Bábovka je tradiční český dezert. Výborné jsou ty bábovky, které zůstávají vláčné i několik dní po upečení. Vláčnost u tohoto receptu podpoří banány se sladkou vůní kokosu.
Porce: 16 ks
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 50 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na bábovku)
- 300 g hladké mouky
- 2 středně velké banány
- 100 g kokosového cukru
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce kokosového oleje
- 200 ml kokosového mléka
- 3 vejce
- 50 g strouhaného kokosu
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička sušené vanilky
- špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Do vyšší nádoby nakrájejte oloupané banány. Tyčovým mixérem je rozmixujte.
- V míse vyšlehejte cukr společně s kokosovým olejem. Poté přidejte vejce, kokosové mléko, rozmixovaný banán a špetku soli. Vše společně ještě jednou prošlehejte.
- V oddělené míse smíchejte mouku, kokos, skořici, prášek do pečiva a sušenou vanilku.
- Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte. Vypracujte vláčné těsto.
- Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Nalejte do ní těsto a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vyndáním překontrolujte bábovku špejlí.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Banány vybírejte co nejvíce zralé. Bábovka tak bude přirozeně více sladká
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.