Pórkovo-špenátový krém

Pórkovo-špenátový krém
zdroj: Kristýna Martínková

Jaro se již začíná hlásit o slovo a vše kolem se pomalu začíná zelenat. Pórkovo-špenátová polévka krásně hraje všemi barvami jara. Krém na talíři doplňte ideálně vařeným vejcem, které dodají bílkoviny.

Porce: 6
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 2 větší pórky
  • 50 g baby špenátu
  • 3 větší brambory
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,3 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 snítky petržele
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka.
  2. Cibuli, česnek, brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky. Petržel nasekejte nadrobno.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli a pórek. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  4. Poté přidejte brambory, petržel, baby špenát a vše společně chvíli restujte.
  5. Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  6. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  7. Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Pro zjemnění ozdobte talíř polévky lžičkou zakysané smetany.     

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.

Čtěte dál
Pylová sezóna začíná: Jak se alergie na pyl projevuje a kdo by si měl dávat pozor?

Pylová sezóna začíná: Jak se alergie na pyl projevuje a kdo by si měl dávat pozor?

I když to podle počasí zatím tak úplně nevypadá, příroda se po zimě začíná probouzet a s tímto jarním obdobím souvisí i pylové alergie,...
Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná...
Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda

Grilovací sezóna se pomalu blíží. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, která se výborné hodí jak ke grilovanému masu, tak sýru a jiným...
Jemná jarní očista jater – co všechno zatěžuje naše játra a jak jim pomoci?

Jemná jarní očista jater – co všechno zatěžuje naše játra a jak jim pomoci?

Jaro znamená pro přírodu novou vlnu energie, a i pro naše tělo je toto období symbolem něčeho nového. Stejně jako příroda i my pociťujeme...
Serotonin je důležitý hormon pro psychickou pohodu. Ověřte si, že ho máte dostatek

Serotonin je důležitý hormon pro psychickou pohodu. Ověřte si, že ho máte dostatek

Kromě problémů s úzkostí a depresí souvisí s nízkou hladinou serotoninu i mnoho dalších příznaků. Čeho byste si měli všímat, co se...
Boj s jarní letargií: místo detoxu klíčky, místo polštáře endorfiny a kyslík – radí odbornice na výživu

Boj s jarní letargií: místo detoxu klíčky, místo polštáře endorfiny a kyslík – radí odbornice na výživu

Jarní období bývá milováno i nenáviděno současně. Po dlouhé zimě bývá naše tělo unavené a sílící sluneční paprsky vstřebává lačně jako...
Müsli tyčinky s ovocem a ořechy

Müsli tyčinky s ovocem a ořechy

Müsli tyčinky jsou skvělou volbou pro rychlé svačinky, které si můžete dopřát jak doma, tak kdekoliv na cestách. V kombinaci s tvarohem,...
Jak předcházet jarní únavě a jak se s ní vypořádat, když už přijde?

Jak předcházet jarní únavě a jak se s ní vypořádat, když už přijde?

Jaro je období, které milujeme i nenávidíme. Druhý bod se týká zejména alergiků, pod první mohou spadat všichni. Vždyť kdo by neznal...
Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto...
Jablečná quinoa kaše

Jablečná quinoa kaše

Rána jsou stále ještě chladná a tak není od věci si zpestřit start nového dne teplou kaší. Základem je quinoa, která je přirozeně bezlepková....
Parmazánové sušenky s kmínem

Parmazánové sušenky s kmínem

Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně...