoční perníkové kuličky

Vánoční perníkové kuličky

Vánoční kuličky jsou jemné, vláčné a plné perníkové chuti. Arašídové máslo jim dodá jinakost, ale i zdravé tuky.
Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla jsou sladkou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně. Povidla jsou ideální...
Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Na přípravu bramborových placek je potřeba jen pár ingrediencí. Jsou zajímavou obměnou palačinek. Placky jsou skvělé na snídani, ale...
Cibulová focaccia s olivovým olejem

Cibulová focaccia s olivovým olejem

Focaccia je typický italský chléb, který je velice snadný na přípravu a můžete jej dochutit podle libosti. Čas zabere kynutí těsta,...
Smetanová panna cotta s ovocem

Smetanová panna cotta s ovocem

Panna cotta je lehký dezert, který je snadný a jeho příprava zabere jen chvíli. Doplňte jej o oblíbené ovoce a skvělá dobrota je na...
Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Zpříjemněte si chladné podzimní dny voňavou dýňovou polévkou. Ta je zahuštěna červenou čočkou, která je jemná a dobře stravitelná....