Banánový chlebíček

Banánový chlebíček
zdroj: Kristýna Rybovičová

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik chuť. Nejlépe se hodí jako zdravá snídaně, svačina do práce i na cesty. Díky sladkosti banánů neobsahuje chlebíček žádné jiné sladidlo. Je vláčný a dodá tělu potřebnou energii. Banány jsou navíc bohatým zdrojem draslíku.

Porce: 10 plátků
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 35 – 45 minut
Označení: vegetariánské

Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)

  • 5 zralých banánů + 1 banán na ozdobu
  • 250 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml řepkového oleje
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky sušené Bourbon vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Do mísy nakrájejte oloupané banány. Tyčovým mixérem je rozmixujte. Pokud v míse zůstane pár větších kousků, v chlebíčku budou výborně chutnat. V hlubší míse smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva, vanilku a špetku soli.
  3. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, poté přidejte rozmixované banány.
  4. K tekuté směsi postupně přidejte mix suchých ingrediencí. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy.
  5. Na povrch rovnoměrně rozprostřete na plátky nakrájený poslední kus banánu. Pečte zhruba 35 – 45 minut. Na konci zkontrolujte špejlí, až ji vytáhnete suchou, je hotovo.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.

Náš tip
Banánový chlebíček skvěle chutná natřený kvalitním oříškovým máslem. Můžete vyzkoušet 100 % mandlové či mandlovo – kokosové. Je však výborný i samotný, podávaný s šálkem kvalitního zeleného čaje či kávy.

foto: Kristýna Rybovičová

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!