Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte jejich méně tradiční využití při přípravě dezertů. S cuketou snížíte energetickou hodnotu perníku, zvýšíte podíl vlákniny a navíc docílíte úžasné vláčnosti.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 – 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma o průměru 26 cm)
Na těsto
- 250 g nastrouhané cukety
- 150 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 150 ml řepkového oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- špetka soli
Na polevu
- 70 g hořké čokolády (min. 80 %)
- 3 lžičky kokosového oleje
- kokosové plátky, oříšky, lyofilizované maliny – na ozdobu
Postup
- Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte stranou. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- V hlubší míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva, kakao a špetku soli.
- V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a medem.
- Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte k tekuté směsi a promíchejte. Poté vše smíchejte se suchými ingrediencemi. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 – 40 minut. Perník před vyndáním překontrolujte špejlí.
- Během chladnutí si připravte polevu. Ve vodní lázni nechte rozehřát čokoládu s kokosovým olejem. Poté jí rovnoměrně polijte perník, ozdobte kokosovými plátky, oříšky či ovocem.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Cuketový perník chutná skvěle i bez polevy. Místo ní ho můžete vyzkoušet podávat potřený domácími švestkovými povidly.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.