Bezlepkový rebarborový koláč

Bezlepkový rebarborový koláč
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezóna rebarbory se již blíží. Tato zelenina s typickou kyselou chutí se skvěle hodí na přípravu netradičních sladkých pokrmů. Konzumujte ji pouze v její sezónně, po zbytek roku obsahuje nebezpečně vysoké množství kyseliny šťavelové. Používejte jen řapíky bez listů a tuhých konců.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)

Na těsto

  • 250 g pohankové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce vody
  • špetka soli

Na náplň

  • 2 větší jablka
  • 300 g rebarbory
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice
  • 1 citron
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 dcl vody

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouky, vejce, sůl, vodu a změklé máslo. Vytvořte kompaktní těsto. To nechte chvilku v lednici odpočívat.
  2. Omyjte jablka a rebarboru. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky. U rebarbory odkrojte listy, dřevnaté konce a nakrájejte ji na větší kousky.
  3. Jablka, rebarboru dejte do menšího hrnce. Přidejte skořici, med, kokosový olej, šťávu z jednoho citronu a bramborový škrob. Podlijte lehce vodou a poduste pár minut do změknutí. Poté odstavte.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát. Těsto přeneste do formy na koláč. Dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 10 minut.
  5. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs a pečte zhruba dalších 30 minut.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Koláč podávejte se lžící zakysané smetany či tvarohu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Hustá jarní zeleninová polévka

Hustá jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Domácí špaldový chléb

Domácí špaldový chléb

Vůně a chuť domácího pečiva je nezapomenutelná. Vyzkoušejte recept na přípravu domácího špaldového chleba, který budete chtít péct...
Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky s vlašskými ořechy

Medové dortíčky jsou křehké, jemné a krásně voňavé po medu. Krém ze slaného karamelu a mascarpone jim dodá svěží nádech, který si zamiluje...
Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldová buchta s třešněmi a pudinkem

Špaldové těsto v kombinaci s třešněmi a čokoládovým pudinkem vytvoří výborný dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky pudinku bude...
Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se šunkou a sýrem

Zapečené plněné brambory se skvěle se hodí jako příloha či hlavní chod. Do směsi můžete volit různé ingredience a měnit je podle chuti....
Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Noky s krémovou omáčkou z pečené zeleniny

Omáčka z pečené zeleniny příjemně ladí s bramborovými noky. Ricotta omáčku krásně zjemní a bazalka provoní. Vyzkoušejte omáčku podávat...
Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Jemné citronové palačinky s lesním ovocem

Výborné sladké palačinky zpříjemní každou snídani. Díky rýžové mouce jsou jemné a v tomto případě krásně voní po citronu. Palačinky...