Banánový chlebíček

Banánový chlebíček
zdroj: Kristýna Rybovičová

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik chuť. Nejlépe se hodí jako zdravá snídaně, svačina do práce i na cesty. Díky sladkosti banánů neobsahuje chlebíček žádné jiné sladidlo. Je vláčný a dodá tělu potřebnou energii. Banány jsou navíc bohatým zdrojem draslíku.

Porce: 10 plátků
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 35 – 45 minut
Označení: vegetariánské

Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)

  • 5 zralých banánů + 1 banán na ozdobu
  • 250 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml řepkového oleje
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky sušené Bourbon vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Do mísy nakrájejte oloupané banány. Tyčovým mixérem je rozmixujte. Pokud v míse zůstane pár větších kousků, v chlebíčku budou výborně chutnat. V hlubší míse smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva, vanilku a špetku soli.
  3. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, poté přidejte rozmixované banány.
  4. K tekuté směsi postupně přidejte mix suchých ingrediencí. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy.
  5. Na povrch rovnoměrně rozprostřete na plátky nakrájený poslední kus banánu. Pečte zhruba 35 – 45 minut. Na konci zkontrolujte špejlí, až ji vytáhnete suchou, je hotovo.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.

Náš tip
Banánový chlebíček skvěle chutná natřený kvalitním oříškovým máslem. Můžete vyzkoušet 100 % mandlové či mandlovo – kokosové. Je však výborný i samotný, podávaný s šálkem kvalitního zeleného čaje či kávy.

foto: Kristýna Rybovičová

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná....

Čtěte dál
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...