Křehký jablečný koláč neboli Apple pie je tradiční americký jablečný moučník. Je plný šťavnatého ovoce a připravuje se na křehkém máslovém těstě. Díky skořici a dalšímu koření provoní celý byt.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)
Na těsto
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička sušené vanilky
- špetka soli
Na náplň
- 4 velká jablka
- 3 lžičky skořice
- muškátový oříšek
- 3 lžíce medu
- 1 citron
- 3 lžičky bramborového škrobu
- 1 dcl vody
- 3 lžičky zázvoru
- 350 g kompotovaného ananasu
- vlašské ořechy
Postup
- V hlubší míse smíchejte mouku, vejce, sůl, vanilku a změklé máslo. Vytvořte kompaktní těsto. To nechte chvilku v lednici odpočívat.
- Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Kompotovaný ananas zmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Jablka dejte do kastrůlku. Přidejte skořici, muškátový oříšek, ananas, zázvor, šťávu z jednoho citronu, med a bramborový škrob. Podlijte lehce vodou a poduste do změknutí. Poté odstavte.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 2 mm tlustý plát. 2/3 těsta přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 10 minut.
- Na předpečený korpus vlijte připravenou směs.
- Z poslední třetiny těsta vytvořte dlouhé tenké pláty. Těmi do tvaru mřížky přikryjete koláč.
- Ten posypte ořechy a pečte zhruba dalších 30 minut.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Do jablečné směsi můžete přidat také rozinky namočené v rumu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.