Řepové noky s kozím sýrem a brusinkovou omáčkou

Řepové noky s kozím sýrem a brusinkovou omáčkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Noky jsou malé knedlíčky, které se připravují z brambor. Dají se připravovat jak nasladko, tak také častěji naslano. Mohou se zapékat, podávat s nejrůznějšími omáčkami, zeleninou či masem. V tomto receptu je část brambor nahrazena červenou řepou a noky jsou podávané na lehkém salátu.

Porce: 6
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

  • 300 g brambor
  • 150 g předvařené červené řepy
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 6 plátků kozího sýra
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 g zavařených brusinek
  • římský salát
  • 1 citron
  • vlašské ořechy
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Nechte je vychladit a oloupejte.
  2. Ve vyšší nádobě zmixujte červenou řepu a stroužek česneku do hladka. V oddělené míse zmixujte do hladka také brambory.
  3. Ve větší míse smíchejte řepu, brambory, mouku, vejce, sůl a pepř.
  4. Vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte na pomoučeném vále dva úzké válečky, ze kterých pak krájejte jednotlivé noky.
  5. Noky vložte do vroucí, mírně osolené vody. Vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch.
  6. Poté si připravte omáčku. V misce prošlehejte olivový olej, brusinky, šťávu z citronu, sůl a pepř.
  7. Římský salát omyjte a natrhejte na kousky. Kozí sýr opečte na pánvi do zlatova z obou stran.
  8. Noky podávejte se salátem, opečeným kozím sýrem, brusinkovou omáčkou a nasekanými vlašskými ořechy.

Náš tip
Mimo sezónu římského salátu vyzkoušejte noky podávat na listech kadeřávku.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.