Mrkev: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni

Mrkev: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Jedna z nejoblíbenějších, nejpoužívanějších a také nejzdravějších druhů kořenové zeleniny: Zářivě oranžová (nebo někdy i žlutá) a příjemně nasládlá mrkev, která je všestranným typem zeleniny do našeho jídelníčku.

Je lahodná, nabízí mnoho možností využití, poslouží místo svačiny a chrání tělo před celou řadou nepříznivých vlivů přicházejících zvenčí. „Královnou pokrmů“ mrkev nazývali již starověcí Římané, populární je odjakživa i v Německu a ve Francii. Přežije i v drsnějších podmínkách, protože je velmi přizpůsobivá a k tomu, aby prospívala, jí stačí málo. Mrkev můžete pěstovat po celý rok – živiny, které obsahuje, chrání celulóza, jež je také její součástí.

Díky mimořádné odolnosti ji lze pěstovat po celý rok
Mrkev patří k rodině kořenové zeleniny, podobně jako petržel, celer nebo pastinák. Konzumuje se tedy její kořen, jehož rané odrůdy jsou známy pod pojmem „karotka“ a bývají většinou kratší a tupě ukončené. Oproti polopozdním a pozdním odrůdám obsahují více cukru a jsou chutnější a sladší. Polopozdní a pozdní sklizně mívají dlouhé vřetenovité kořeny a jsou typické více „dřevitou“ a méně sladkou chutí než karotky.

Díky mimořádně adaptabilitě najdete mrkev v obchodech po celý rok – vybírejte takové kusy, které jsou nahrubo očištěné a nejsou poseté zelenými skvrnami. Mrkev si libuje v kvalitní hlinitopísčité půdě s dostatkem humusu, kterou je třeba na podzim hlouběji prorýt. Ideální čas k vysévání nastává v březnu až dubnu, řádky by od sebe měly být vzdálené přibližně 30–40 cm.

Zásobárna cenných živin
Látky, které významným způsobem podporují správné fungování organismu, jsou v mrkvi zastoupeny v hojném množství. Je bohatá v první řadě na oranžové barvivo betakaroten, provitamín A, dále na vitaminy E a K, dodá vlákninu, cukry, draslík, vápník, hořčík, železo, měď i jód. Cennou složkou je selen, důležitý stopový prvek, podporující imunitní systém a pomáhající tělu v boji se škodlivými volnými radikály. Díky svému složení mrkev také v buňkách podporuje látkovou výměnu, podporuje růst vlasů i nehtů, zlepšuje zrak a posiluje srdce i krevní oběh.

Mrkev na 100 způsobů
V kuchyni nachází mrkev četná využití – základem je vždy ji oškrábat a zbavit ji slupky, které může být zasažena chemickými či jinými škodlivými látkami. Oškrábanou mrkev můžete jíst jen tak syrovou, strouhat ji do salátů, tvořit z ní pomazánky nebo ji použít jako součást zeleninových talířů, obloh či na ozdobu chlebíčků. Pokrájená mrkev jako "lopatička" na hummus je skvělou dietní mlsanou. Můžete ji dusit a podávat jako doplněk přílohy s bramborami, krájet a péci v troubě jako hranolky, nebo vařit a použít jako základ či doplněk krémové polévky nebo omáčky. Obzvláště výborná je polévka mrkvová se zázvorem, která vás prohřeje během zimních měsíců. Z mrkve můžete připravit odšťavením mrkvový fresh a nebo ji použít do sladkých moučníků – dezerty krásné zvláční. Mrkvový koláč alias carrot cake se díky mrkvi stává doslova králem mezi dezerty. Pro inspiraci můžete nahlédnout do kategorie Recepty.

Pokud vám mrkev zavadne a změkne, nezoufejte. Ponořte ji na 4 hodiny do studené vody a opět nabyde křupavosti a pevnosti. Mrkev během vodní lázně opět doplní ztracenou vodu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...