Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich je jablko. Tato šťavnatá pochoutka je součástí českých kuchyní od nepaměti a má velice široké využití. Kromě toho je to doslova vitaminová bomba. Čím vším se jablíčka mohou chlubit? A co všechno se z nich dá připravit?

Zdraví v každém soustu
Říká se, že díky jednomu jablku denně nemusíte navštěvovat doktora, a něco na tom nejspíš bude. Jablka jsou totiž nabitá vitamíny, zejména vitamínem C, vitamíny skupiny B, z minerálů jsou pak bohatá na železo, vápník nebo hořčík. Navíc mají spoustu vlákniny (zejména ve slupce), která zasytí a působí dobře na střevní mikroflóru (podporuje správné fungování střevní peristaltiky). Na co je ale potřeba dávat pozor, je celkem vysoké množství cukru. Jablíčko přešlé mrazem obsahuje ještě více přírodního cukru než ta ostatní. Ovšem je potřeba říct, že když už vás honí mlsná, je rozhodně lepší sáhnout po jablku než po jiné sladkosti, jako jsou nekvalitní sušenky, tyčinky, apod. A co dalšího jablíčka nabízejí?

Jáhlový nákyp s ovocem

Zaženou vysoký tlak i trávicí neduhy
Tato tradiční, česká plodina má i další přednosti. Jedná se o nejčastěji pěstovaný ovocný strom u nás, jeho plody jsou tedy dobře dostupné a cena je celkem příznivá. Za pár korun si tak můžete dopřát českou kvalitní dobrotu s mnoha zdravotními benefity. Díky vysokému obsahu vody navíc jablko pomáhá hydratovat tělo. Dodá také rychlou energii, například před nebo po cvičení. A pokud vás trápí špatné trávení (průjmy, zácpa, nadýmání) nebo vysoký krevní tlak či vyšší hladina cholesterolu, je tato potravina právě pro vás. Rozpustná vláknina totiž pomáhá nejen při trávicích obtížích, ale bojuje i proti vysoké hladině LDL cholesterolu (tedy toho špatného) a zajistí tak snížení krevního tlaku, k čemuž přispívá i vysoké množství antioxidantů. A pokud je pro vás konzumace samotného jablíčka nuda, můžete si připravit plno skvělých pokrmů. Jaké to jsou?

Nasladko i naslano
Jablka jsou super na sušení, pečení i vaření. Kdo by neznal křížaly, neboli sušená jablíčka. Tuto chutnou a zdravou svačinku si snadno vyrobíte doma. A co se dobře hodí do podzimního období, je třeba jablečné pyré, kterým pak ochutíte kaši, dosladíte koláč nebo jím polijete třeba palačinky. Podobně jako pyré uvaříte také jablečná povidla. Taková dobrota zahřeje na těle i na duši. Jak známo, nejvíce to ale jablíčkům sluší v kombinaci se skořicí, vanilkovým cukrem, ořechy nebo medem. S těmito surovinami připravíte báječný voňavý koláč nebo klasický štrůdl. Jablky můžete ale vylepšit jakékoliv těsto. Stačí část cukru a mouky nahradit nastrouhanými jablíčky. Výsledná buchta pak překvapí křehkostí a vláčnou chutí.

A pokud chcete jablka využít v pečení i trošku netradičně, zkuste kousky jablek přidat do drobenky, nebo je zapečte na povrchu s drobenkou jako tzv. crumble. Chybu neuděláte ani když klasické perníkové těsto posypete před vložením do trouby nastrouhanými jablíčky a necháte je pečením krásně na povrchu perníku zkaramelizovat. O další chutnou formu perníku tak máte postaráno. Jablka jsou ale výborná překvapivě i naslano. Dobře vás zahřeje třeba vepřová kotleta na jablkách, nebo kuře dušené s jablky. A máte-li rádi sýry nebo steaky, zkuste si vyrobit jablečné čatní.

Způsobů, jak využít v kuchyni jablíčka, je opravdu mnoho. Jejich výčet zdraví prospěšných látek je nekonečný. Se snadnou dostupností, dobrou cenou, možností pěstování na zahradě a, při správném skladování, také s dlouhou trvanlivostí, máte postaráno o dokonalou sladkou a zdravou součást vašeho (nejen) podzimního jídelníčku.

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...