I když se zdá, že se situace pomalu začíná zlepšovat, vypadá to, že výraznějšího rozvolňování se dočkáme právě až po Velikonocích. Největší křesťanské svátky se tak zřejmě ponesou v podobném duchu jako ty loňské – bez koledníků. O důvod víc, proč si je udělat ještě hezčí.
Velikonoce jsou nejvýznamnějšími křesťanskými svátky, protože jsou obdobím, kdy vstal pán Ježíš Kristus z mrtvých. Sváteční postní období začíná popeleční středou tuto středu, jejíž termín je ale obecně pohyblivý a určuje se od začátku Velikonoc.
Připravte si pražmo a byt ozdobte kočičkami
Od Popeleční středy uplyne do Velikonoc šest postních nedělí a ke každé z nich se váží určité zvyky: na Černou se na znamení smutku za Kristovo utrpení nosí černá barva; na Pražnou se praží naklíčená zrna (můžeme se inspirovat a připravit pochoutku, jíž se říkalo pražmo – nechte naklíčit obilí a potom jej na troše oleje opražte na pánvi, dochuťte solí, pepřem a kmínem); na Kýchavou si lidé přejí dobré zdraví; na Družebnou se chodilo na návštěvy a žádat o ruku; na Smrtnou se ze vsi vynášela Morana a uzavírala se tak dlouhá a temná zima; na Květnou, Palmovou či Beránkovou se připomíná Kristův vjezd do Jeruzaléma, kde byl vítán palmovými listy – u nás se místo palmových listů vystavují kočičky, proutky jívy. Můžete se vydat na procházku a vyzdobit si jimi byt, navodit velikonoční atmosféru a připravit se tak na příchod jara, tepla a světla, zkrátka na nástup radostnější poloviny roku.
Upečte si jidáše, které symbolizují oprátku, na níž se zrádce oběsil
Po Květné neděli potom začíná svatý pašijový týden, který své pojmenování získal od biblických příběhů popisujících Ježíšovo utrpení (říká se jim pašije). První tradiční pečivo spjaté s Velikonocemi se peklo na Škaredou středu, jíž se tak říkalo proto, že právě v tento den se na Ježíše mračil neboli škaredil Jidáš, který ho později zradil. Právě po Jidášovi dostalo pojmenování i ono chutné kynuté pečivo – říká se mu Jidáše a zamotává se do tvarů podobných oprátce, na níž se zrádce po udání Krista oběsil. Kromě oprátky se objevovaly i další pokroucené obrazce nebo také ptáčci. Jidáše se sice pekly ve středu, ale snídaly se až na Zelený čtvrtek. Ten je dnem odpuštění a poslední večeře Páně. Podle tradice by se do každého jídla (vyjma snídaně) mělo přidat něco zeleného – třeba kopřivy, špenát nebo hrášek.
Zadělejte na mazanec symbolizující slunce a bohatství
Ježíšova smrt se oplakávala na Bílou sobotu, kdy se ale lidé zároveň již těšili na jeho blížící se vzkříšení. Hospodyně zadělávaly na další dva druhy tradičních sladkostí – tedy na mazance a na beránky. Kynoucí mazanec symbolizuje slunce, bohatství a prosperitu, věřící jej připodobňují k tělu Páně, eucharistii a vnímají jej jako sladký chléb – proto jeho vrch před pečením ženy zdobily křížem stejně jako chléb klasický. Těsto je stejné jako vánočkové, jen by mělo obsahovat více vajec. O Velikonoční neděli na Boží hod se mazanec nosil do kostela, kde byly posvěcen a doma sněden celou rodinou.
Vychutnejte si beránka a oslavte oběť, již Ježíš lidstvu přinesl
Beránek symbolizuje Ježíše a oběť, kterou lidstvu prokázal (Ježíšovi se proto říká beránek boží). Jedná se o zvyk převzatý z židovské tradice, kdy lidé v rámci svátku Pesach obětovali beránka na památku vysvobození z egyptského otroctví. Ve středověku si málokdo mohl dovolit koupit živého beránka, proto se začal péci a vznikla tak jeho velikonoční podoba, jak ji známe dnes. U nás se tato tradice drží od 19. století.
Vejce obarvěte s pomocí zelí nebo cibulových slupek
Dalším tradičním pokrmem, který k Velikonocům neodmyslitelně patří, jsou vajíčka symbolizující nový život – nejtypičtější barvou je červená, která je symbolem zrození a obnovy. Vajíčka si letos můžete zkusit obarvit bez chemie, s pomocí přírody. Vyrazte na procházku, nasbírejte lístky, které vás zaujmou, a rozmístěte je po povrchu vajíčka zabaleného v silonce. Takto připravená vajíčka vařte asi 11 minut na mírném ohni v hrnci s vodou, octem a červeným zelím (pro modrou barvu) nebo cibulovými slupkami (pro okrový odstín). Po uvaření nechte osm hodin odstát, poté vajíčka svlékněte a sledujte, jak je lístky krásně ozdobily!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál