Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše imunita? Pokud nijak zvlášť, neotálejte s přípravou na chladnější dny. Co nevidět totiž opět nastane čas vyrazit na sběr šípků.
Když si natrháte šípky pěkně zralé a šetrně je zpracujete, vytvoříte si na zimu slušnou a velmi potřebnou zásobu vitamínu C. Plody šípku mají dokonce více vitaminu C než citrusy. Vitamin C se z nich však při nešetrném zpracování snadno ztrácí, protože nemá rád kyslík, světlo ani teplo. Uvádí se, že například nesprávným sušením se ho může ztratit až 50 %. Jak tedy šípek nejlépe zpracovat, abychom v něm uchovali co nejvíc vitaminu C?
Kdy je v plodech šípku nejvíc vitamínu C?
Nasbírat si šípky na zimu skutečně není žádná věda. Když na začátku podzimu vyrazíte do přírody, s jistotou na nějaký šípkový keř narazíte. Roste jich u nás tolik, že naši spotřebu bohatě pokryjí šípky rostoucí volně v přírodě. Jsou vidět podél lesních nebo polních cest, či u silnic. Keře šípkových růží se na podzim ohýbají pod náporem šípků, které díky jejich sytě červené barvě nemůžete přehlédnout. A přehlížet je, to by byla vskutku velká škoda. Pokud si chcete být jistí, že z šípků vytěžíte co nejvíc, vyrazte na sběr za suchého a slunného počasí. Právě tehdy je údajně obsah vitamínu C v plodech největší.
Jaké sbírat šípky a proti čemu umí pomoci?
Sbírejte jen ty plody, které jsou tvrdé, zdravé a mají červenou až oranžovou barvu. Měkké, přezrálé nebo přemrzlé šípky jsou sice sladší, ale špatně se zpracovávají. Díky jeho unikátnímu složení můžete šípek použít proti celé řadě nemocí. Funguje jako skvělý antioxidant, podpoří vaši imunitu a sníží riziko vzniku rýmy, nachlazení nebo chřipky. Šípek však dobře účinkuje i proti infekcím. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C je velmi účinný například při paradentóze.
Šípek, rakytník či kysané zelí
Šípky obsahují podle některých zdrojů až 15x víc vitamínu C než citrusy, v našich podmínkách jim tak podle všeho dokáže konkurovat snad jen rakytník. Velmi se doporučuje doplňovat tento vitamín i konzumací kysaného zelí. To všechno jsou bezpochyby podzimní vitamínové bomby, které vás udrží v dobré kondici. Pokud jde právě o šípky, je důležité vědět, že množství vitamínu C se liší s ohledem na to, kde šípky rostou, z jakého druhu růže pocházejí a kdy je sbíráte. Velmi důležitý je však především způsob skladování a zpracování. Například zavařování do marmelád zbavuje šípky značné části jejich zdravotního přínosu.
Šetrné formy zpracování plodů šípku
Tradičním způsobem uchování šípků je jejich šetrné sušení. Hned po příchodu domů šípky opláchněte a osušte v utěrce. Vložte je do sušičky na ovoce a zapněte ji na 70 °C. Tato teplota se může zdát vysoká, ale pokud budete sušit šípky vcelku, před teplem je ochrání silná slupka. Sušte, dokud nejsou šípky úplně suché, aby nezplesnivěly. Poznáte je tak, že cinkají jako korálky a nejdou promáčknout. Skladujte vcelku v uzavíratelné dóze nebo v plátěném sáčku. Plody můžete i zamrazit v mikrotenových sáčcích a využít je později v zimě, stále budou obsahovat mnoho vitaminu C.
Šípky v medu
Dalším skvělým způsobem, jak si opatřit zásobu vitamínů pro chřipkové období, je naložení šípků do medu. Chce to sice trochu trpělivosti, protože plody musíte zbavit semínek a nepříjemných chloupků, ale za tu námahu to stojí. Z nasbíraných šípků odstraňte stopky a bubáky, rozpulte je, vydlabejte semínka a očistěte od chloupků. Potom je pečlivě omyjte a nechte oschnout na utěrce. Můžete je ještě pokrájet na menší kousky. Poté je narovnejte do sklenice a zalijte medem. Chvíli potrvá, než med proteče až na dno, a tak jak bude bude protékat, je třeba med dolévat. Nakonec by všechny šípky měly být medem zcela zalité. Nechte šípky v medu naložené několik týdnů, už po několika dnech začne med měnit barvu do červené. Je třeba ze začátku každý den šípky promíchat. Šípky v medu je dobré jíst po lžičkách při chřipce, nachlazení nebo preventivně v podzimních a zimních měsících na celkovou podporu imunity.
Zdroj: asenior.cz, mojeambulance.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika lety i do restaurací, podnik, který je v létě nenabízí, ten jako by...
Čtěte dál