Kolagen pro krásnou pleť – jaké doplňky stravy opravdu fungují?

Kolagen pro krásnou pleť – jaké doplňky stravy opravdu fungují?
zdroj: Shutterstock

Když se řekne kolagen, každý z nás si pravděpodobně vybaví jeho důležitou roli při fungování našeho pohybového aparátu. V poslední době je ale tento protein skloňovaný pro jeho blahodárné účinky na elasticitu pleti. Největší boom zažívají různé kolagenové doplňky stravy ve formě nápojů a tabletek. Opravdu fungují? Na co si dát při jejich výběru pozor?

Ztrátu kolagenu můžeme zpomalit
Kolagen patří mezi základní stavební bílkovinu našeho těla, tvoří dokonce až jednu čtvrtinu všech bílkovin v lidském organismu. Jeho nedostatek okamžitě pocítíme v podobě bolesti šlach a kloubů, ale i na naší pokožce, která ztrácí elasticitu a vytváří se viditelné vrásky. S přibývajícím věkem dochází ke snižování tvorby kolagenu, kolagenová vlákna ztrácí svojí pevnost a už od 25 let začíná pleť ochabovat, začínají se projevovat znaky stárnutí. Proces ztráty kolagenu a snižování jeho tvorby v organismu sice nejsme schopni zcela zastavit, můžeme jej ale zpomalit. Ztrátu kolagenu lze minimalizovat zdravým životním stylem, výživnou stravou i přiměřenou mírou pohybu. Kolagen však lze tělu nahradit opět jen samotným kolagenem. Proto se nabízí kolagenové doplňky stravy, ať už ve formě tablet nebo nápojů. Jak ale vybrat ten nejlepší? A fungují vůbec?

Druhy kolagenu
Důležité je si uvědomit, že kolagen, který si aplikujeme na obličej nebo ten, který konzumujeme, není lidský, většinou se získává ze zvířat, nejčastěji z ryb. Existuje celkově asi 28 typů kolagenu, ale pouze 3 z nich jsou používány v beauty produktech: typ I, II a III. Typ II je tvořen v chrupavkách, typy I a III pak v kůži, šlachách, šupinách a kostech. Kolagen se může vyskytovat ve dvou formách, a to jako celý protein (nativní), tedy příliš velký, aby mohl být absorbovaný kůží, nebo rozštěpený na menší části (hydrolyzovaný) a v takovémto stavu ho nalezneme ve většině produktů. Často se můžeme potkat s pojmem čistý kolagen, pod tím se skrývá tzv. lyofilizovaný kolagen. Lyofilizace je velmi šetrná metoda, při které dochází k „sušení mrazem“, dochází k zachování aktivity účinných látek, takto ošetřené preparáty se vyznačují vysokou čistotou (až 99, 9 %), obsahují minimální množství vody a nevyžadují přítomnost konzervantů.

Kde tedy nastává to velké ale?
Mnozí z odborníků se shodují na tom, že kolagen, který vypijete nebo sníte, se kouzelně neobjeví jako kolagen ve vaší pleti – je totiž rozštěpený a využitý jinými cestami. První zádrhel nastává v zažívacím traktu, kde je kolagen rozštěpen na jednotlivé aminokyseliny, které jsou pak v těle použity nebo vyloučeny. Jen opravdu malé množství je použito pro tvorbu právě kolagenu. A tady pozor! Kolagen se tvoří jen za přítomnosti vitamínu C. Bez tohoto vitamínu nevznikne dostatečně pevný kolagen. Pokud tedy vybíráte kolagenový doplněk stravy, vitamín C by rozhodně neměl chybět.

Ale abychom nebyli tak skeptičtí ke kolagenu, jako doplňku stravy, existují studie, které prokazují aspoň malý efekt, důležitou roli hraje opět množství. Pokud se rozhodnete pro kolagenový doplněk stravy, pozorně čtěte jeho složení! Denní dávka by nejlépe měla obsahovat 5–10 g hydrolyzovaného rybího kolagenu a nejméně 9 mg vitamínu C.

Důležité je si uvědomit, že je potřeba chránit kolagen, který už máme. Dbejte na používání fotoprotekce (sluneční paprsky jsou totiž největším nepřítelem a vrahem kolagenu), dále dodržujte zdravou stravu s dostatkem látek, které kolagen dokáží ochránit. Mezi takové potraviny patří červená zelenina (rajčata, papriky, řepa) – obsahují antioxidant lykopen, působí před tvorbou volných radikálů, pomáhá produkovat kolagen a elastin. Dále pak zelená zelenina (špenát, kapusta, brokolice, zelí, kadeřávek) – ta je bohatá na vitamín C, který je potřebný pro metabolismus aminokyselin, konkrétně pro vznik nekódovaných aminokyselin hydroxylysinu a hydroxyprolinu. Tím se podílí na syntéze kolagenu. V neposlední řadě sem patří také bobuloviny (maliny, ostružiny, borůvky) – jsou významným zdrojem vitaminu C s výraznými antioxidačními účinky a mají přímý dopad na mnoho procesů v lidském těle, jako je tvorba kolagenu, syntéza hormonů, aktivita imunitního systému či vstřebávání železa.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Přiznejte se, kolik času trávíte na tím, že pod drobnohledem zkoumáte vaši pleť, vyhlížíte rozšířené póry a černé tečky? Rozšířené...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Melanom. Diagnóza zhoubného nádoru kůže, kterou slýchává stále více lidí. Většinou trvá roky, než se z malé nevýrazné pihy vyvine zhoubný...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...
Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni

I když je u nás nejrozšířenějším druhem drobného bobulovitého ovoce, někteří křiví tvář, když jej vloží do úst, protože jim připadá...
Exofoliace: odstraňování odumřelých kožních buněk je základ pro mladistvou pleť

Exofoliace: odstraňování odumřelých kožních buněk je základ pro mladistvou pleť

Také si říkáte, jak je možné, že malé děti mají tak krásnou hladkou pokožku, bez pupínků, bez vrásek, bez nedokonalostí? Co je to to...
Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest je sezónní záležitost, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. Chuť chřestu je velmi specifická a nesedne každému. To nic nemění...