Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete se po obědě cítit tak těžce.
Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 1 květák
- 200 g brynzy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 150 g kvalitní slaniny
- 1 větší červená cibule
- 1 stroužek česneku
- petrželka
- kmín
- sůl, pepř
Postup
- Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Cibuli, česnek oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
- Květák dejte do hrnce, přidejte vodu, sůl, kmín a vařte do změknutí. Poté jej nakrájejte na kostky.
- Slaninu nakrájejte na drobné kousky. Rozehřejte pánev a slaninu na ni opékejte. Jakmile začne zlátnout přidejte cibuli, česnek a vše chvíli opékejte.
- Poté přidejte uvařený květák, brynzu, smetanu, petrželku, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
- Halušky dejte na talíř a podávejte.
Náš tip
Hotové halušky ozdobte čerstvou pažitkou a lžičkou zakysané smetany.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Čočková paštika s meruňkami
Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta je provoněna tymiánem a červeným vínem. Podávejte ji s kouskem opečeného...
Čtěte dál
Kyselá fazolová polévka
Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly
Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...

Horká čokoláda se strouhaným perníkem
Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Ořechové mini palačinky
Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte něco netradičního a zároveň hravého.

Maková kaše s malinami
Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...

Nepečené kokosové kuličky
Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat...

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou
Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...

Krémová polévka z pečené zeleniny
Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...

Pečené zelné bramboráčky
Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....

Drožďová polévka s kroupami
Droždí nemusíte používat jen na vykynutí těsta. Připravte z něj i tuto výbornou polévku. Jemná chuť droždí je doplněna plným hrncem...

Čokoládový cheesecake s chilli
Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...

Dýňové „špagety“ aglio e olio
Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....