Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná bílým vínem a zasytí vás klidně jako hlavní chod

Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience

  • 1 šálek bílých fazolí
  • 3 brambory
  • 1 větší petržel
  • 2 menší bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 lžíce octa
  • 100 ml smetany (12 %)
  • ½ lžičky kmínu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody.
  2. Cibuli, česnek, brambory, petržel, omyjte a nakrájejte na kostičky či na drobné kousky.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  4. Poté přidejte brambory, petržel, kmín a vše společně chvíli opékejte.
  5. Do hrnce nalijte víno a nechte alkohol vypařit.
  6. Namočené fazole propláchněte studenou vodou. Poté je přidejte do hrnce, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 50 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
  7. Z polévky odeberte 2/3 fazolové směsi a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  8. Rozmixovanou směs vraťte zpět do hrnce, přilijte smetanu, ocet a vše chvíli povařte.
  9. Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Polévku ozdobte tenkými plátky pečených brambor.   

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.

Čtěte dál
Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda

Grilovací sezóna se pomalu blíží. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, která se výborné hodí jak ke grilovanému masu, tak sýru a jiným...
Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka je skvělým jídlem, které si můžete buď připravit na Velikonoce, nebo v něm zpracovat přebytečná uvařená vajíčka z...
Pórkovo-špenátový krém

Pórkovo-špenátový krém

Jaro se již začíná hlásit o slovo a vše kolem se pomalu začíná zelenat. Pórkovo-špenátová polévka krásně hraje všemi barvami jara....
Jablečná quinoa kaše

Jablečná quinoa kaše

Rána jsou stále ještě chladná a tak není od věci si zpestřit start nového dne teplou kaší. Základem je quinoa, která je přirozeně bezlepková....
Parmazánové sušenky s kmínem

Parmazánové sušenky s kmínem

Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně...
Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými...
Kuřecí maso s kari omáčkou

Kuřecí maso s kari omáčkou

Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé...
Citronové tartaletky

Citronové tartaletky

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...
Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které...
Krůtí kuličky s quinoou

Krůtí kuličky s quinoou

Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin....
Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a...