Bezlepkový rebarborový koláč

Bezlepkový rebarborový koláč
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezóna rebarbory se již blíží. Tato zelenina s typickou kyselou chutí se skvěle hodí na přípravu netradičních sladkých pokrmů. Konzumujte ji pouze v její sezónně, po zbytek roku obsahuje nebezpečně vysoké množství kyseliny šťavelové. Používejte jen řapíky bez listů a tuhých konců.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)

Na těsto

  • 250 g pohankové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce vody
  • špetka soli

Na náplň

  • 2 větší jablka
  • 300 g rebarbory
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice
  • 1 citron
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 dcl vody

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouky, vejce, sůl, vodu a změklé máslo. Vytvořte kompaktní těsto. To nechte chvilku v lednici odpočívat.
  2. Omyjte jablka a rebarboru. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky. U rebarbory odkrojte listy, dřevnaté konce a nakrájejte ji na větší kousky.
  3. Jablka, rebarboru dejte do menšího hrnce. Přidejte skořici, med, kokosový olej, šťávu z jednoho citronu a bramborový škrob. Podlijte lehce vodou a poduste pár minut do změknutí. Poté odstavte.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát. Těsto přeneste do formy na koláč. Dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 10 minut.
  5. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs a pečte zhruba dalších 30 minut.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Koláč podávejte se lžící zakysané smetany či tvarohu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou a je skvělým zdrojem vlákniny. Polévka z něj je prostě výborná...

Čtěte dál
Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji...
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...

Videorozhovor