Pórkovo-špenátový krém

Pórkovo-špenátový krém
zdroj: Kristýna Martínková

Jaro se již začíná hlásit o slovo a vše kolem se pomalu začíná zelenat. Pórkovo-špenátová polévka krásně hraje všemi barvami jara. Krém na talíři doplňte ideálně vařeným vejcem, které dodají bílkoviny.

Porce: 6
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 2 větší pórky
  • 50 g baby špenátu
  • 3 větší brambory
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,3 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 snítky petržele
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka.
  2. Cibuli, česnek, brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky. Petržel nasekejte nadrobno.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli a pórek. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  4. Poté přidejte brambory, petržel, baby špenát a vše společně chvíli restujte.
  5. Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  6. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  7. Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Pro zjemnění ozdobte talíř polévky lžičkou zakysané smetany.     

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rybízový koláč s kefírem

Rybízový koláč s kefírem

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte proto připravit sladký koláč s kefírem, oslazený medem.

Čtěte dál
Čokoládové brownie s třešněmi

Čokoládové brownie s třešněmi

Brownie je čokoládový vláčný dezert původem ze Spojených států. Vyzkoušejte jeho sezónní verzi se sladkými třešněmi.
Okurková limonáda s citrusy

Okurková limonáda s citrusy

K létu a teplým dnům neodmyslitelně patří domácí vychlazené limonády. Vyzkoušejte tu z čerstvé salátové okurky, máty a citrusových...
Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenyklový salát s jablky a pomeranči

Fenykl je zelenina plná výrazné, aromatické chuti. Je známá pro svůj pozitivní vliv proti nadýmání. Fenykl je také zdrojem vitamínů...
Mangová zmrzlina s kokosovým krémem

Mangová zmrzlina s kokosovým krémem

K létu a letním prázdninám neodmyslitelně patří zmrzlina. Vyzkoušejte si ji připravit během pár minut doma. Ochutnejte kombinaci mangového...
Letní jahodový salát s pomeranči

Letní jahodový salát s pomeranči

Letní horké dny vybízejí k lehkým jídlům. Svěží jahodový salát vám bude v létě chutnat. Kombinuje v sobě sezónní ovoce a zeleninu....
Studená polévka z červené řepy

Studená polévka z červené řepy

Polévky nemusí být vždy jen teplé. Vyzkoušejte studenou krémovou polévku z červené řepy, která přijde vhod v teplých letních dnech....
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Palačinky nemusíte připravovat jen na sladko. Jejich slaná verze je také výborná. Vyzkoušejte tyto špaldové palačinky plněné špenátem...
Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček plný ovoce je skvělou volbou k ranní kávě či čaji. Chlebíček je rychlý na přípravu, vláčný a sladký díky medu a banánům....
Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Jahody patří mezi první jarní ovoce, na které se každoročně můžeme těšit. Jahodová roláda je velice svěží a krémová, není přeslazená...
Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičky jsou typicky jarním druhem zeleniny, která by neměla v jídelníčku chybět. Připravte si z nich tento ředkvičkový salát – je...