Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná bílým vínem a zasytí vás klidně jako hlavní chod
Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 1 šálek bílých fazolí
- 3 brambory
- 1 větší petržel
- 2 menší bílé cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce sádla
- 1 dcl bílého vína
- 2 lžíce octa
- 100 ml smetany (12 %)
- ½ lžičky kmínu
- sůl, pepř
Postup
- Fazole namočte přes noc do studené vody.
- Cibuli, česnek, brambory, petržel, omyjte a nakrájejte na kostičky či na drobné kousky.
- Ve větším hrnci rozehřejte sádlo. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte brambory, petržel, kmín a vše společně chvíli opékejte.
- Do hrnce nalijte víno a nechte alkohol vypařit.
- Namočené fazole propláchněte studenou vodou. Poté je přidejte do hrnce, podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 50 minut, dokud nejsou fazole a zelenina měkké.
- Z polévky odeberte 2/3 fazolové směsi a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
- Rozmixovanou směs vraťte zpět do hrnce, přilijte smetanu, ocet a vše chvíli povařte.
- Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Náš tip
Polévku ozdobte tenkými plátky pečených brambor.
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...

Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...

Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...

Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...

Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...

Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.