Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná bílým vínem a zasytí vás klidně jako hlavní chod

Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience

  • 1 šálek bílých fazolí
  • 3 brambory
  • 1 větší petržel
  • 2 menší bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 lžíce octa
  • 100 ml smetany (12 %)
  • ½ lžičky kmínu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody.
  2. Cibuli, česnek, brambory, petržel, omyjte a nakrájejte na kostičky či na drobné kousky.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  4. Poté přidejte brambory, petržel, kmín a vše společně chvíli opékejte.
  5. Do hrnce nalijte víno a nechte alkohol vypařit.
  6. Namočené fazole propláchněte studenou vodou. Poté je přidejte do hrnce, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 50 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
  7. Z polévky odeberte 2/3 fazolové směsi a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  8. Rozmixovanou směs vraťte zpět do hrnce, přilijte smetanu, ocet a vše chvíli povařte.
  9. Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Polévku ozdobte tenkými plátky pečených brambor.   

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čočková paštika s meruňkami

Čočková paštika s meruňkami

Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta je provoněna tymiánem a červeným vínem. Podávejte ji s kouskem opečeného...

Čtěte dál
Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...
Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...
Maková kaše s malinami

Maková kaše s malinami

Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...
Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....
Drožďová polévka s kroupami

Drožďová polévka s kroupami

Droždí nemusíte používat jen na vykynutí těsta. Připravte z něj i tuto výbornou polévku. Jemná chuť droždí je doplněna plným hrncem...
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.