Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč
zdroj: Kristýna Rybovičová

Křehký jablečný koláč neboli Apple pie je tradiční americký jablečný moučník. Je plný šťavnatého ovoce a připravuje se na křehkém máslovém těstě. Díky skořici a dalšímu koření provoní celý byt.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)
Na těsto

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli

Na náplň

  • 4 velká jablka
  • 3 lžičky skořice
  • muškátový oříšek
  • 3 lžíce medu
  • 1 citron
  • 3 lžičky bramborového škrobu
  • 1 dcl vody
  • 3 lžičky zázvoru
  • 350 g kompotovaného ananasu
  • vlašské ořechy

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, vejce, sůl, vanilku a změklé máslo. Vytvořte kompaktní těsto. To nechte chvilku v lednici odpočívat.
  2. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Kompotovaný ananas zmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  3. Jablka dejte do kastrůlku. Přidejte skořici, muškátový oříšek, ananas, zázvor, šťávu z jednoho citronu, med a bramborový škrob. Podlijte lehce vodou a poduste do změknutí. Poté odstavte.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 2 mm tlustý plát. 2/3 těsta přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 10 minut.
  5. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs.
  6. Z poslední třetiny těsta vytvořte dlouhé tenké pláty. Těmi do tvaru mřížky přikryjete koláč.
  7. Ten posypte ořechy a pečte zhruba dalších 30 minut.
  8. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Do jablečné směsi můžete přidat také rozinky namočené v rumu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové „chilli con carne“

Dýňové „chilli con carne“

Chilli con carne je plné fazolí, rajčat a koření. Tradičně se připravuje s hovězím masem. V tomto receptu je však maso zaměněno za dýni, ale ani tak na chuti celý pokrm rozhodně neztrácí.

Čtěte dál
Řepové noky s kozím sýrem a brusinkovou omáčkou

Řepové noky s kozím sýrem a brusinkovou omáčkou

Noky jsou malé knedlíčky, které se připravují z brambor. Dají se připravovat jak nasladko, tak také častěji naslano. Mohou se zapékat,...
Vláčná bábovka s banány a kokosem

Vláčná bábovka s banány a kokosem

Bábovka je tradiční český dezert. Výborné jsou ty bábovky, které zůstávají vláčné i několik dní po upečení. Vláčnost u tohoto receptu...

Videorozhovor