Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října a především dýně Hokkaido má v kuchyni rozmanité využití. Je bohatá na vitamíny (A, B, C), minerální látky a hlavně betakaroten, oranžové přírodní barvivo, díky kterému je tak podzimně vyladěná.

Porce: 8 porcí
Doba přípravy: 35 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 1 střední dýně Hokkaido (bez dužiny)
  • 4 středně velké brambory
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 240 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • 1,7 l vody
  • 3 lžičky kari koření
  • 4 lžičky kurkumy
  • lístky čerstvého koriandru
  • sůl, pepř

Na ozdobu

  • opražená dýňová + slunečnicová semínka
  • parmezán

Postup

  1. Na kostky pokrájejte dýni (nemusíte ji loupat, pouze ji omyjte), brambory bez slupky, cibuli a česnek. V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla.  
  2. Na másle orestujete cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Poté přidejte kousky dýně a brambor. Přidejte kari koření, kurkumu, sůl, pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vodou a nechte na mírném plameni vařit zhruba 25 minut.
  3. Když jsou dýně i brambory měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence, přidejte kokosové mléko a dalších 5 minut vařte.
  4. Dochuťte podle libosti solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem, na sucho opraženými semínky a hoblinkami kvalitního parmezánu.

Náš tip
Aby byla polévka více ostrá a ještě lépe tělo zahřála, doporučujeme ji smíchat se lžičkou čerstvého, nastrouhaného zázvoru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná....

Čtěte dál
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...