Citronové tartaletky

Citronové tartaletky
zdroj: Kristýna Martínková

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně, ale jsou i potěšením pro každou příležitost.

Porce: 6
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 100 g špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 žloutek
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 1 lžička sušené vanilky
  • citronová kůra z ½ citronu
  • špetka soli

Na náplň

  • ½ l plnotučného mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 10 g citronového cukru
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 1 lžička sušené vanilky

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte obě mouky, med, žloutek, máslo, sušenou vanilku, mléko, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto. To nechte nejlépe přes noc odpočívat v lednici.
  3. Odleželé těsto rozválejte na cca 3 mm tlustý plát. Poté jej přeneste do formiček na tartaletky a vytlačte do okrajů. Korpusy dejte péct do trouby na cca 20 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň. Pudink uvařte podle návodu. Poté k němu přidejte tvaroh, cukr, citronovou kůru, vanilku a vše důkladně promíchejte. Nechte vychladnout.
  5. Hotové košíčky naplňte pudinkovou náplní a dejte vychladit do lednice.
  6. Před podáváním dozdobte tartaletky kousky citronu.

Náš tip
Zbylý krém můžete použít na výrobu rychlodezertu: navrstvěte ho spolu s domácími piškoty do sklenice.

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kuřecí maso s kari omáčkou

Kuřecí maso s kari omáčkou

Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé jídlo. Jako přílohu volte ideálně rýžové nudle.

Čtěte dál
Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které...
Krůtí kuličky s quinoou

Krůtí kuličky s quinoou

Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin....
Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí granola se sušeným ovocem

Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a...
Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...
Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...
Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...
Maková kaše s malinami

Maková kaše s malinami

Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...
Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat...
Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...