Citronové tartaletky

Citronové tartaletky
zdroj: Kristýna Martínková

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně, ale jsou i potěšením pro každou příležitost.

Porce: 6
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 100 g špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 žloutek
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 1 lžička sušené vanilky
  • citronová kůra z ½ citronu
  • špetka soli

Na náplň

  • ½ l plnotučného mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 10 g citronového cukru
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 1 lžička sušené vanilky

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte obě mouky, med, žloutek, máslo, sušenou vanilku, mléko, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto. To nechte nejlépe přes noc odpočívat v lednici.
  3. Odleželé těsto rozválejte na cca 3 mm tlustý plát. Poté jej přeneste do formiček na tartaletky a vytlačte do okrajů. Korpusy dejte péct do trouby na cca 20 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň. Pudink uvařte podle návodu. Poté k němu přidejte tvaroh, cukr, citronovou kůru, vanilku a vše důkladně promíchejte. Nechte vychladnout.
  5. Hotové košíčky naplňte pudinkovou náplní a dejte vychladit do lednice.
  6. Před podáváním dozdobte tartaletky kousky citronu.

Náš tip
Zbylý krém můžete použít na výrobu rychlodezertu: navrstvěte ho spolu s domácími piškoty do sklenice.

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Okurková limonáda s citrusy

Okurková limonáda s citrusy

K létu a teplým dnům neodmyslitelně patří domácí vychlazené limonády. Vyzkoušejte tu z čerstvé salátové okurky, máty a citrusových plodů. Díky rozmixovaným ingrediencím má nápoj svěží, intenzivní chuť.

Čtěte dál
Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenykl je zelenina plná výrazné, aromatické chuti. Je známá pro svůj pozitivní vliv proti nadýmání. Fenykl je také zdrojem vitamínů...
Letní závitky s tofu, mangem a arašídovou omáčkou

Letní závitky s tofu, mangem a arašídovou omáčkou

Letní závitky jsou skvělou volbou do horkých letních dní – jsou totiž lehké a navíc rychlé na přípravu. Podávají se s lahodnou arašídovou...
Mangová zmrzlina s kokosovým krémem

Mangová zmrzlina s kokosovým krémem

K létu a letním prázdninám neodmyslitelně patří zmrzlina. Vyzkoušejte si ji připravit během pár minut doma. Ochutnejte kombinaci mangového...
Studená polévka z červené řepy

Studená polévka z červené řepy

Polévky nemusí být vždy jen teplé. Vyzkoušejte studenou krémovou polévku z červené řepy, která přijde vhod v teplých letních dnech....
Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Palačinky nemusíte připravovat jen na sladko. Jejich slaná verze je také výborná. Vyzkoušejte tyto špaldové palačinky plněné špenátem...
Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček plný ovoce je skvělou volbou k ranní kávě či čaji. Chlebíček je rychlý na přípravu, vláčný a sladký díky medu a banánům....
Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Jahody patří mezi první jarní ovoce, na které se každoročně můžeme těšit. Jahodová roláda je velice svěží a krémová, není přeslazená...
Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičky jsou typicky jarním druhem zeleniny, která by neměla v jídelníčku chybět. Připravte si z nich tento ředkvičkový salát – je...
Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Omáčka z pečených paprik je ideální volbou pro chutný oběd – voní po červených paprikách, je zjemněna cottage sýrem a výborně se tak...
Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.
Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda

Grilovací sezóna se pomalu blíží. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, která se výborné hodí jak ke grilovanému masu, tak sýru a jiným...