První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
zdroj: Shutterstock

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po salátech a čerstvých zelených výhoncích, které jsou plné vitamínů a tolik potřebné nové energie.

První výhonky bylinek jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Každá jedlá jarní rostlina je jimi doslova nabití a čím víc si jich nasbíráme, tím víc pocítíme jejich sílu na vlastní kůži.

Po stopách jarních jedlých „plevelů“
Jarní bylinky jsou v mnoha případech zelené „plevele”, které můžeme rovnou jíst a díky tomu značně oživit náš jarní jídelníček. Většinou mají mnohem více minerálů a vitamínů než běžně kupovaná zelenina. Díky tomu, že je jíme bez tepelné úpravy, zůstávají na jejich povrchu i prospěšné bakterie pro naše střeva. Je samozřejmě vždy nezbytně nutné sbírat bylinky v čistém prostředí, tedy na loukách, v lesích a podobně. Výživné a lahodné výhonky má například kopretina, řebříček, čekanka, prvosenka nebo jitrocel.

Jarní bylinky v našem jídelníčku
Jak bylinky zařadit do našeho jídelníčku? Jednoduše a bez obav. Můžeme je přidat do salátu se zeleninou, ale i s ovocem, hodit se bude bršlice, ptačinec, orsej jarní, listy pampelišky, sedmikrásky, ale i fialky. Bylinky můžeme dále namíchat do tvarohové pomazánky, zapéct do slaného koláče, můžeme z nich udělat pesto, které lze přidávat do těstovin, nebo k rýži. Bylinky se samozřejmě hodí i do jarních polévek a nádivek, tady dobře poslouží kopřiva, ale i oblíbený medvědí česnek. Řeřicha je pak skvělá jen tak na chleba s máslem, ale například také do salátu s cizrnou a rajčaty. Do polévek ji můžeme přidávat místo petrželky.

Smoothie z jarních bylinek a mraženého ovoce
Budeme potřebovat: jarní bylinky, mrkev, šťávu z limetky nebo citronu, banán a mražené ovoce. Mrkev očistíme, nakrájíme na hrubá kolečka, zakapeme šťávou z limetky nebo citronu a rozmixujeme. Pro zjemnění a doslazení můžeme přidat banán. Zmražené červené ovoce (jahody, rybíz, maliny apod.) necháme chvíli povolit v pokojové teplotě, mladé jarní bylinky dobře omyjeme. Vše dobře rozmixujeme a jarní vitamínová bomba je na světě.

Medvědí česnek – pesto, pomazánky a další pochoutky
Medvědí česnek se za posledních pár let stal jarním vitamínovým hitem. Jeho silná vůně je nezaměnitelná, sytě zelené listy jsou dokonalým symbolem jara, obsah vitamínů a prospěšných látek stejně jako všestranné využití z něho dělá jarní superpotravinu číslo jedna. Pokud si i vy chcete užít jeho chuť a načerpat z této léčivé byliny trochu síly a zdraví, zajděte brzy zjara do lesa nebo na farmářské trhy. Jednou z možností, jak medvědí česnek zpracovat, je známé pesto. Jeho příprava je jednoduchá, dlouho vydrží a hodí se do mnoha pokrmů, skvěle dochutí ryby, pečené maso, těstoviny nebo rizoto. Pomazánky z nejrůznějších ingrediencí pak můžete dochutit medvědím česnekem, stejně jako jindy petrželkou. Všude tam kde se medvědí česnek objeví, získá pokrm úžasnou svěží barvu.

Zdroj: bylinkoveradosti.czbylinkyzamazonie.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních...
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Tak jako se střídají roční období, mění se i metabolismus naší pleti. Na jaře je potřeba, aby se pomalu přizpůsoboval vyšším teplotám...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...