Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?
zdroj: Shutterstock

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech s houbami? Pak už jste určitě letos alespoň jednou na houby vyrazili. Během roku se střídají vhodné podmínky pro růst nejrůznějších druhů hub, proto kdekdo tvrdí, že na houby se dá chodit vlastně celoročně.

Správný a zkušený houbař už pozná, kdy je vhodné vyrazit do lesa pro jaký druh, v kterých místech budou pro ten či onen druh nejlepší podmínky a jaké houby tedy nejspíš v dané době najde. Teplé a přitom vlhké léto bývá na houby ideální. Rostou převážně hřiby a různé poddruhy hřibovitých hub – kováře, modráky, dubové hřiby apod.

Houby v našich lesích – je současná houbařská sezóna lepší než minulé?
Odborníci z řad mykologů, ale i samotní houbaři se shodují v názoru, že letošní houbařská sezona je zatím po delší době tou nejlepší. Podíváme-li se na houbařské sezóny v posledních zhruba čtyřech letech, je jasné, že velké a úporné sucho těchto posledních let houbaření příliš nenahrávalo. Někde lze nalézt houby ve velkých seskupeních a přijít tak domů s plným košíkem už za půl hodiny, jinde je třeba bedlivě hledat a nakonec sotva pokryjete dno košíku. Kromě pro léto typických hřibů však už můžeme v těchto dnech narazit i na lišky, křemenáče, kozáky, pýchavky a různé jedlé druhy holubinek.

Počasí na houby aneb houbařský podzim
Takzvaný houbařský podzim začíná zhruba na konci prázdnin. Ten letošní, jak se zdá, s příchodem příliš neotálel. Teploty klesly a začátek září přišel v doprovodu vytrvalých dešťů. Kromě letních druhů hub, které jsou touto dobou stále ještě k mání, tak přibyly například ryzce a václavky. Proti předchozím suchým rokům bylo znatelně více hub na přelomu letošního června a července, v posledních týdnech jich ale stále přibývá a lidé už nosí zcela běžně plné koše. Na houby můžete vyrazit do Brd, na Vysočinu či do Krkonoš.

Houby do zdravého jídelníčku rozhodně patří!
Houby pomáhají posílit naši imunitu, bojují za nás s infekcemi, viry, nemocemi, a dokonce obsahují látky, které zamezují růstu nádorů. Jsou také syté díky vysokému obsahu vlákniny a plné vody, hodí se tedy i při hubnutí. Jsou vhodné pro přípravu masových směsí i vydatných omáček, do zapečených těstovin, hustých polévek i do nádivky. Kdo by odolal takovému vepřovému na houbách nebo pravé staročeské bramboračce plné hříbků? K těm nejzdravějším houbám u nás patří například Jidášovo ucho, Hlíva ústřičná, Kačenka česká nebo Hnojník obecný. Jak už názvy napovídají, jde o houby obvykle na pohled či jinak značně odpudivé, proto málo vyhledávané i přesto, jak moc by mohly prospět našemu zdraví. Jidášovo ucho neboli boltcovitka brání rozvinutí zánětů a je údajně také prevencí rakoviny. Hnojník obecný zase snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.

Jsou jedlé houby opravdu vždy zdraví prospěšné?

Jaká houba je nejchutnější?
Nejchutnější jedlou houbou je podle všeho ryzec syrovinka. Lidově se mu říká také máselník, mlíčňák, syrovátka nebo bílá kravička, protože jeho klobouk je plný bílé lahodné tekutiny podobné mléku. Nejeden houbař prý sní tuhle dobrotu zasyrova ještě dřív, než donese úlovek domů. Ryzců však v našich lesích už znatelně ubývá. Ryzec se hodí do guláše, ale třeba i na gril. Můžeme ho zapéct s těstovinami či bramborami, skvělý je samozřejmě také do smaženice. K dalším oblíbeným a chuťově lahodným houbám patří například hřib smrkový a další druhy hřibů.

Co jsou vlastně lanýže a proč jsou tak drahé?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich...

Čtěte dál
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Sezona burčáku je v plném proudu a kdo tento lahodný sladkokyselý mok dosud nezkusil, má ještě čas to napravit. Právě v tomto období...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září se u našich předků neslo ve znamení díků. Děkovali za dary, kterých se jim od přírody během léta dostávalo, a to vyjadřovali množstvím...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry...
Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné...