Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin. Nezáleží ale jen na počtu hodin, ale i na kvalitě, kterou dokáže z velké míry ovlivnit strava i potraviny, které konzumujeme.
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma spánek a strava jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Spánek a strava
Spotřeba spánku je individuální a bylo to také několikrát vědecky dokázáno. Tak jako každý má jinou toleranci ke stresu, tak každý člověk potřebuje různé množství spánku.
Spánek je ovlivňován mnoha faktory, z nichž je právě strava a celkový životní styl jedním z nejvýznamnějších. Například pokud konzumujeme hodně jednoduchých cukrů ve večerních hodinách, nabuzuje nás to a nemůžeme usnout. Pokud si dáme těžké jídlo, kde je třeba hodně česneku nebo cibule, jídlo se nám vrací dlouho do noci. Pokud jsou naše stravovací návyky špatné, může nás po večerech pálit žáha, což opět může narušovat spánek.
Co nedělat a co naopak dělat ve večerních hodinách, když chceme dostat ničím nerušený spánek? Jaké konkrétní potraviny nebo bylinky mohou pomoci? A čím si naopak jednoznačně hlubokou spánkovou relaxaci odháníme?
Moderátorka: Kateřina Hájková
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál