Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?
zdroj: Shutterstock

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech s houbami? Pak už jste určitě letos alespoň jednou na houby vyrazili. Během roku se střídají vhodné podmínky pro růst nejrůznějších druhů hub, proto kdekdo tvrdí, že na houby se dá chodit vlastně celoročně.

Správný a zkušený houbař už pozná, kdy je vhodné vyrazit do lesa pro jaký druh, v kterých místech budou pro ten či onen druh nejlepší podmínky a jaké houby tedy nejspíš v dané době najde. Teplé a přitom vlhké léto bývá na houby ideální. Rostou převážně hřiby a různé poddruhy hřibovitých hub – kováře, modráky, dubové hřiby apod.

Houby v našich lesích – je současná houbařská sezóna lepší než minulé?
Odborníci z řad mykologů, ale i samotní houbaři se shodují v názoru, že letošní houbařská sezona je zatím po delší době tou nejlepší. Podíváme-li se na houbařské sezóny v posledních zhruba čtyřech letech, je jasné, že velké a úporné sucho těchto posledních let houbaření příliš nenahrávalo. Někde lze nalézt houby ve velkých seskupeních a přijít tak domů s plným košíkem už za půl hodiny, jinde je třeba bedlivě hledat a nakonec sotva pokryjete dno košíku. Kromě pro léto typických hřibů však už můžeme v těchto dnech narazit i na lišky, křemenáče, kozáky, pýchavky a různé jedlé druhy holubinek.

Počasí na houby aneb houbařský podzim
Takzvaný houbařský podzim začíná zhruba na konci prázdnin. Ten letošní, jak se zdá, s příchodem příliš neotálel. Teploty klesly a začátek září přišel v doprovodu vytrvalých dešťů. Kromě letních druhů hub, které jsou touto dobou stále ještě k mání, tak přibyly například ryzce a václavky. Proti předchozím suchým rokům bylo znatelně více hub na přelomu letošního června a července, v posledních týdnech jich ale stále přibývá a lidé už nosí zcela běžně plné koše. Na houby můžete vyrazit do Brd, na Vysočinu či do Krkonoš.

Houby do zdravého jídelníčku rozhodně patří!
Houby pomáhají posílit naši imunitu, bojují za nás s infekcemi, viry, nemocemi, a dokonce obsahují látky, které zamezují růstu nádorů. Jsou také syté díky vysokému obsahu vlákniny a plné vody, hodí se tedy i při hubnutí. Jsou vhodné pro přípravu masových směsí i vydatných omáček, do zapečených těstovin, hustých polévek i do nádivky. Kdo by odolal takovému vepřovému na houbách nebo pravé staročeské bramboračce plné hříbků? K těm nejzdravějším houbám u nás patří například Jidášovo ucho, Hlíva ústřičná, Kačenka česká nebo Hnojník obecný. Jak už názvy napovídají, jde o houby obvykle na pohled či jinak značně odpudivé, proto málo vyhledávané i přesto, jak moc by mohly prospět našemu zdraví. Jidášovo ucho neboli boltcovitka brání rozvinutí zánětů a je údajně také prevencí rakoviny. Hnojník obecný zase snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.

Jsou jedlé houby opravdu vždy zdraví prospěšné?

Jaká houba je nejchutnější?
Nejchutnější jedlou houbou je podle všeho ryzec syrovinka. Lidově se mu říká také máselník, mlíčňák, syrovátka nebo bílá kravička, protože jeho klobouk je plný bílé lahodné tekutiny podobné mléku. Nejeden houbař prý sní tuhle dobrotu zasyrova ještě dřív, než donese úlovek domů. Ryzců však v našich lesích už znatelně ubývá. Ryzec se hodí do guláše, ale třeba i na gril. Můžeme ho zapéct s těstovinami či bramborami, skvělý je samozřejmě také do smaženice. K dalším oblíbeným a chuťově lahodným houbám patří například hřib smrkový a další druhy hřibů.

Co jsou vlastně lanýže a proč jsou tak drahé?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Využijme předvelikonoční postní období k restartu těla i mysli

Využijme předvelikonoční postní období k restartu těla i mysli

S půlnocí, jíž začínala Popeleční středa, musely utichnout oslavy a tancovačky spojené s masopustním hodováním. Tím okamžikem totiž začínalo postní období před Velikonocemi, kdy se veselí, popíjení alkoholu...

Čtěte dál
Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se...
Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Jak se správně stravovat a zhubnout, nepatříte-li mezi šťastlivce, kteří mají pravidelnou denní pracovní dobu a mohou tak snadno přizpůsobit...
Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Dochucovadla jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Zejména v případě nevýrazných surovin se bez dochucení neobejdete....
Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu...
Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,...
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Jako každoročně touto dobou uzavíráme rok starý a otevíráme nový: nepopsaný list, který můžeme naplnit podle sebe. Takové období se...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Zázvor zatočí s nachlazením i nevolnostmi. Umíte ho ale správně užívat?

Zázvor zatočí s nachlazením i nevolnostmi. Umíte ho ale správně užívat?

Zejména v podzimních a zimních měsících získává zázvor na popularitě nejen pro své hřejivé vlastnosti. Je obecně známo, že tato výrazná...
Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo...