Noky jsou malé knedlíčky, které se připravují z brambor. Dají se připravovat jak nasladko, tak také častěji naslano. Mohou se zapékat, podávat s nejrůznějšími omáčkami, zeleninou či masem. V tomto receptu je část brambor nahrazena červenou řepou a noky jsou podávané na lehkém salátu.
Porce: 6
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 300 g brambor
- 150 g předvařené červené řepy
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 6 plátků kozího sýra
- 100 ml olivového oleje
- 200 g zavařených brusinek
- římský salát
- 1 citron
- vlašské ořechy
- sůl, pepř
Postup
- Brambory uvařte ve slupce do měkka. Nechte je vychladit a oloupejte.
- Ve vyšší nádobě zmixujte červenou řepu a stroužek česneku do hladka. V oddělené míse zmixujte do hladka také brambory.
- Ve větší míse smíchejte řepu, brambory, mouku, vejce, sůl a pepř.
- Vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte na pomoučeném vále dva úzké válečky, ze kterých pak krájejte jednotlivé noky.
- Noky vložte do vroucí, mírně osolené vody. Vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch.
- Poté si připravte omáčku. V misce prošlehejte olivový olej, brusinky, šťávu z citronu, sůl a pepř.
- Římský salát omyjte a natrhejte na kousky. Kozí sýr opečte na pánvi do zlatova z obou stran.
- Noky podávejte se salátem, opečeným kozím sýrem, brusinkovou omáčkou a nasekanými vlašskými ořechy.
Náš tip
Mimo sezónu římského salátu vyzkoušejte noky podávat na listech kadeřávku.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.