Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich je jablko. Tato šťavnatá pochoutka je součástí českých kuchyní od nepaměti a má velice široké využití. Kromě toho je to doslova vitaminová bomba. Čím vším se jablíčka mohou chlubit? A co všechno se z nich dá připravit?

Zdraví v každém soustu
Říká se, že díky jednomu jablku denně nemusíte navštěvovat doktora, a něco na tom nejspíš bude. Jablka jsou totiž nabitá vitamíny, zejména vitamínem C, vitamíny skupiny B, z minerálů jsou pak bohatá na železo, vápník nebo hořčík. Navíc mají spoustu vlákniny (zejména ve slupce), která zasytí a působí dobře na střevní mikroflóru (podporuje správné fungování střevní peristaltiky). Na co je ale potřeba dávat pozor, je celkem vysoké množství cukru. Jablíčko přešlé mrazem obsahuje ještě více přírodního cukru než ta ostatní. Ovšem je potřeba říct, že když už vás honí mlsná, je rozhodně lepší sáhnout po jablku než po jiné sladkosti, jako jsou nekvalitní sušenky, tyčinky, apod. A co dalšího jablíčka nabízejí?

Jáhlový nákyp s ovocem

Zaženou vysoký tlak i trávicí neduhy
Tato tradiční, česká plodina má i další přednosti. Jedná se o nejčastěji pěstovaný ovocný strom u nás, jeho plody jsou tedy dobře dostupné a cena je celkem příznivá. Za pár korun si tak můžete dopřát českou kvalitní dobrotu s mnoha zdravotními benefity. Díky vysokému obsahu vody navíc jablko pomáhá hydratovat tělo. Dodá také rychlou energii, například před nebo po cvičení. A pokud vás trápí špatné trávení (průjmy, zácpa, nadýmání) nebo vysoký krevní tlak či vyšší hladina cholesterolu, je tato potravina právě pro vás. Rozpustná vláknina totiž pomáhá nejen při trávicích obtížích, ale bojuje i proti vysoké hladině LDL cholesterolu (tedy toho špatného) a zajistí tak snížení krevního tlaku, k čemuž přispívá i vysoké množství antioxidantů. A pokud je pro vás konzumace samotného jablíčka nuda, můžete si připravit plno skvělých pokrmů. Jaké to jsou?

Nasladko i naslano
Jablka jsou super na sušení, pečení i vaření. Kdo by neznal křížaly, neboli sušená jablíčka. Tuto chutnou a zdravou svačinku si snadno vyrobíte doma. A co se dobře hodí do podzimního období, je třeba jablečné pyré, kterým pak ochutíte kaši, dosladíte koláč nebo jím polijete třeba palačinky. Podobně jako pyré uvaříte také jablečná povidla. Taková dobrota zahřeje na těle i na duši. Jak známo, nejvíce to ale jablíčkům sluší v kombinaci se skořicí, vanilkovým cukrem, ořechy nebo medem. S těmito surovinami připravíte báječný voňavý koláč nebo klasický štrůdl. Jablky můžete ale vylepšit jakékoliv těsto. Stačí část cukru a mouky nahradit nastrouhanými jablíčky. Výsledná buchta pak překvapí křehkostí a vláčnou chutí.

A pokud chcete jablka využít v pečení i trošku netradičně, zkuste kousky jablek přidat do drobenky, nebo je zapečte na povrchu s drobenkou jako tzv. crumble. Chybu neuděláte ani když klasické perníkové těsto posypete před vložením do trouby nastrouhanými jablíčky a necháte je pečením krásně na povrchu perníku zkaramelizovat. O další chutnou formu perníku tak máte postaráno. Jablka jsou ale výborná překvapivě i naslano. Dobře vás zahřeje třeba vepřová kotleta na jablkách, nebo kuře dušené s jablky. A máte-li rádi sýry nebo steaky, zkuste si vyrobit jablečné čatní.

Způsobů, jak využít v kuchyni jablíčka, je opravdu mnoho. Jejich výčet zdraví prospěšných látek je nekonečný. Se snadnou dostupností, dobrou cenou, možností pěstování na zahradě a, při správném skladování, také s dlouhou trvanlivostí, máte postaráno o dokonalou sladkou a zdravou součást vašeho (nejen) podzimního jídelníčku.

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned. Pro takové chvíle je tu zavařování, metoda, která pomůže plody zužitkovat...

Čtěte dál
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...