Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje
zdroj: Pixabay

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového čaje řadu méně či více překvapivých účinků pro naše tělo. Jedna z nejoblíbenějších bylinek není však pro aktuální podzimní období úplně vhodná. Hned se dozvíte proč.

Základ mátového čaje tvoří rostlinka, která se celým jménem nazývá máta peprná. Ta se často pro vylepšení chuti užívá rovněž jako doplněk domácích limonád nebo jen tak s vodou a citronem. Můžete na ní narazit i v oblíbeném mojitu nebo dokonce i v některých cizokrajných pokrmech. Máta má jasně zelené listy a může být pěstována na různých místech. K růstu a celkovému prospívání potřebuje jen velmi málo světla. Daří se jí dokonce i v bytě. I proto se stala oblíbenou bylinkou, která se často přidává do nápojů i jídel při domácím vaření.

Využijte vlastní zdroje
Příprava mátového čaje je více než jednoduchá, na chuť a aroma má však vliv kvalita a čerstvost listů. Mátový čaj samozřejmě můžete koupit i v obchodech v podobě sypaného čaje či balených čajových sáčků. Různé značky se předhání v tom, která nabídne lepší verzi a bojují tak o přízeň stále náročnějších zákazníků. Pravda ale je, že nejlépe chutná čaj z čerstvých lístků. Natrhejte několik lístků máty – množství volte podle toho, jak chcete mít čaj silný. Nebojte se ale ani 10 lístků na jeden hrnek. Zalijte je horkou vodou a nechte louhovat 6 minut. Čaj popíjejte buď samotný, nebo si přilepšete lžičkou medu a kapkou citronu.

Máta a její všestranné využití
Jestli je v něčem máta opravdu skvělá, tak v uvolňování křečí a nevolností, způsobených diskomfortem v žaludku. Přejedli jste se a je vám těžko nebo vás zkrátka jen bolí žaludek? Máta pomáhá snižovat žaludeční křeče i celkové gastrointestinální nepohodlí. Jeden hrnek mátového čaje uvolní napětí a svou vůní i smysly. Máte ucpaný nos? Utrhněte si několik lístků a třete je prsty u nosu. Silice máty pomohou často mnohem více, než kdejaký sprej do nosu. Z mátových lístků si také můžete vylisovat olej, kterým si můžete potírat oblast mezi nosem a horním rtem. V neposlední řadě můžete mátu ocenit jako náhradu žvýkaček, které jsou často plné umělých sladidel. Stačí si místo žvýkačky dát tři lístky máty, které můžete pomalu kousat a mělnit v ústech. Svěží dech se dostaví do několika minut.

Mátový čaj vás nezahřeje
Pokud si dopřáváte mátový čaj v domnění, že vás zahřeje v sychravých dnech, pak vás bohužel musíme vyvést z omylu. Máta má na tělo ochlazující vliv, proto je výborná hlavně v letních měsících. Pro zahřátí si tedy raději připravte čaj zázvorový nebo meduňkový.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...