Velikonoce bez koledníků: Jak si je i tak pořádně užít?

Velikonoce bez koledníků: Jak si je i tak pořádně užít?
zdroj: Shutterstock

I když se zdá, že se situace pomalu začíná zlepšovat, vypadá to, že výraznějšího rozvolňování se dočkáme právě až po Velikonocích. Největší křesťanské svátky se tak zřejmě ponesou v podobném duchu jako ty loňské – bez koledníků. O důvod víc, proč si je udělat ještě hezčí.

Velikonoce jsou nejvýznamnějšími křesťanskými svátky, protože jsou obdobím, kdy vstal pán Ježíš Kristus z mrtvých. Sváteční postní období začíná popeleční středou tuto středu, jejíž termín je ale obecně pohyblivý a určuje se od začátku Velikonoc.

Připravte si pražmo a byt ozdobte kočičkami
Od Popeleční středy uplyne do Velikonoc šest postních nedělí a ke každé z nich se váží určité zvyky: na Černou se na znamení smutku za Kristovo utrpení nosí černá barva; na Pražnou se praží naklíčená zrna (můžeme se inspirovat a připravit pochoutku, jíž se říkalo pražmo – nechte naklíčit obilí a potom jej na troše oleje opražte na pánvi, dochuťte solí, pepřem a kmínem); na Kýchavou si lidé přejí dobré zdraví; na Družebnou se chodilo na návštěvy a žádat o ruku; na Smrtnou se ze vsi vynášela Morana a uzavírala se tak dlouhá a temná zima; na Květnou, Palmovou či Beránkovou se připomíná Kristův vjezd do Jeruzaléma, kde byl vítán palmovými listy – u nás se místo palmových listů vystavují kočičky, proutky jívy. Můžete se vydat na procházku a vyzdobit si jimi byt, navodit velikonoční atmosféru a připravit se tak na příchod jara, tepla a světla, zkrátka na nástup radostnější poloviny roku.

Upečte si jidáše, které symbolizují oprátku, na níž se zrádce oběsil
Po Květné neděli potom začíná svatý pašijový týden, který své pojmenování získal od biblických příběhů popisujících Ježíšovo utrpení (říká se jim pašije). První tradiční pečivo spjaté s Velikonocemi se peklo na Škaredou středu, jíž se tak říkalo proto, že právě v tento den se na Ježíše mračil neboli škaredil Jidáš, který ho později zradil. Právě po Jidášovi dostalo pojmenování i ono chutné kynuté pečivo – říká se mu Jidáše a zamotává se do tvarů podobných oprátce, na níž se zrádce po udání Krista oběsil. Kromě oprátky se objevovaly i další pokroucené obrazce nebo také ptáčci. Jidáše se sice pekly ve středu, ale snídaly se až na Zelený čtvrtek. Ten je dnem odpuštění a poslední večeře Páně. Podle tradice by se do každého jídla (vyjma snídaně) mělo přidat něco zeleného – třeba kopřivy, špenát nebo hrášek.

Zadělejte na mazanec symbolizující slunce a bohatství
Ježíšova smrt se oplakávala na Bílou sobotu, kdy se ale lidé zároveň již těšili na jeho blížící se vzkříšení. Hospodyně zadělávaly na další dva druhy tradičních sladkostí – tedy na mazance a na beránky. Kynoucí mazanec symbolizuje slunce, bohatství a prosperitu, věřící jej připodobňují k tělu Páně, eucharistii a vnímají jej jako sladký chléb – proto jeho vrch před pečením ženy zdobily křížem stejně jako chléb klasický. Těsto je stejné jako vánočkové, jen by mělo obsahovat více vajec. O Velikonoční neděli na Boží hod se mazanec nosil do kostela, kde byly posvěcen a doma sněden celou rodinou.

Vychutnejte si beránka a oslavte oběť, již Ježíš lidstvu přinesl
Beránek symbolizuje Ježíše a oběť, kterou lidstvu prokázal (Ježíšovi se proto říká beránek boží). Jedná se o zvyk převzatý z židovské tradice, kdy lidé v rámci svátku Pesach obětovali beránka na památku vysvobození z egyptského otroctví. Ve středověku si málokdo mohl dovolit koupit živého beránka, proto se začal péci a vznikla tak jeho velikonoční podoba, jak ji známe dnes. U nás se tato tradice drží od 19. století.

Vejce obarvěte s pomocí zelí nebo cibulových slupek
Dalším tradičním pokrmem, který k Velikonocům neodmyslitelně patří, jsou vajíčka symbolizující nový život – nejtypičtější barvou je červená, která je symbolem zrození a obnovy. Vajíčka si letos můžete zkusit obarvit bez chemie, s pomocí přírody. Vyrazte na procházku, nasbírejte lístky, které vás zaujmou, a rozmístěte je po povrchu vajíčka zabaleného v silonce. Takto připravená vajíčka vařte asi 11 minut na mírném ohni v hrnci s vodou, octem a červeným zelím (pro modrou barvu) nebo cibulovými slupkami (pro okrový odstín). Po uvaření nechte osm hodin odstát, poté vajíčka svlékněte a sledujte, jak je lístky krásně ozdobily!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme jimi své domácnosti, ale také je hojně konzumujeme. S velikonočními...

Čtěte dál
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
20. března je první jarní den. V čem se můžeme inspirovat od našich předků?

20. března je první jarní den. V čem se můžeme inspirovat od našich předků?

První jarní den každoročně přichází společně s jarní rovnodenností. Ta nastává, když Slunce vstoupí do znamení Berana a svým středem...
Využijme předvelikonoční postní období k restartu těla i mysli

Využijme předvelikonoční postní období k restartu těla i mysli

S půlnocí, jíž začínala Popeleční středa, musely utichnout oslavy a tancovačky spojené s masopustním hodováním. Tím okamžikem totiž...
Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Jako každoročně touto dobou uzavíráme rok starý a otevíráme nový: nepopsaný list, který můžeme naplnit podle sebe. Takové období se...
Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Prosinec se nese ve znamení adventu a Vánoc, pro mnohé vůbec nejkrásnější části roku. Dávní předkové věřili, že o zimním slunovratu,...
Přípravy na pečení krok za krokem: Začněte včas a vyhněte se prosincovému stresu

Přípravy na pečení krok za krokem: Začněte včas a vyhněte se prosincovému stresu

Tiše a ochotně, purpura na plotně voní, krásně voní… Tóny a vůně související s adventem a Vánocemi pomalu klepou na dveře a první adventní...
Listopadové tradice: Dušičky, sv. Martin a možná první sníh. Na co dalšího se můžeme těšit?

Listopadové tradice: Dušičky, sv. Martin a možná první sníh. Na co dalšího se můžeme těšit?

Vzpomínání na drahé zesnulé, Dušičky, svatomartinské posvícení s husou a mladým vínem, příprava na advent a těšení na Vánoce. A kromě...
Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

V říjnu vrcholí období sklizní. Je doba hodů, posvícení a vinobraní. Chystají se zásoby na zimu – suší se ovoce (třeba jablečné křížaly),...