Lanýže jsou synonymem luxusu. Objevují se na menu těch nejdražších restaurací. Nejedná se o potravinu, která by byla běžně dostupná, podobně jako káva Kopi Luwak, o které jsme psali nedávno. O co se tedy vlastně jedná a proč jsou lanýže tak drahé?
Kulinářský svět má mnoho pokladů a lanýže jsou jedním z nich. Tomu odpovídá i jejich cena, a to je i důvodem, proč je mnoho lidí nikdy neochutná. Ceny se liší podle typu lanýže – vůní i chutí jsou nejvýraznější ty bílé, které jsou také nejdražší. V roce 2017 dosáhla cena za kilogram až 4 500 eur. Co tedy ten lanýž vlastně je?
Nevábná houba
Lanýž je houba, která na první pohled vůbec nevypadá hezky. Mnohé při tom napadne, proč je vlastně tak šíleně drahý, když je zároveň tak šíleně ošklivý. Na vnitřní straně je potažený sporami, reprodukční tkání. Překvapí váš silně štiplavým zápachem způsobeným těkavými sloučeninami síry nebo metabolitů aminokyselin. Zápach je podobný feromonu androstenolu, který produkuje mužská pokožka, aby přitahovala ženy.
Přátelí se s kořeny stromů a chutnají bachyním
Lanýže rostou v podzemí a jejich hlízy si s kořeny mnoha stromů vyměňují živiny. Půda, ve které se lanýžům má dařit, by měla obsahovat uhličitan vápenatý a další jílovité sloučeniny. Kvůli tomu, že roste v podzemí, je totiž nutné zeminu provzdušňovat a udržovat její pH na zásadité nebo neutrální úrovni. Hledání lanýžů ve volné přírodě představuje nelehký úkol. „Lovci“ lanýžů k tomu účelu využívají samice prasat nebo psů. Samice prasat vůně lanýžů přitahuje, proto je umí skutečně spolehlivě najít. Jediná potíž je v tom, že je také často i snědí. Psy lze na rozdíl od nich vycvičit, aby vzácné houby našli, ale nespořádali.
Teplo sníží štiplavé aroma
Při vaření se používají všechny tři druhy lanýžů – černý, bílý i burgundský. Najít je můžete především ve Francii, Itálii, Španělsku a Chorvatsku. Kuchaři musí s pomocí tepla nejprve umně zpracovat štiplavou chuť a vůni, která je pro všechny druhy lanýžů typická (nejméně aromatický je černý lanýž). Proto se vyplácí krájet je na drobné kousky nebo sekat na jemné plátky, jimiž se potom zdobí těstoviny a saláty. Lanýžové hoblinky se využívají i při přípravě masa nebo omáček. Charakteristického aromatu je rovněž využíváno při výrobě různých lahůdek, jako je lanýžová sůl, lanýžový med, lanýžová paštika nebo dokonce i lanýžová vodka.
Sucho a oteplování jim nesvědčí
A proč jsou tedy lanýže tak drahé? Jedná se o mimořádně vzácnou sezónní plodinu, která se navíc těžko hledá a také pěstuje, protože rostou ve velmi specifických podmínkách. Náročné je tedy jak najít vhodný pozemek, tak vzácné houby následně vypěstovat, což se často nedaří. Aby lanýže prospívaly, měly by také růst blízko dubu, lískového ořechu, topolu nebo buku. A poté je ještě nutné je z půdy vhodně dostat a postarat se o to, aby je nesnědla mlsná bachyně. V posledních letech je navíc celosvětově nabídka lanýžů ohrožena. Souvisí to s měnícími se dešťovými vzorci a zvyšováním teploty. To všechno vede k jejich stále se snižující dostupnosti a rostoucím cenám.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?
Cestovní horečka je běžný jev, který přichází, jak při plánování dovolené, tak během samotného cestování. Projevuje se nervozitou a úzkostí, a to z různých důvodů. Její kořeny mohou sahat hluboko do obav...
Čtěte dál