Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč
zdroj: Kristýna Rybovičová

Křehký jablečný koláč neboli Apple pie je tradiční americký jablečný moučník. Je plný šťavnatého ovoce a připravuje se na křehkém máslovém těstě. Díky skořici a dalšímu koření provoní celý byt.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)
Na těsto

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli

Na náplň

  • 4 velká jablka
  • 3 lžičky skořice
  • muškátový oříšek
  • 3 lžíce medu
  • 1 citron
  • 3 lžičky bramborového škrobu
  • 1 dcl vody
  • 3 lžičky zázvoru
  • 350 g kompotovaného ananasu
  • vlašské ořechy

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, vejce, sůl, vanilku a změklé máslo. Vytvořte kompaktní těsto. To nechte chvilku v lednici odpočívat.
  2. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Kompotovaný ananas zmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  3. Jablka dejte do kastrůlku. Přidejte skořici, muškátový oříšek, ananas, zázvor, šťávu z jednoho citronu, med a bramborový škrob. Podlijte lehce vodou a poduste do změknutí. Poté odstavte.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 2 mm tlustý plát. 2/3 těsta přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 10 minut.
  5. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs.
  6. Z poslední třetiny těsta vytvořte dlouhé tenké pláty. Těmi do tvaru mřížky přikryjete koláč.
  7. Ten posypte ořechy a pečte zhruba dalších 30 minut.
  8. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Do jablečné směsi můžete přidat také rozinky namočené v rumu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert při horkých letních dnech.

Čtěte dál
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.
Cuketové placky s mozzarellou

Cuketové placky s mozzarellou

Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým...
Salát s prosciuttem a melounem

Salát s prosciuttem a melounem

Lehký letní salát, který si v horkém letním počasí zamilujete. Svěžest pokrmu dodá žlutý meloun, který v kombinaci s prosciuttem chuťově...
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...
Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek....
Kakaová quinoa s třešněmi

Kakaová quinoa s třešněmi

Na stromech se již začínají červenat první brzké odrůdy třešní, které si můžete natrhat pro první zobání a dezerty. Třešně se hodí...
Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou...
Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji...
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Sezóna jahod pomalu začíná a možností, jak je zpracovat, je plno. Bezlepkové tvarohové knedlíčky budou chutnat jak vám, tak vašim dětem....