Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?
zdroj: Shutterstock

S klesající teplotou a s prvními mrazíky stále častěji saháme po hřejivých nápojích v podobě lahodných čajů. A není se čemu divit, voňavý a chutný čaj doplní tekutiny, prohřeje tělo a dokáže zlepšit i ten nejčernější den. Některé druhy navíc skvěle podporují zdraví organismu a dokážou také ovlivnit psychické rozpoložení nebo kvalitu spánku. Každý má jistě svůj oblíbený, ať už jde o druh, příchuť nebo značku. Víte, jaký je v jednotlivých druzích rozdíl? A že označení „čaj“ není u všech úplně správný?

Co je pravý čaj?
Současný trh nabízí nepřeberné množství druhů čajů. Asi za největší klasiku je považován černý čaj oblíbený po celém světě, ale máme také možnost si pochutnat na jemnějších zelených čajích. Speciálním druhem jsou pak čaje bylinkové a sladkokyselé ovocné. Ovšem zde není označení „čaj“ úplně přesné. Proč? Pouze černý a zelený totiž obsahují pravé listy čajovníku a mohou se tak pyšnit tímto názvem. V případě ovocných příchutí se jedná o směs sušeného ovoce a ovocných listů, případně přidaných aromat. Bylinkové sáčky obsahují směs sušených či drcených bylin. Přesný název pro tyto dvě skupiny čajů by ideálně měl znít jako „výluh z bylin“ nebo „výluh z ovoce“. Ale je potřeba říct, že takové označení nezní moc přitažlivě pro zákazníky. Nechme tedy správnost názvu a pojďme se podívat na jednotlivé druhy čajů a jaké benefity nabízejí.

Zdravé nakopávače
Pokud potřebujete zbystřit, probrat se a trochu nabudit, je určitě vhodné sáhnout po černém nebo zeleném čaji. Oproti kávě navíc mají efekt sice pomalejší, zato trvá delší dobu a nečeká vás tedy rychlý útlum jako po požití kávy. Jak černé, tak zelené čaje obsahují polyfenolické látky, které mají antioxidační a protirakovinné účinky.

Černý čaj je typický svou silnou hořkou chutí, dokáže nakopnout o něco intenzivněji než zelený čaj, ale jeho stimulující účinek trvá kratší dobu. Díky plné oxidaci jsou veškeré látky snadno extrahovatelné. Černému čaji tak stačí minuta až dvě na vylouhování. Chutné jsou také v kombinaci s mlékem, a to díky výraznějším tříslovinám.

Zelený čaj naopak oxidací vůbec neprošel. Má zklidňující účinky na zažívání a svou hořkostí posiluje srdce. Zelené čaje jsou ale obecně charakteristické jemnější chutí oproti čajům černým a skvěle ladí třeba s medem nebo citronem. Černému i zelenému čaji sluší nejlépe ranní a dopolední hodiny, pak je jejich účinek největší. Černý čaj se hodí také místo odpolední kávy. Naopak není vhodné užívat je během pozdního odpoledne nebo večer. Mohou pak způsobit problém s usínáním. Intenzivnějšího výsledku dosáhnete, když zkusíte čaje sypané.

Vilcacora: tajemná tropická liána s léčivými vlastnostmi a stimulant pro tělo i mysl

Kouzlo „nečajů“
Největší výběr je určitě mezi ovocnými druhy čajů. Dnes již existuje opravdu nemalé množství různých kombinací chutí a druhů ovoce a stále více populární se stávají i kombinace s bylinkami. Výjimkou není ani arónie, rakytník, černý bez, skořice, vanilka nebo zázvor. Nejčastěji se v ovocných kombinacích využívají květy ibišku (zajišťuje kyselou složku), jablka (dává čaji nasládlý tón) nebo lehce natrpklý šípek s vysokým obsahem vitamínu C. Běžnou součástí jsou také listy maliníku, ostružiníku nebo kořen lékořice. A i když se může na první pohled zdát, že aromata uvedená ve složení možná nejsou známkou kvality, není tomu tak. Není na nich nic špatného nebo závadného, pouze se tak zvýrazní vůně ovoce. Díky absenci tříslovin nedosáhnou bodu přelouhování a neobsahují žádný kofein. Je to tedy oblíbený nápoj i u dětí. Ovocné čaje tak můžete popíjet po celý den v jakémkoliv věku, v jakoukoliv dobu a v libovolném množství.

Bylinné nálevy
Samotnou kapitolou jsou pak „čaje“ bylinné. A ty mají ještě něco navíc. Mohou totiž celkem dobře podpořit nebo zlepšit zdraví a řešit různé zdravotní neduhy. Například při potížích s trávením si pravidelně dopřejte výluhy z bylin jako je máta, meduňka, anýz nebo fenykl. Na dobré spaní pak vsaďte na meduňku nebo heřmánek. Tyto dvě bylinky v kombinaci například s kozlíkem lékařským mají rovněž dobrý vliv na psychiku a dokážou uklidnit pocuchané nervy. Bylinné čaje ale mají danou (delší) dobu louhování i dávkování a určitě není vhodné ho překračovat.

Ať už si zvolíte jakýkoliv druh, nemůžete udělat chybu. Každý čaj má své kouzlo a přednosti. Záleží jen na vás, jestli chcete povzbudit, podpořit zdraví nebo se jen zahřát a oživit pitný režim. Všechny druhy nabízí specifické a kvalitní směsi. A můžete si být jisti, že vás zahřejí jak na těle, tak na duši.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...