Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po salátech a čerstvých zelených výhoncích, které jsou plné vitamínů a tolik potřebné nové energie.
První výhonky bylinek jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Každá jedlá jarní rostlina je jimi doslova nabití a čím víc si jich nasbíráme, tím víc pocítíme jejich sílu na vlastní kůži.
Po stopách jarních jedlých „plevelů“
Jarní bylinky jsou v mnoha případech zelené „plevele”, které můžeme rovnou jíst a díky tomu značně oživit náš jarní jídelníček. Většinou mají mnohem více minerálů a vitamínů než běžně kupovaná zelenina. Díky tomu, že je jíme bez tepelné úpravy, zůstávají na jejich povrchu i prospěšné bakterie pro naše střeva. Je samozřejmě vždy nezbytně nutné sbírat bylinky v čistém prostředí, tedy na loukách, v lesích a podobně. Výživné a lahodné výhonky má například kopretina, řebříček, čekanka, prvosenka nebo jitrocel.
Jarní bylinky v našem jídelníčku
Jak bylinky zařadit do našeho jídelníčku? Jednoduše a bez obav. Můžeme je přidat do salátu se zeleninou, ale i s ovocem, hodit se bude bršlice, ptačinec, orsej jarní, listy pampelišky, sedmikrásky, ale i fialky. Bylinky můžeme dále namíchat do tvarohové pomazánky, zapéct do slaného koláče, můžeme z nich udělat pesto, které lze přidávat do těstovin, nebo k rýži. Bylinky se samozřejmě hodí i do jarních polévek a nádivek, tady dobře poslouží kopřiva, ale i oblíbený medvědí česnek. Řeřicha je pak skvělá jen tak na chleba s máslem, ale například také do salátu s cizrnou a rajčaty. Do polévek ji můžeme přidávat místo petrželky.
Smoothie z jarních bylinek a mraženého ovoce
Budeme potřebovat: jarní bylinky, mrkev, šťávu z limetky nebo citronu, banán a mražené ovoce. Mrkev očistíme, nakrájíme na hrubá kolečka, zakapeme šťávou z limetky nebo citronu a rozmixujeme. Pro zjemnění a doslazení můžeme přidat banán. Zmražené červené ovoce (jahody, rybíz, maliny apod.) necháme chvíli povolit v pokojové teplotě, mladé jarní bylinky dobře omyjeme. Vše dobře rozmixujeme a jarní vitamínová bomba je na světě.
Medvědí česnek – pesto, pomazánky a další pochoutky
Medvědí česnek se za posledních pár let stal jarním vitamínovým hitem. Jeho silná vůně je nezaměnitelná, sytě zelené listy jsou dokonalým symbolem jara, obsah vitamínů a prospěšných látek stejně jako všestranné využití z něho dělá jarní superpotravinu číslo jedna. Pokud si i vy chcete užít jeho chuť a načerpat z této léčivé byliny trochu síly a zdraví, zajděte brzy zjara do lesa nebo na farmářské trhy. Jednou z možností, jak medvědí česnek zpracovat, je známé pesto. Jeho příprava je jednoduchá, dlouho vydrží a hodí se do mnoha pokrmů, skvěle dochutí ryby, pečené maso, těstoviny nebo rizoto. Pomazánky z nejrůznějších ingrediencí pak můžete dochutit medvědím česnekem, stejně jako jindy petrželkou. Všude tam kde se medvědí česnek objeví, získá pokrm úžasnou svěží barvu.
Zdroj: bylinkoveradosti.cz, bylinkyzamazonie.cz
Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti
