Bezlepkový rebarborový koláč

Bezlepkový rebarborový koláč
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezóna rebarbory se již blíží. Tato zelenina s typickou kyselou chutí se skvěle hodí na přípravu netradičních sladkých pokrmů. Konzumujte ji pouze v její sezónně, po zbytek roku obsahuje nebezpečně vysoké množství kyseliny šťavelové. Používejte jen řapíky bez listů a tuhých konců.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)

Na těsto

  • 250 g pohankové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce vody
  • špetka soli

Na náplň

  • 2 větší jablka
  • 300 g rebarbory
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice
  • 1 citron
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 dcl vody

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouky, vejce, sůl, vodu a změklé máslo. Vytvořte kompaktní těsto. To nechte chvilku v lednici odpočívat.
  2. Omyjte jablka a rebarboru. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky. U rebarbory odkrojte listy, dřevnaté konce a nakrájejte ji na větší kousky.
  3. Jablka, rebarboru dejte do menšího hrnce. Přidejte skořici, med, kokosový olej, šťávu z jednoho citronu a bramborový škrob. Podlijte lehce vodou a poduste pár minut do změknutí. Poté odstavte.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát. Těsto přeneste do formy na koláč. Dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 10 minut.
  5. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs a pečte zhruba dalších 30 minut.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Koláč podávejte se lžící zakysané smetany či tvarohu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši příjemně osladí a dodá jí lehkou vanilkovou chuť.

Čtěte dál
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...
Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní...
Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka

Výborná rybičková pomazánka ze sardinek je jemná a lehce nakyslá. Ideální je v kombinaci s čerstvým pečivem a listovým salátem.
Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí,...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.
Cuketové placky s mozzarellou

Cuketové placky s mozzarellou

Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým...
Salát s prosciuttem a melounem

Salát s prosciuttem a melounem

Lehký letní salát, který si v horkém letním počasí zamilujete. Svěžest pokrmu dodá žlutý meloun, který v kombinaci s prosciuttem chuťově...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...