Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října a především dýně Hokkaido má v kuchyni rozmanité využití. Je bohatá na vitamíny (A, B, C), minerální látky a hlavně betakaroten, oranžové přírodní barvivo, díky kterému je tak podzimně vyladěná.

Porce: 8 porcí
Doba přípravy: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 1 střední dýně Hokkaido (bez dužiny)
  • 4 středně velké brambory
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 240 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • 1,7 l vody
  • 3 lžičky kari koření
  • 4 lžičky kurkumy
  • lístky čerstvého koriandru
  • sůl, pepř

Na ozdobu

  • opražená dýňová + slunečnicová semínka
  • parmezán

Postup

  1. Na kostky pokrájejte dýni (nemusíte ji loupat, pouze ji omyjte), brambory bez slupky, cibuli a česnek. V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla.  
  2. Na másle orestujete cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Poté přidejte kousky dýně a brambor. Přidejte kari koření, kurkumu, sůl, pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vodou a nechte na mírném plameni vařit zhruba 25 minut.
  3. Když jsou dýně i brambory měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence, přidejte kokosové mléko a dalších 5 minut vařte.
  4. Dochuťte podle libosti solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem, na sucho opraženými semínky a hoblinkami kvalitního parmezánu.

Náš tip
Aby byla polévka více ostrá a ještě lépe tělo zahřála, doporučujeme ji smíchat se lžičkou čerstvého, nastrouhaného zázvoru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Quiche s medvědím česnekem

Quiche s medvědím česnekem

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriálně působícího...

Čtěte dál
Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Nemůže se již dočkat teplého letního období? Připomeňte si ho sladkou snídaní s vůní lesního ovoce. Spojení medu, borůvek, ostružin...
Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding je lehký, jednoduchý a rychlý dezert, který můžete vyzkoušet i na snídani. Díky spojení kokosu a ovoce dostává puding exotický...
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Máte-li chuť na lehký oběd či večeři, vyzkoušejte tento vitamíny nabitý salát. Je bohatým zdrojem vlákniny a příjemně zasytí. Pečená...
Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní...
Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento...
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která...
Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...