Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich je jablko. Tato šťavnatá pochoutka je součástí českých kuchyní od nepaměti a má velice široké využití. Kromě toho je to doslova vitaminová bomba. Čím vším se jablíčka mohou chlubit? A co všechno se z nich dá připravit?
Zdraví v každém soustu
Říká se, že díky jednomu jablku denně nemusíte navštěvovat doktora, a něco na tom nejspíš bude. Jablka jsou totiž nabitá vitamíny, zejména vitamínem C, vitamíny skupiny B, z minerálů jsou pak bohatá na železo, vápník nebo hořčík. Navíc mají spoustu vlákniny (zejména ve slupce), která zasytí a působí dobře na střevní mikroflóru (podporuje správné fungování střevní peristaltiky). Na co je ale potřeba dávat pozor, je celkem vysoké množství cukru. Jablíčko přešlé mrazem obsahuje ještě více přírodního cukru než ta ostatní. Ovšem je potřeba říct, že když už vás honí mlsná, je rozhodně lepší sáhnout po jablku než po jiné sladkosti, jako jsou nekvalitní sušenky, tyčinky, apod. A co dalšího jablíčka nabízejí?
Zaženou vysoký tlak i trávicí neduhy
Tato tradiční, česká plodina má i další přednosti. Jedná se o nejčastěji pěstovaný ovocný strom u nás, jeho plody jsou tedy dobře dostupné a cena je celkem příznivá. Za pár korun si tak můžete dopřát českou kvalitní dobrotu s mnoha zdravotními benefity. Díky vysokému obsahu vody navíc jablko pomáhá hydratovat tělo. Dodá také rychlou energii, například před nebo po cvičení. A pokud vás trápí špatné trávení (průjmy, zácpa, nadýmání) nebo vysoký krevní tlak či vyšší hladina cholesterolu, je tato potravina právě pro vás. Rozpustná vláknina totiž pomáhá nejen při trávicích obtížích, ale bojuje i proti vysoké hladině LDL cholesterolu (tedy toho špatného) a zajistí tak snížení krevního tlaku, k čemuž přispívá i vysoké množství antioxidantů. A pokud je pro vás konzumace samotného jablíčka nuda, můžete si připravit plno skvělých pokrmů. Jaké to jsou?
Nasladko i naslano
Jablka jsou super na sušení, pečení i vaření. Kdo by neznal křížaly, neboli sušená jablíčka. Tuto chutnou a zdravou svačinku si snadno vyrobíte doma. A co se dobře hodí do podzimního období, je třeba jablečné pyré, kterým pak ochutíte kaši, dosladíte koláč nebo jím polijete třeba palačinky. Podobně jako pyré uvaříte také jablečná povidla. Taková dobrota zahřeje na těle i na duši. Jak známo, nejvíce to ale jablíčkům sluší v kombinaci se skořicí, vanilkovým cukrem, ořechy nebo medem. S těmito surovinami připravíte báječný voňavý koláč nebo klasický štrůdl. Jablky můžete ale vylepšit jakékoliv těsto. Stačí část cukru a mouky nahradit nastrouhanými jablíčky. Výsledná buchta pak překvapí křehkostí a vláčnou chutí.
A pokud chcete jablka využít v pečení i trošku netradičně, zkuste kousky jablek přidat do drobenky, nebo je zapečte na povrchu s drobenkou jako tzv. crumble. Chybu neuděláte ani když klasické perníkové těsto posypete před vložením do trouby nastrouhanými jablíčky a necháte je pečením krásně na povrchu perníku zkaramelizovat. O další chutnou formu perníku tak máte postaráno. Jablka jsou ale výborná překvapivě i naslano. Dobře vás zahřeje třeba vepřová kotleta na jablkách, nebo kuře dušené s jablky. A máte-li rádi sýry nebo steaky, zkuste si vyrobit jablečné čatní.
Způsobů, jak využít v kuchyni jablíčka, je opravdu mnoho. Jejich výčet zdraví prospěšných látek je nekonečný. Se snadnou dostupností, dobrou cenou, možností pěstování na zahradě a, při správném skladování, také s dlouhou trvanlivostí, máte postaráno o dokonalou sladkou a zdravou součást vašeho (nejen) podzimního jídelníčku.
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál