Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte jejich méně tradiční využití při přípravě dezertů. S cuketou snížíte energetickou hodnotu perníku, zvýšíte podíl vlákniny a navíc docílíte úžasné vláčnosti.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 – 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma o průměru 26 cm)
Na těsto

  • 250 g nastrouhané cukety
  • 150 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml řepkového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli

Na polevu

  • 70 g hořké čokolády (min. 80 %)
  • 3 lžičky kokosového oleje
  • kokosové plátky, oříšky, lyofilizované maliny – na ozdobu

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte stranou. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva, kakao a špetku soli.
  3. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a medem.
  4. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte k tekuté směsi a promíchejte. Poté vše smíchejte se suchými ingrediencemi. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 – 40 minut. Perník před vyndáním překontrolujte špejlí.
  5. Během chladnutí si připravte polevu. Ve vodní lázni nechte rozehřát čokoládu s kokosovým olejem. Poté jí rovnoměrně polijte perník, ozdobte kokosovými plátky, oříšky či ovocem.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Cuketový perník chutná skvěle i bez polevy. Místo ní ho můžete vyzkoušet podávat potřený domácími švestkovými povidly.

tip redakce ▾
 
Img

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik chuť. Nejlépe se hodí jako zdravá snídaně, svačina...

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná....

Čtěte dál
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...