Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami
zdroj: Kristýna Rybovičová

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek. Výborné jsou jak čerstvé, tak také do pečených koláčů všeho druhu.

Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na 12 muffinů)

  • 250 g špaldové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 ml řepkového oleje
  • 500 g kefírového mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 100 g borůvek
  • 3 lžíce borůvkové marmelády
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouky, vanilku a prášek do pečiva.
  3. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, špetkou soli, kefírem a medem. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi.
  4. Vymíchejte kompaktní těsto.
  5. Polovinu vlijte do připravené formy na muffiny, přidejte marmeládu. Poté vlijte druhou polovinu. Ozdobte povrch borůvkami a pečte zhruba 20 minut.
  6. Dortíky před vyndáním překontrolujte špejlí.
  7. Upečené muffiny nechte vychladnout a podávejte.

Náš tip
Namísto borůvek vyzkoušejte maliny s malinovou marmeládou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.