Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje
zdroj: Pixabay

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového čaje řadu méně či více překvapivých účinků pro naše tělo. Jedna z nejoblíbenějších bylinek není však pro aktuální podzimní období úplně vhodná. Hned se dozvíte proč.

Základ mátového čaje tvoří rostlinka, která se celým jménem nazývá máta peprná. Ta se často pro vylepšení chuti užívá rovněž jako doplněk domácích limonád nebo jen tak s vodou a citronem. Můžete na ní narazit i v oblíbeném mojitu nebo dokonce i v některých cizokrajných pokrmech. Máta má jasně zelené listy a může být pěstována na různých místech. K růstu a celkovému prospívání potřebuje jen velmi málo světla. Daří se jí dokonce i v bytě. I proto se stala oblíbenou bylinkou, která se často přidává do nápojů i jídel při domácím vaření.

Využijte vlastní zdroje
Příprava mátového čaje je více než jednoduchá, na chuť a aroma má však vliv kvalita a čerstvost listů. Mátový čaj samozřejmě můžete koupit i v obchodech v podobě sypaného čaje či balených čajových sáčků. Různé značky se předhání v tom, která nabídne lepší verzi a bojují tak o přízeň stále náročnějších zákazníků. Pravda ale je, že nejlépe chutná čaj z čerstvých lístků. Natrhejte několik lístků máty – množství volte podle toho, jak chcete mít čaj silný. Nebojte se ale ani 10 lístků na jeden hrnek. Zalijte je horkou vodou a nechte louhovat 6 minut. Čaj popíjejte buď samotný, nebo si přilepšete lžičkou medu a kapkou citronu.

Máta a její všestranné využití
Jestli je v něčem máta opravdu skvělá, tak v uvolňování křečí a nevolností, způsobených diskomfortem v žaludku. Přejedli jste se a je vám těžko nebo vás zkrátka jen bolí žaludek? Máta pomáhá snižovat žaludeční křeče i celkové gastrointestinální nepohodlí. Jeden hrnek mátového čaje uvolní napětí a svou vůní i smysly. Máte ucpaný nos? Utrhněte si několik lístků a třete je prsty u nosu. Silice máty pomohou často mnohem více, než kdejaký sprej do nosu. Z mátových lístků si také můžete vylisovat olej, kterým si můžete potírat oblast mezi nosem a horním rtem. V neposlední řadě můžete mátu ocenit jako náhradu žvýkaček, které jsou často plné umělých sladidel. Stačí si místo žvýkačky dát tři lístky máty, které můžete pomalu kousat a mělnit v ústech. Svěží dech se dostaví do několika minut.

tip redakce ▾
 
Img

Citronová tráva nejen krásně voní, ale má i mnoho pozitivních účinků na naše tělo

Svěží vůně citronu, jemná chuť a všestranné pozitivní účinky na náš organismus. Citronová tráva je trvalkou, o jejíchž přednostech se moc nemluví. Její vůni si často užíváme prostřednictvím...

Mátový čaj vás nezahřeje
Pokud si dopřáváte mátový čaj v domnění, že vás zahřeje v sychravých dnech, pak vás bohužel musíme vyvést z omylu. Máta má na tělo ochlazující vliv, proto je výborná hlavně v letních měsících. Pro zahřátí si tedy raději připravte čaj zázvorový nebo meduňkový.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...