Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech s houbami? Pak už jste určitě letos alespoň jednou na houby vyrazili. Během roku se střídají vhodné podmínky pro růst nejrůznějších druhů hub, proto kdekdo tvrdí, že na houby se dá chodit vlastně celoročně.
Správný a zkušený houbař už pozná, kdy je vhodné vyrazit do lesa pro jaký druh, v kterých místech budou pro ten či onen druh nejlepší podmínky a jaké houby tedy nejspíš v dané době najde. Teplé a přitom vlhké léto bývá na houby ideální. Rostou převážně hřiby a různé poddruhy hřibovitých hub – kováře, modráky, dubové hřiby apod.
Houby v našich lesích – je současná houbařská sezóna lepší než minulé?
Odborníci z řad mykologů, ale i samotní houbaři se shodují v názoru, že letošní houbařská sezona je zatím po delší době tou nejlepší. Podíváme-li se na houbařské sezóny v posledních zhruba čtyřech letech, je jasné, že velké a úporné sucho těchto posledních let houbaření příliš nenahrávalo. Někde lze nalézt houby ve velkých seskupeních a přijít tak domů s plným košíkem už za půl hodiny, jinde je třeba bedlivě hledat a nakonec sotva pokryjete dno košíku. Kromě pro léto typických hřibů však už můžeme v těchto dnech narazit i na lišky, křemenáče, kozáky, pýchavky a různé jedlé druhy holubinek.
Počasí na houby aneb houbařský podzim
Takzvaný houbařský podzim začíná zhruba na konci prázdnin. Ten letošní, jak se zdá, s příchodem příliš neotálel. Teploty klesly a začátek září přišel v doprovodu vytrvalých dešťů. Kromě letních druhů hub, které jsou touto dobou stále ještě k mání, tak přibyly například ryzce a václavky. Proti předchozím suchým rokům bylo znatelně více hub na přelomu letošního června a července, v posledních týdnech jich ale stále přibývá a lidé už nosí zcela běžně plné koše. Na houby můžete vyrazit do Brd, na Vysočinu či do Krkonoš.
Houby do zdravého jídelníčku rozhodně patří!
Houby pomáhají posílit naši imunitu, bojují za nás s infekcemi, viry, nemocemi, a dokonce obsahují látky, které zamezují růstu nádorů. Jsou také syté díky vysokému obsahu vlákniny a plné vody, hodí se tedy i při hubnutí. Jsou vhodné pro přípravu masových směsí i vydatných omáček, do zapečených těstovin, hustých polévek i do nádivky. Kdo by odolal takovému vepřovému na houbách nebo pravé staročeské bramboračce plné hříbků? K těm nejzdravějším houbám u nás patří například Jidášovo ucho, Hlíva ústřičná, Kačenka česká nebo Hnojník obecný. Jak už názvy napovídají, jde o houby obvykle na pohled či jinak značně odpudivé, proto málo vyhledávané i přesto, jak moc by mohly prospět našemu zdraví. Jidášovo ucho neboli boltcovitka brání rozvinutí zánětů a je údajně také prevencí rakoviny. Hnojník obecný zase snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.
Jsou jedlé houby opravdu vždy zdraví prospěšné?
Jaká houba je nejchutnější?
Nejchutnější jedlou houbou je podle všeho ryzec syrovinka. Lidově se mu říká také máselník, mlíčňák, syrovátka nebo bílá kravička, protože jeho klobouk je plný bílé lahodné tekutiny podobné mléku. Nejeden houbař prý sní tuhle dobrotu zasyrova ještě dřív, než donese úlovek domů. Ryzců však v našich lesích už znatelně ubývá. Ryzec se hodí do guláše, ale třeba i na gril. Můžeme ho zapéct s těstovinami či bramborami, skvělý je samozřejmě také do smaženice. K dalším oblíbeným a chuťově lahodným houbám patří například hřib smrkový a další druhy hřibů.
Co jsou vlastně lanýže a proč jsou tak drahé?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?
Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...
Čtěte dál