Sezóna rebarbory se již blíží. Tato zelenina s typickou kyselou chutí se skvěle hodí na přípravu netradičních sladkých pokrmů. Konzumujte ji pouze v její sezónně, po zbytek roku obsahuje nebezpečně vysoké množství kyseliny šťavelové. Používejte jen řapíky bez listů a tuhých konců.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)
Na těsto
- 250 g pohankové mouky
- 100 g mandlové mouky
- 150 g másla
- 2 vejce
- 3 lžíce vody
- špetka soli
Na náplň
- 2 větší jablka
- 300 g rebarbory
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky skořice
- 1 citron
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 dcl vody
Postup
- V hlubší míse smíchejte mouky, vejce, sůl, vodu a změklé máslo. Vytvořte kompaktní těsto. To nechte chvilku v lednici odpočívat.
- Omyjte jablka a rebarboru. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky. U rebarbory odkrojte listy, dřevnaté konce a nakrájejte ji na větší kousky.
- Jablka, rebarboru dejte do menšího hrnce. Přidejte skořici, med, kokosový olej, šťávu z jednoho citronu a bramborový škrob. Podlijte lehce vodou a poduste pár minut do změknutí. Poté odstavte.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát. Těsto přeneste do formy na koláč. Dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 10 minut.
- Na předpečený korpus vlijte připravenou směs a pečte zhruba dalších 30 minut.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Koláč podávejte se lžící zakysané smetany či tvarohu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.