Citronové tartaletky

Citronové tartaletky
zdroj: Kristýna Martínková

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně, ale jsou i potěšením pro každou příležitost.

Porce: 6
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na těsto

  • 100 g špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 žloutek
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 1 lžička sušené vanilky
  • citronová kůra z ½ citronu
  • špetka soli

Na náplň

  • ½ l plnotučného mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 10 g citronového cukru
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 1 lžička sušené vanilky

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte obě mouky, med, žloutek, máslo, sušenou vanilku, mléko, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto. To nechte nejlépe přes noc odpočívat v lednici.
  3. Odleželé těsto rozválejte na cca 3 mm tlustý plát. Poté jej přeneste do formiček na tartaletky a vytlačte do okrajů. Korpusy dejte péct do trouby na cca 20 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň. Pudink uvařte podle návodu. Poté k němu přidejte tvaroh, cukr, citronovou kůru, vanilku a vše důkladně promíchejte. Nechte vychladnout.
  5. Hotové košíčky naplňte pudinkovou náplní a dejte vychladit do lednice.
  6. Před podáváním dozdobte tartaletky kousky citronu.

Náš tip
Zbylý krém můžete použít na výrobu rychlodezertu: navrstvěte ho spolu s domácími piškoty do sklenice.

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.