Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik chuť. Nejlépe se hodí jako zdravá snídaně, svačina do práce i na cesty. Díky sladkosti banánů neobsahuje chlebíček žádné jiné sladidlo. Je vláčný a dodá tělu potřebnou energii. Banány jsou navíc bohatým zdrojem draslíku.
Porce: 10 plátků
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 35 – 45 minut
Označení: vegetariánské
Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)
- 5 zralých banánů + 1 banán na ozdobu
- 250 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 100 ml řepkového oleje
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 0,5 lžičky sušené Bourbon vanilky
- špetka soli
Postup
- Formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Do mísy nakrájejte oloupané banány. Tyčovým mixérem je rozmixujte. Pokud v míse zůstane pár větších kousků, v chlebíčku budou výborně chutnat. V hlubší míse smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva, vanilku a špetku soli.
- V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, poté přidejte rozmixované banány.
- K tekuté směsi postupně přidejte mix suchých ingrediencí. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy.
- Na povrch rovnoměrně rozprostřete na plátky nakrájený poslední kus banánu. Pečte zhruba 35 – 45 minut. Na konci zkontrolujte špejlí, až ji vytáhnete suchou, je hotovo.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.
Náš tip
Banánový chlebíček skvěle chutná natřený kvalitním oříškovým máslem. Můžete vyzkoušet 100 % mandlové či mandlovo – kokosové. Je však výborný i samotný, podávaný s šálkem kvalitního zeleného čaje či kávy.
foto: Kristýna Rybovičová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál