10+1 otázek: Nejrůznější trávicí problémy a jejich příčiny

10+1 otázek: Nejrůznější trávicí problémy a jejich příčiny
zdroj: Shutterstock

Pálení žáhy, průjmy, zácpy, bolest žaludku nebo žlučníková kolika. Zdánlivě rozdílné potíže, které spolu ale významně souvisejí. Jak strava ovlivňuje celkové trávení a co všechno má na naše správné trávení vliv?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma trávicích obtíží jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.

Sledujte náš kanál na youtube

Trávicí obtíže
Mezi nejčastější trávicí problémy patří jednoznačně nadýmání a plynatost – což je do jisté míry fyziologické a normální. Dále pocity těžkosti žaludku, zácpy nebo naopak průjmy, pálení žáhy a bolesti žlučníku. Ty už ale zcela normální nejsou a mají jednoznačně nějakou příčinu, která nejčastěji pramení z nesprávné životosprávy či se objeví jako důsledek stresu nebo jiných faktorů. V posledních letech se také začalo velmi mluvit o nejrůznějších intolerancích a alergiích. Problémů, které se mohou objevit, je celá řada.

Jak jednotlivé problémy souvisí s naší psychikou? A jaké jiné faktory je dokáží ovlivnit? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v rozhovoru.

Moderátorka: Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit ten nejlepší moučník, ale i lehkou cuketovou pizzu a nebo křupavé...

Čtěte dál
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....
Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Hemoroidy jsou běžným, ale nepříjemným stavem zahrnujícím otoky a zanícení žil uvnitř konečníku nebo v jeho okolí. V závislosti na...
Sezóna jahod je tady! Účinky na zdraví a tipy pro využití v kuchyni

Sezóna jahod je tady! Účinky na zdraví a tipy pro využití v kuchyni

Červen a červenec jsou měsíce jahod. I když je máme díky dovozu k dispozici téměř celý rok, mnozí se nemohou dočkat těch českých, letních,...
Léčivá moc černého bezu: S čím pomůže a co z něj můžete připravit

Léčivá moc černého bezu: S čím pomůže a co z něj můžete připravit

Ačkoliv neexistuje jeden univerzální lék na všechny nemoci, milovníci černého bezu říkají, že právě on je jedním z nejvšestrannějších...
Rebarbora – její sezóna je tu! Pozor si na ní dejte, pokud máte problém s ledvinami

Rebarbora – její sezóna je tu! Pozor si na ní dejte, pokud máte problém s ledvinami

Rebarbora je naprosto atypickým druhem zeleniny – používá se jako ovoce, její sezóna trvá jen krátce a pokud ji zkonzumuje na konci...
Luskový hrášek: jeho přínosy pro zdraví a využití v kuchyni

Luskový hrášek: jeho přínosy pro zdraví a využití v kuchyni

Mezi nejběžnější odrůdy patří hrášek dřeňový a cukrový. Dřeňový má pevnou slupku a šťavnatá zrna, která většinou vylupujeme a hned...
I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu

I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu

Okořeňte letos na jaře talíř něčím trochu netradičním a přidejte k oblohové zelenině či ovoci i jedlé květy: nasbírat je můžete i sami...
Zelené detox nápoje: po jedné skleničce zázraky nečekejte, tak v čem jsou výjimečné?

Zelené detox nápoje: po jedné skleničce zázraky nečekejte, tak v čem jsou výjimečné?

S jarem přišlo i období očistných kúr a odlehčovaných jídelníčků. Mnoho lidí našlo zalíbení v tzv. zelených potravinách, mezi které...
Pórek: Jeho význam pro zdraví a využití v kuchyni

Pórek: Jeho význam pro zdraví a využití v kuchyni

Pomáhá se zácpou, s nadýmáním i průjmy, čistí žaludek i střeva od bakterií a kvasinek. Příznivě působí při žilních onemocněních, snižuje...
Pylové alergie: kýcháte v období břízy i po konzumaci jablka. Co to znamená?

Pylové alergie: kýcháte v období břízy i po konzumaci jablka. Co to znamená?

S přicházejícím jarem se začaly silně ozývat pylové alergie. Pokud na ně trpíte a jste alergičtí na pyl břízy, jasanu, olše, topolu...
Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková

Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková

Pohanka byla i na území Čech a Moravy velmi využívána, ale postupem času se na tuto prospěšnou surovinu téměř zapomnělo a dnes se těší...