Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně, ale jsou i potěšením pro každou příležitost.
Porce: 6
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na těsto
- 100 g špaldové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 žloutek
- 50 g změklého másla
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce plnotučného mléka
- 1 lžička sušené vanilky
- citronová kůra z ½ citronu
- špetka soli
Na náplň
- ½ l plnotučného mléka
- 1 balení vanilkového pudinku
- 250 g polotučného tvarohu
- 20 g vanilkového cukru
- 10 g citronového cukru
- citronová kůra z ½ citronu
- 1 lžička sušené vanilky
Postup
- Troubu si předehřejte na 160 °C.
- V hlubší míse smíchejte obě mouky, med, žloutek, máslo, sušenou vanilku, mléko, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto. To nechte nejlépe přes noc odpočívat v lednici.
- Odleželé těsto rozválejte na cca 3 mm tlustý plát. Poté jej přeneste do formiček na tartaletky a vytlačte do okrajů. Korpusy dejte péct do trouby na cca 20 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Pudink uvařte podle návodu. Poté k němu přidejte tvaroh, cukr, citronovou kůru, vanilku a vše důkladně promíchejte. Nechte vychladnout.
- Hotové košíčky naplňte pudinkovou náplní a dejte vychladit do lednice.
- Před podáváním dozdobte tartaletky kousky citronu.
Náš tip
Zbylý krém můžete použít na výrobu rychlodezertu: navrstvěte ho spolu s domácími piškoty do sklenice.
Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.