Palačinky nemusíte připravovat jen na sladko. Jejich slaná verze je také výborná. Vyzkoušejte tyto špaldové palačinky plněné špenátem a jemnou ricottou. Zapečené jsou navíc na povrchu křupavé a výborný oběd je na stole.
Porce: 4
Doba přípravy: 75 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na palačinky (6 menších / 3 velké palačinky)
- 120 g špaldové mouky
- 300 ml polotučného mléka
- 2 vejce
- 1 lžička libečku
- řepkový olej (na potření pánve)
- sůl, pepř
Na náplň
- 250 g ricotty
- 500 g baby špenátu
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce řepkového oleje
- 100 ml polotučného mléka
- 1 vejce
- 30 g cheddaru
- 1 lžička libečku
- sůl, pepř
Postup
- Nejdříve si připravte palačinky. Do vyšší nádoby dejte mléko, vejce, sůl, pepř, libeček a vše společně prošlehejte.
- Poté postupně přidávejte mouku a vyšlehejte řídké těsto.
- Rozehřejte pánev, potřete ji lehce olejem a opékejte jednotlivé palačinky.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Připravte si náplň. Cibuli nakrájejte na plátky, česnek na kostičky.
- Ve vyšší pánvi rozehřejte lžíci řepkového oleje. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Pánev odstavte, přidejte baby špenát, sůl, pepř. Vše promíchejte a nechte špenát teplem změknout.
- Ricottu dejte do menší misky, přidejte sůl, pepř a promíchejte.
- Jednotlivé palačinky potřete Ricottou. Přidejte směs špenátu, zatočte je a vložte do předem vymazané zapékací misky.
- Ve vyšší nádobě prošlehejte mléko, vejce, sůl, pepř a libeček. Cheddar nastrouhejte nahrubo.
- Palačinky v zapékací misce zalijte směsí mléka a vejce. Posypte je Cheddarem a pečte cca 30 minut.
- Zapečené palačinky nakrájejte a podávejte.
Náš tip
Směs mléka a vejce na zalití palačinek ochuťte muškátovým oříškem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.