Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami
zdroj: Kristýna Rybovičová

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek. Výborné jsou jak čerstvé, tak také do pečených koláčů všeho druhu.

Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na 12 muffinů)

  • 250 g špaldové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 ml řepkového oleje
  • 500 g kefírového mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 100 g borůvek
  • 3 lžíce borůvkové marmelády
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouky, vanilku a prášek do pečiva.
  3. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, špetkou soli, kefírem a medem. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi.
  4. Vymíchejte kompaktní těsto.
  5. Polovinu vlijte do připravené formy na muffiny, přidejte marmeládu. Poté vlijte druhou polovinu. Ozdobte povrch borůvkami a pečte zhruba 20 minut.
  6. Dortíky před vyndáním překontrolujte špejlí.
  7. Upečené muffiny nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
Namísto borůvek vyzkoušejte maliny s malinovou marmeládou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety. Toho můžete skvěle využít při přípravě lehčí, bezlepkové verze špaget.

Čtěte dál
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši...
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...
Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní...
Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka

Výborná rybičková pomazánka ze sardinek je jemná a lehce nakyslá. Ideální je v kombinaci s čerstvým pečivem a listovým salátem.
Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Tento recept je plný zeleninové chuti, rostlinných bílkovin a vlákniny. Pokrm je sytý a výborně se hodí na letní oběd či večeři. Halloumi...
Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí,...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.