Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?
zdroj: Shutterstock

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše imunita? Pokud nijak zvlášť, neotálejte s přípravou na chladnější dny. Co nevidět totiž opět nastane čas vyrazit na sběr šípků.

Když si natrháte šípky pěkně zralé a šetrně je zpracujete, vytvoříte si na zimu slušnou a velmi potřebnou zásobu vitamínu C. Plody šípku mají dokonce více vitaminu C než citrusy. Vitamin C se z nich však při nešetrném zpracování snadno ztrácí, protože nemá rád kyslík, světlo ani teplo. Uvádí se, že například nesprávným sušením se ho může ztratit až 50 %. Jak tedy šípek nejlépe zpracovat, abychom v něm uchovali co nejvíc vitaminu C?

Kdy je v plodech šípku nejvíc vitamínu C?
Nasbírat si šípky na zimu skutečně není žádná věda. Když na začátku podzimu vyrazíte do přírody, s jistotou na nějaký šípkový keř narazíte. Roste jich u nás tolik, že naši spotřebu bohatě pokryjí šípky rostoucí volně v přírodě. Jsou vidět podél lesních nebo polních cest, či u silnic. Keře šípkových růží se na podzim ohýbají pod náporem šípků, které díky jejich sytě červené barvě nemůžete přehlédnout. A přehlížet je, to by byla vskutku velká škoda. Pokud si chcete být jistí, že z šípků vytěžíte co nejvíc, vyrazte na sběr za suchého a slunného počasí. Právě tehdy je údajně obsah vitamínu C v plodech největší.

Jaké sbírat šípky a proti čemu umí pomoci?
Sbírejte jen ty plody, které jsou tvrdé, zdravé a mají červenou až oranžovou barvu. Měkké, přezrálé nebo přemrzlé šípky jsou sice sladší, ale špatně se zpracovávají. Díky jeho unikátnímu složení můžete šípek použít proti celé řadě nemocí. Funguje jako skvělý antioxidant, podpoří vaši imunitu a sníží riziko vzniku rýmy, nachlazení nebo chřipky. Šípek však dobře účinkuje i proti infekcím. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C je velmi účinný například při paradentóze.

Šípek, rakytník či kysané zelí
Šípky obsahují podle některých zdrojů až 15x víc vitamínu C než citrusy, v našich podmínkách jim tak podle všeho dokáže konkurovat snad jen rakytník. Velmi se doporučuje doplňovat tento vitamín i konzumací kysaného zelí. To všechno jsou bezpochyby podzimní vitamínové bomby, které vás udrží v dobré kondici. Pokud jde právě o šípky, je důležité vědět, že množství vitamínu C se liší s ohledem na to, kde šípky rostou, z jakého druhu růže pocházejí a kdy je sbíráte. Velmi důležitý je však především způsob skladování a zpracování. Například zavařování do marmelád zbavuje šípky značné části jejich zdravotního přínosu.

Šetrné formy zpracování plodů šípku
Tradičním způsobem uchování šípků je jejich šetrné sušení. Hned po příchodu domů šípky opláchněte a osušte v utěrce. Vložte je do sušičky na ovoce a zapněte ji na 70 °C. Tato teplota se může zdát vysoká, ale pokud budete sušit šípky vcelku, před teplem je ochrání silná slupka. Sušte, dokud nejsou šípky úplně suché, aby nezplesnivěly. Poznáte je tak, že cinkají jako korálky a nejdou promáčknout. Skladujte vcelku v uzavíratelné dóze nebo v plátěném sáčku. Plody můžete i zamrazit v mikrotenových sáčcích a využít je později v zimě, stále budou obsahovat mnoho vitaminu C.

Šípky v medu
Dalším skvělým způsobem, jak si opatřit zásobu vitamínů pro chřipkové období, je naložení šípků do medu. Chce to sice trochu trpělivosti, protože plody musíte zbavit semínek a nepříjemných chloupků, ale za tu námahu to stojí. Z nasbíraných šípků odstraňte stopky a bubáky, rozpulte je, vydlabejte semínka a očistěte od chloupků. Potom je pečlivě omyjte a nechte oschnout na utěrce. Můžete je ještě pokrájet na menší kousky. Poté je narovnejte do sklenice a zalijte medem. Chvíli potrvá, než med proteče až na dno, a tak jak bude bude protékat, je třeba med dolévat. Nakonec by všechny šípky měly být medem zcela zalité. Nechte šípky v medu naložené několik týdnů, už po několika dnech začne med měnit barvu do červené. Je třeba ze začátku každý den šípky promíchat. Šípky v medu je dobré jíst po lžičkách při chřipce, nachlazení nebo preventivně v podzimních a zimních měsících na celkovou podporu imunity.

Zdroj: asenior.czmojeambulance.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika lety i do restaurací, podnik, který je v létě nenabízí, ten jako by...

Čtěte dál
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....