Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná bílým vínem a zasytí vás klidně jako hlavní chod

Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience

  • 1 šálek bílých fazolí
  • 3 brambory
  • 1 větší petržel
  • 2 menší bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 lžíce octa
  • 100 ml smetany (12 %)
  • ½ lžičky kmínu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody.
  2. Cibuli, česnek, brambory, petržel, omyjte a nakrájejte na kostičky či na drobné kousky.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  4. Poté přidejte brambory, petržel, kmín a vše společně chvíli opékejte.
  5. Do hrnce nalijte víno a nechte alkohol vypařit.
  6. Namočené fazole propláchněte studenou vodou. Poté je přidejte do hrnce, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 50 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
  7. Z polévky odeberte 2/3 fazolové směsi a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  8. Rozmixovanou směs vraťte zpět do hrnce, přilijte smetanu, ocet a vše chvíli povařte.
  9. Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Polévku ozdobte tenkými plátky pečených brambor.   

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.