Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte jejich méně tradiční využití při přípravě dezertů. S cuketou snížíte energetickou hodnotu perníku, zvýšíte podíl vlákniny a navíc docílíte úžasné vláčnosti.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 – 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma o průměru 26 cm)
Na těsto

  • 250 g nastrouhané cukety
  • 150 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml řepkového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli

Na polevu

  • 70 g hořké čokolády (min. 80 %)
  • 3 lžičky kokosového oleje
  • kokosové plátky, oříšky, lyofilizované maliny – na ozdobu

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte stranou. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva, kakao a špetku soli.
  3. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a medem.
  4. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte k tekuté směsi a promíchejte. Poté vše smíchejte se suchými ingrediencemi. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 – 40 minut. Perník před vyndáním překontrolujte špejlí.
  5. Během chladnutí si připravte polevu. Ve vodní lázni nechte rozehřát čokoládu s kokosovým olejem. Poté jí rovnoměrně polijte perník, ozdobte kokosovými plátky, oříšky či ovocem.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Cuketový perník chutná skvěle i bez polevy. Místo ní ho můžete vyzkoušet podávat potřený domácími švestkovými povidly.

tip redakce ▾
 
Img

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik chuť. Nejlépe se hodí jako zdravá snídaně, svačina...

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a ještě si užíváme např. borůvek, meruněk, broskví a švestek. V záplavě...

Čtěte dál
Kešu pomazánka se sušenými rajčaty a kapkou citrónu

Kešu pomazánka se sušenými rajčaty a kapkou citrónu

Rostlinných pomazánek na bázi sójy, oříšků či rajčat je ke koupi již opravdu hodně. Problém je ale s jejich reálnou výživovou hodnotou,...
Veganská avokádová mousse bez přidaného cukru

Veganská avokádová mousse bez přidaného cukru

Jestli je něco dokonale chutného a zároveň dokonale zdravého, tak je to tento avokádový, čokoládový pudink. Obsahuje avokádo, které...
Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

S nejrůznějšími brownies se roztrhl pytel – začalo to fazolovým, pokračovalo řepným a avokádovým a nyní se hřeje na výslunní i batátové!...
Nebaví vás vařit každý den? Vyzkoušejte naše tipy na 6 chutných a trvanlivých rychlovek

Nebaví vás vařit každý den? Vyzkoušejte naše tipy na 6 chutných a trvanlivých rychlovek

Ať už je vaším cílem zhubnout, nebo celkově změnit životní styl a udělat něco pro své zdraví (což by mělo hubnutí podmiňovat), budete...