Když se řekne kolagen, každý z nás si pravděpodobně vybaví jeho důležitou roli při fungování našeho pohybového aparátu. V poslední době je ale tento protein skloňovaný pro jeho blahodárné účinky na elasticitu pleti. Největší boom zažívají různé kolagenové doplňky stravy ve formě nápojů a tabletek. Opravdu fungují? Na co si dát při jejich výběru pozor?
Ztrátu kolagenu můžeme zpomalit
Kolagen patří mezi základní stavební bílkovinu našeho těla, tvoří dokonce až jednu čtvrtinu všech bílkovin v lidském organismu. Jeho nedostatek okamžitě pocítíme v podobě bolesti šlach a kloubů, ale i na naší pokožce, která ztrácí elasticitu a vytváří se viditelné vrásky. S přibývajícím věkem dochází ke snižování tvorby kolagenu, kolagenová vlákna ztrácí svojí pevnost a už od 25 let začíná pleť ochabovat, začínají se projevovat znaky stárnutí. Proces ztráty kolagenu a snižování jeho tvorby v organismu sice nejsme schopni zcela zastavit, můžeme jej ale zpomalit. Ztrátu kolagenu lze minimalizovat zdravým životním stylem, výživnou stravou i přiměřenou mírou pohybu. Kolagen však lze tělu nahradit opět jen samotným kolagenem. Proto se nabízí kolagenové doplňky stravy, ať už ve formě tablet nebo nápojů. Jak ale vybrat ten nejlepší? A fungují vůbec?
Druhy kolagenu
Důležité je si uvědomit, že kolagen, který si aplikujeme na obličej nebo ten, který konzumujeme, není lidský, většinou se získává ze zvířat, nejčastěji z ryb. Existuje celkově asi 28 typů kolagenu, ale pouze 3 z nich jsou používány v beauty produktech: typ I, II a III. Typ II je tvořen v chrupavkách, typy I a III pak v kůži, šlachách, šupinách a kostech. Kolagen se může vyskytovat ve dvou formách, a to jako celý protein (nativní), tedy příliš velký, aby mohl být absorbovaný kůží, nebo rozštěpený na menší části (hydrolyzovaný) a v takovémto stavu ho nalezneme ve většině produktů. Často se můžeme potkat s pojmem čistý kolagen, pod tím se skrývá tzv. lyofilizovaný kolagen. Lyofilizace je velmi šetrná metoda, při které dochází k „sušení mrazem“, dochází k zachování aktivity účinných látek, takto ošetřené preparáty se vyznačují vysokou čistotou (až 99, 9 %), obsahují minimální množství vody a nevyžadují přítomnost konzervantů.
Kde tedy nastává to velké ale?
Mnozí z odborníků se shodují na tom, že kolagen, který vypijete nebo sníte, se kouzelně neobjeví jako kolagen ve vaší pleti – je totiž rozštěpený a využitý jinými cestami. První zádrhel nastává v zažívacím traktu, kde je kolagen rozštěpen na jednotlivé aminokyseliny, které jsou pak v těle použity nebo vyloučeny. Jen opravdu malé množství je použito pro tvorbu právě kolagenu. A tady pozor! Kolagen se tvoří jen za přítomnosti vitamínu C. Bez tohoto vitamínu nevznikne dostatečně pevný kolagen. Pokud tedy vybíráte kolagenový doplněk stravy, vitamín C by rozhodně neměl chybět.
Ale abychom nebyli tak skeptičtí ke kolagenu, jako doplňku stravy, existují studie, které prokazují aspoň malý efekt, důležitou roli hraje opět množství. Pokud se rozhodnete pro kolagenový doplněk stravy, pozorně čtěte jeho složení! Denní dávka by nejlépe měla obsahovat 5–10 g hydrolyzovaného rybího kolagenu a nejméně 9 mg vitamínu C.
Důležité je si uvědomit, že je potřeba chránit kolagen, který už máme. Dbejte na používání fotoprotekce (sluneční paprsky jsou totiž největším nepřítelem a vrahem kolagenu), dále dodržujte zdravou stravu s dostatkem látek, které kolagen dokáží ochránit. Mezi takové potraviny patří červená zelenina (rajčata, papriky, řepa) – obsahují antioxidant lykopen, působí před tvorbou volných radikálů, pomáhá produkovat kolagen a elastin. Dále pak zelená zelenina (špenát, kapusta, brokolice, zelí, kadeřávek) – ta je bohatá na vitamín C, který je potřebný pro metabolismus aminokyselin, konkrétně pro vznik nekódovaných aminokyselin hydroxylysinu a hydroxyprolinu. Tím se podílí na syntéze kolagenu. V neposlední řadě sem patří také bobuloviny (maliny, ostružiny, borůvky) – jsou významným zdrojem vitaminu C s výraznými antioxidačními účinky a mají přímý dopad na mnoho procesů v lidském těle, jako je tvorba kolagenu, syntéza hormonů, aktivita imunitního systému či vstřebávání železa.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál