Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná bílým vínem a zasytí vás klidně jako hlavní chod
Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 1 šálek bílých fazolí
- 3 brambory
- 1 větší petržel
- 2 menší bílé cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce sádla
- 1 dcl bílého vína
- 2 lžíce octa
- 100 ml smetany (12 %)
- ½ lžičky kmínu
- sůl, pepř
Postup
- Fazole namočte přes noc do studené vody.
- Cibuli, česnek, brambory, petržel, omyjte a nakrájejte na kostičky či na drobné kousky.
- Ve větším hrnci rozehřejte sádlo. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte brambory, petržel, kmín a vše společně chvíli opékejte.
- Do hrnce nalijte víno a nechte alkohol vypařit.
- Namočené fazole propláchněte studenou vodou. Poté je přidejte do hrnce, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 50 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
- Z polévky odeberte 2/3 fazolové směsi a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
- Rozmixovanou směs vraťte zpět do hrnce, přilijte smetanu, ocet a vše chvíli povařte.
- Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Náš tip
Polévku ozdobte tenkými plátky pečených brambor.
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem
Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.
Čtěte dál
Cibulová marmeláda
Grilovací sezóna se pomalu blíží. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, která se výborné hodí jak ke grilovanému masu, tak sýru a jiným...

Vaječná tlačenka
Vaječná tlačenka je skvělým jídlem, které si můžete buď připravit na Velikonoce, nebo v něm zpracovat přebytečná uvařená vajíčka z...

Pórkovo-špenátový krém
Jaro se již začíná hlásit o slovo a vše kolem se pomalu začíná zelenat. Pórkovo-špenátová polévka krásně hraje všemi barvami jara....
Müsli tyčinky s ovocem a ořechy
Müsli tyčinky jsou skvělou volbou pro rychlé svačinky, které si můžete dopřát jak doma, tak kdekoliv na cestách. V kombinaci s tvarohem, jogurtem či kefírem dostanete plnohodnotné jídlo.

Jablečná quinoa kaše
Rána jsou stále ještě chladná a tak není od věci si zpestřit start nového dne teplou kaší. Základem je quinoa, která je přirozeně bezlepková....

Parmazánové sušenky s kmínem
Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně...

Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem
Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými...

Kuřecí maso s kari omáčkou
Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé...

Citronové tartaletky
Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...

Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy
Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které...

Krůtí kuličky s quinoou
Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin....

Domácí granola se sušeným ovocem
Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a...