Vláčná bábovka s banány a kokosem

Vláčná bábovka s banány a kokosem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Bábovka je tradiční český dezert. Výborné jsou ty bábovky, které zůstávají vláčné i několik dní po upečení. Vláčnost u tohoto receptu podpoří banány se sladkou vůní kokosu.

Porce: 16 ks
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 50 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma na bábovku)

  • 300 g hladké mouky
  • 2 středně velké banány
  • 100 g kokosového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 200 ml kokosového mléka
  • 3 vejce
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Do vyšší nádoby nakrájejte oloupané banány. Tyčovým mixérem je rozmixujte.
  3. V míse vyšlehejte cukr společně s kokosovým olejem. Poté přidejte vejce, kokosové mléko, rozmixovaný banán a špetku soli. Vše společně ještě jednou prošlehejte.
  4. V oddělené míse smíchejte mouku, kokos, skořici, prášek do pečiva a sušenou vanilku.
  5. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte. Vypracujte vláčné těsto.
  6. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Nalejte do ní těsto a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vyndáním překontrolujte bábovku špejlí.
  7. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Banány vybírejte co nejvíce zralé. Bábovka tak bude přirozeně více sladká

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.