Pórkovo-špenátový krém

Pórkovo-špenátový krém
zdroj: Kristýna Martínková

Jaro se již začíná hlásit o slovo a vše kolem se pomalu začíná zelenat. Pórkovo-špenátová polévka krásně hraje všemi barvami jara. Krém na talíři doplňte ideálně vařeným vejcem, které dodají bílkoviny.

Porce: 6
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 2 větší pórky
  • 50 g baby špenátu
  • 3 větší brambory
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,3 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 snítky petržele
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka.
  2. Cibuli, česnek, brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky. Petržel nasekejte nadrobno.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli a pórek. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  4. Poté přidejte brambory, petržel, baby špenát a vše společně chvíli restujte.
  5. Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  6. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  7. Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Pro zjemnění ozdobte talíř polévky lžičkou zakysané smetany.     

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních hodin je zase na nějakou dobu za námi, a tak si z každého nového...

Čtěte dál
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...
Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Tak jako se střídají roční období, mění se i metabolismus naší pleti. Na jaře je potřeba, aby se pomalu přizpůsoboval vyšším teplotám...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...
Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Divoké jarní bylinky pro podporu očisty těla

Březen je měsícem procitání ze zimy a ve vzduchu už je cítit jaro. Příroda se probouzí prvními květy barevných krokusů a co nevidět...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Den jarní rovnodennosti se blíží. Co přesně se děje s naší planetou?

Den jarní rovnodennosti se blíží. Co přesně se děje s naší planetou?

Jaro už mnozí z nás nedočkavě vyhlížejí, a i když to meteorologické už začalo, na to pravé astronomické si ještě musíme chviličku počkat....
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...