Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října a především dýně Hokkaido má v kuchyni rozmanité využití. Je bohatá na vitamíny (A, B, C), minerální látky a hlavně betakaroten, oranžové přírodní barvivo, díky kterému je tak podzimně vyladěná.
Porce: 8 porcí
Doba přípravy: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
- 1 střední dýně Hokkaido (bez dužiny)
- 4 středně velké brambory
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 240 ml kokosového mléka
- 1 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
- 1,7 l vody
- 3 lžičky kari koření
- 4 lžičky kurkumy
- lístky čerstvého koriandru
- sůl, pepř
Na ozdobu
- opražená dýňová + slunečnicová semínka
- parmezán
Postup
- Na kostky pokrájejte dýni (nemusíte ji loupat, pouze ji omyjte), brambory bez slupky, cibuli a česnek. V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla.
- Na másle orestujete cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Poté přidejte kousky dýně a brambor. Přidejte kari koření, kurkumu, sůl, pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vodou a nechte na mírném plameni vařit zhruba 25 minut.
- Když jsou dýně i brambory měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence, přidejte kokosové mléko a dalších 5 minut vařte.
- Dochuťte podle libosti solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem, na sucho opraženými semínky a hoblinkami kvalitního parmezánu.
Náš tip
Aby byla polévka více ostrá a ještě lépe tělo zahřála, doporučujeme ji smíchat se lžičkou čerstvého, nastrouhaného zázvoru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.