Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách chutnajícím, zelenkavým olejem, který je skvělý jako výživná tečka právě na ozdobení dýňových pokrmů.
Nepodceňujte sílu dýňových semínek, jsou výživovou bombou
Dýňová semínka jsou obzvláště bohatá na vitamíny A, B, C a E, dále na železo, vápník, hořčík, zinek a měď. Za zmínku stojí významný obsah zinku, který je velmi prospěšný pro vaši pokožku, vlasy a nehty. Co se týče tohoto minerálu, je v naturopatii doporučován jako jeden ze zásadních prvků pro boj s artritickými bolestmi v kombinaci s mědí. Zinek je rovněž důležitý pro zdraví kardiovaskulárního systému a hormonální soustavy. U mužů podporuje zdravé hladiny přirozeně zastoupeného testosteronu.
- Vitamíny A, C a E jsou silnými antioxidanty, které podporují nejen přirozenou imunitu, ale jsou rovněž důležité pro zdraví pleti. Vitamín C je parťákem železa pro jeho lepší vstřebávání v organismu a spolu s ním hraje roli při okysličování organismu.
- Hořčík je aktivním spojencem nervového a svalového systému napomáhá bojovat proti projevům podzimních depresí a je rovněž výborným pro zachování vyrovnaných energetických rezerv organismu.
- Měď přispívá k udržení normálního stavu pojivových tkání, napomáhá transportu a následnému metabolismu železa. Je také důležitá pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Nedostatek mědi se uvádí jako jeden z průvodních jevů předčasného šedivění.
Dýňový olej: Kuchyňský poklad, který je dobré mít doma
Dýňový olej se získává lisováním dýňových semínek za studena. Jsou tak v něm zachovány všechny živiny a aktivní složky, aniž by byly zničeny teplem. Po sklizni se semena očistí, vysuší a poté lisují, aby se z nich extrahoval olej. Tato metoda zaručuje vysoce kvalitní produkt, bohatý na esenciální mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Není sice vhodný na smažení a pečení, ale zvyšuje nutriční profil potravin.
Je ideální do zeleninových salátů, studených polévek, jako olej na dochucení teplých pokrmů. Jeho lehce oříšková chuť přináší úžasný gurmánský zážitek. Obsahuje fytosteroly včetně delta-7-sterolu a betasitosterolu studované pro možnou prospěšnost u potíží prostaty, karotenoidy (betakaroten, zeaxantin, lutein), vitamín E, minerály, fenolové kyseliny. Může se užívat jako potravinový doplněk v kapslích (například pro podporu zdravé prostaty nebo doplnění minerálních látek při vypadávání vlasů a lámání nehtů).
Dýně v kosmetice pro anti-agingový efekt a boj s volnými radikály
Pokud si vyberete organický, panenský, z prvního lisování za studena, aby byly zachovány všechny jeho živiny, dýňový olej je opravdovým přítelem pleti. Stejně jako všechny rostlinné oleje se dýňový olej skládá hlavně z dobrých mastných kyselin, tvoří ho převážně kyselina linolová (omega-6), nezbytná zachování komfortu pokožky, podílí se na tvorbě buněčných membrán a složení ceramidů, aktivuje mikrocirkulaci pokožky, zlepšuje zásobování živinami.
- Dýňový olej podporuje obnovu kožních buněk, je opravářem pro poškozené tkáně a posiluje hydrolipidový film.
- Působí protizánětlivě, snižuje zarudnutí a svědění. Kyselina olejová (omega-9) zvláčňuje, vyživuje a působí protizánětlivě, pomáhá udržovat pokožku vláčnou a elastickou. Kyselina palmitová je jemně antimikrobiální a pomáhá chránit pokožku.
- Dýňový olej je to ideální olej pro suchou, poškozenou pokožku a matné nebo lámavé vlasy. Díky antioxidačnímu působení vitamínu E je skvělý pro to, aby lépe zvládaly ataky volných radikálů a byly chráněny před projevy předčasného stárnutí, znečištění a stresu.
- Vitamíny B a C, stopové prvky (zinek, selen, mangan, draslík) podporují celkové zdraví pokožky, nehtů i vlasů a zvyšují jejich celkovou odolnost.
Zdroje: sciencedirect.com, sciencedirect.com, researchgate.net
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál