Řepové noky s kozím sýrem a brusinkovou omáčkou

Řepové noky s kozím sýrem a brusinkovou omáčkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Noky jsou malé knedlíčky, které se připravují z brambor. Dají se připravovat jak nasladko, tak také častěji naslano. Mohou se zapékat, podávat s nejrůznějšími omáčkami, zeleninou či masem. V tomto receptu je část brambor nahrazena červenou řepou a noky jsou podávané na lehkém salátu.

Porce: 6
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

  • 300 g brambor
  • 150 g předvařené červené řepy
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 6 plátků kozího sýra
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 g zavařených brusinek
  • římský salát
  • 1 citron
  • vlašské ořechy
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Nechte je vychladit a oloupejte.
  2. Ve vyšší nádobě zmixujte červenou řepu a stroužek česneku do hladka. V oddělené míse zmixujte do hladka také brambory.
  3. Ve větší míse smíchejte řepu, brambory, mouku, vejce, sůl a pepř.
  4. Vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte na pomoučeném vále dva úzké válečky, ze kterých pak krájejte jednotlivé noky.
  5. Noky vložte do vroucí, mírně osolené vody. Vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch.
  6. Poté si připravte omáčku. V misce prošlehejte olivový olej, brusinky, šťávu z citronu, sůl a pepř.
  7. Římský salát omyjte a natrhejte na kousky. Kozí sýr opečte na pánvi do zlatova z obou stran.
  8. Noky podávejte se salátem, opečeným kozím sýrem, brusinkovou omáčkou a nasekanými vlašskými ořechy.

Náš tip
Mimo sezónu římského salátu vyzkoušejte noky podávat na listech kadeřávku.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert při horkých letních dnech.

Čtěte dál
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.
Cuketové placky s mozzarellou

Cuketové placky s mozzarellou

Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým...
Salát s prosciuttem a melounem

Salát s prosciuttem a melounem

Lehký letní salát, který si v horkém letním počasí zamilujete. Svěžest pokrmu dodá žlutý meloun, který v kombinaci s prosciuttem chuťově...
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...
Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek....
Kakaová quinoa s třešněmi

Kakaová quinoa s třešněmi

Na stromech se již začínají červenat první brzké odrůdy třešní, které si můžete natrhat pro první zobání a dezerty. Třešně se hodí...
Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou...
Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji...
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Sezóna jahod pomalu začíná a možností, jak je zpracovat, je plno. Bezlepkové tvarohové knedlíčky budou chutnat jak vám, tak vašim dětem....