Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování
zdroj: Shutterstock

Září se u našich předků neslo ve znamení díků. Děkovali za dary, kterých se jim od přírody během léta dostávalo, a to vyjadřovali množstvím rituálů a oslav, které si dnes s přelomem léta a podzimu spojujeme i my, i když už trochu jinak.

Přechodem léta v podzim končí období zemědělských prací a po těžké práci na polích i zahradách naopak nastával čas odměnit se za dřinu a užít si plodů vynakládaného úsilí. Září je proto časem posvícení a hodů, kdy se naši předkové veselili a do syta si užívali všech dobrot (nejen těch určených k jídlu, ale i těch pitelných, například vína či jablečného moštu), o jejichž příchod na svět se během teplých letních měsíců zasloužili. Ani hody se však neobešly bez práce, protože ruku v ruce s nimi kráčely i kvasy – zpracovávání úrody a vytváření zásob na zimu. Plody se nakládaly, nechávaly kvasit, zavařovaly a sušily.

Tradice vinobraní se drží dodneška
Tam, kde se pěstovalo, byla sklizeň důvodem k pořádání oslav, v čemž se podobala dožínkám. V řadě tradičních vinařství se takové zvyky dodržují do dnešních dnů a pořádají se zde slavnosti typické průvody v krojích a prodejem vína. Pod pojmem „vinobraní“ se tak neskrývá pouze samotný sběr vína, ale také oslavy, které jsou s touto činností spjaty, respektive které po ní přicházejí. Světci, kteří byli v rámci vinobraní oslavováni, byli sv. Václav a sv. Urban, kteří jsou patrony vinařů. Přemýšlíte, jak si zpříjemnit zářiové dny a vychutnat poslední intenzivní sluneční paprsky? Vyrazte na jižní Moravu a vzpomeňte na generace před námi při popíjení lahodného vína…

Hostina jako vyjádření díků
Oslavy sklizní (jablek i vína) se pojí také s podzimní rovnodenností, která astronomicky označuje konec léta a začátek podzimu. Každoročně připadá na 22. nebo 23. září a znamená, že slunce přechází přes rovník, důsledkem čehož je den stejně dlouhý jako noc. Před podzimní rovnodenností dosahuje léto svého vrcholu a jejím příchodem končí a předává pomyslné žezlo podzimu. Od té doby jsou dny kratší a chladnější a na síle a délce naopak nabírá noc. Toto období znamenalo završení plodné části roku a neslo se ve znamení oslav a hostin. Jejich účelem však nebyla konzumace sama o sobě, šlo spíše o symbolické vyjádření vděčnosti za úrodu. Právě proto se poživatiny připravovaly z nové mouky, čerstvě sklizeného ovoce, vína a dalších sezónních plodin.

Svatý Václav jako definitivní potvrzení podzimu
Jen pár dní po podzimní rovnodennosti, konkrétně 28. září, přichází definitivní potvrzení podzimu v podobě svátku patrona a ochránce české země, svatého Václava. Ten byl velmi vzdělaný, o což se velkou mírou zasloužila jeho babička Ludmila, šiřitelka křesťanství. Kníže Václav zakládal kostely, založil chrám sv. Víta, podle legend také vlastnoručně pěstoval víno a obilí pro svaté přijímání, pečoval o chudé i o vězně. Před dveřmi kostela ve Staré Boleslavy jej nechal zavraždit jeho bratr Boleslav. Dnes se v tento den, na výročí Václavovy smrti, pořádají poutě a posvícení, což je tradice pocházející z dávných dob. Svátek svatého Václava také znamenal významný předěl v hospodářském roce, kdy se dobytek z horských pastvin sháněl dolů do údolí a vypouštěl se na pastvu na obecní strniště.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

„TO DO“ list na začátek adventu – uklidit, nakoupit, co připravit a další tipy

„TO DO“ list na začátek adventu – uklidit, nakoupit, co připravit a další tipy

Asi každá dobrá hospodyňka touží svou domácnost provonět cukrovím a oslnit nejen svou rodinu úžasnou atmosférou Vánoc. Ale kde začít? Jak připravit kuchyni, uklidit spíž nebo co všechno včas nakoupit?...

Čtěte dál
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Podzimní a zimní dny bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo se v tomto období musí vyrovnat se změnami teplot během rána...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

V září jsme si mohli všimnout, že se slavil celosvětový den lékárníků. Česká lékárnická komora vypustila do povědomí pacientů edukační...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Jak začít cvičit, když… máte už věk, nadváhu, stydíte se nebo kvůli dětem nemáte čas

Jak začít cvičit, když… máte už věk, nadváhu, stydíte se nebo kvůli dětem nemáte čas

Někdy je ten nejtěžší úkol s pohybem vůbec začít. Nezáleží v tu chvíli ani na tom, jaký druh pohybu si najdete, důležité je se zvednout...
Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Pravý podzim o sobě dává vědět již skoro každý den a teploty pomalu a jistě klesají. Jen co dorazí pořádné podzimní plískanice, bude...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Přichází podzim a s ním spojená melancholie a deprese. Jak se vymanit ze špatné nálady?

Přichází podzim a s ním spojená melancholie a deprese. Jak se vymanit ze špatné nálady?

Sychravým počasím, zkracováním dne a úbytkem světla nás příroda vybízí k určitému zpomalení, zvolnění a k přípravě na zimní odpočinek....