Michaela Bebová
16. 06. 2020
| 07:13
Pálení žáhy, průjmy, zácpy, bolest žaludku nebo žlučníková kolika. Zdánlivě rozdílné potíže, které spolu ale významně souvisejí. Jak strava ovlivňuje celkové trávení a co všechno má na naše správné trávení vliv?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma trávicích obtíží jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Sledujte náš kanál na youtube
Trávicí obtíže
Mezi nejčastější trávicí problémy patří jednoznačně nadýmání a plynatost – což je do jisté míry fyziologické a normální. Dále pocity těžkosti žaludku, zácpy nebo naopak průjmy, pálení žáhy a bolesti žlučníku. Ty už ale zcela normální nejsou a mají jednoznačně nějakou příčinu, která nejčastěji pramení z nesprávné životosprávy či se objeví jako důsledek stresu nebo jiných faktorů. V posledních letech se také začalo velmi mluvit o nejrůznějších intolerancích a alergiích. Problémů, které se mohou objevit, je celá řada.
Jak jednotlivé problémy souvisí s naší psychikou? A jaké jiné faktory je dokáží ovlivnit? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v rozhovoru.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie a tím pomoci v prevenci vzniku infekcí a dalších onemocnění. Postbiotika...
Čtěte dál
Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
S nástupem slunných dnů se vracejí i staré známé problémy, na které se v průběhu zimy mohlo zapomenout. Se sílícími slunečními paprsky...
Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...