Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem

Zapečené špaldové palačinky s ricottou a špenátem
zdroj: Kristýna Martínková

Palačinky nemusíte připravovat jen na sladko. Jejich slaná verze je také výborná. Vyzkoušejte tyto špaldové palačinky plněné špenátem a jemnou ricottou. Zapečené jsou navíc na povrchu křupavé a výborný oběd je na stole.

Porce: 4
Doba přípravy: 75 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience
Na palačinky (6 menších / 3 velké palačinky)

  • 120 g špaldové mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička libečku
  • řepkový olej (na potření pánve)
  • sůl, pepř

Na náplň

  • 250 g ricotty
  • 500 g baby špenátu
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 100 ml polotučného mléka
  • 1 vejce
  • 30 g cheddaru
  • 1 lžička libečku
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejdříve si připravte palačinky. Do vyšší nádoby dejte mléko, vejce, sůl, pepř, libeček a vše společně prošlehejte.
  2. Poté postupně přidávejte mouku a vyšlehejte řídké těsto.
  3. Rozehřejte pánev, potřete ji lehce olejem a opékejte jednotlivé palačinky.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Připravte si náplň. Cibuli nakrájejte na plátky, česnek na kostičky.
  6. Ve vyšší pánvi rozehřejte lžíci řepkového oleje. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  7. Pánev odstavte, přidejte baby špenát, sůl, pepř. Vše promíchejte a nechte špenát teplem změknout.
  8. Ricottu dejte do menší misky, přidejte sůl, pepř a promíchejte.
  9. Jednotlivé palačinky potřete Ricottou. Přidejte směs špenátu, zatočte je a vložte do předem vymazané zapékací misky.
  10. Ve vyšší nádobě prošlehejte mléko, vejce, sůl, pepř a libeček. Cheddar nastrouhejte nahrubo.
  11. Palačinky v zapékací misce zalijte směsí mléka a vejce. Posypte je Cheddarem a pečte cca 30 minut.
  12. Zapečené palačinky nakrájejte a podávejte.

Náš tip
Směs mléka a vejce na zalití palačinek ochuťte muškátovým oříškem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy v něm krásně křupou.

Čtěte dál
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Bramborový guláš s opečeným tofu

Bramborový guláš s opečeným tofu

Jednoduchý bramborový guláš s opečeným tofu je skvělou volbou pro rychlý oběd. Uvařit ho zvládne jistě každý a ocení jej jak vegetariáni,...
Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče s drobenkou a hruškovými povidly

Kynuté koláče jsou tradiční českou pochoutkou. Můžete si vybrat z různých příchutí a náplní. Vyzkoušejte recept na bezvaječné těsto,...
Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta s pudinkem

Špaldová buchta je výborným moučníkem k víkendovému posezení. Díky pudinku a zakysané smetaně je buchta svěží a vláčná.
Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Ranní kuskus s meruňkami a mátou

Kuskus vařený v mléce je skvělou obměnou ranních kaší. Meruňky kuskus osladí, máta příjemně provoní a výborná snídaně je na stole.
Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Špenátové lasagne s mozzarellou a parmezánem

Lasagne lze připravit na několik různých způsobů. Výborné jsou jak sladké, tak slané varianty. Recept na ty špenátové je velice jednoduchý....
Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

Zahrádky se pomalu začínají plnit šťavnatými rajčaty a omáčky z těch čerstvých jsou prostě ty nejlepší. Vyzkoušejte recept na rychlé...
Cukeťáky s cibulkou a tofu

Cukeťáky s cibulkou a tofu

Využijte sezóny cuket a připravte si výborné cuketové placky. Cukeťáky jsou letní obměnou klasických bramboráků. Jsou lehké, voňavé...
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Jahody jsou ovocem začátku léta. Ve spojení s pudinkem vykouzlíte lehký dezert ideální do horkých dnů. Řezy jsou plné ovoce a krásně...
Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a...