Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si ho tentokrát trochu jinak – připravte si zelné placky na veganský způsob.

Porce: 15 placiček
Doba přípravy: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 hrnek quinoy
  • 1 střední červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • sůl, pepř
  • řepkový olej na smažení

Postup

  1. Quinou propláchněte a vařte cca 20 minut ve dvojnásobném množství osolené vody. Nechte vychladnout.
  2. Ke lžíci chia semínek přidejte cca 40 ml vody, zamíchejte, nechte odstát a nabobtnat. Směs bude sloužit místo vejce.
  3. Kysané zelí propláchněte a pokrájejte.
  4. Ve větší míse smíchejte quinou, chia vejce, kysané zelí, najemno nakrájenou cibulku, prolisované stroužky česneku a majoránku. Vše osolte a opepřete.
  5. Poté tvořte ze směsi menší placičky a smažte na pánvi s troškou oleje z každé strany, dozlatova.
  6. Hotové placičky osušte od přebytečného oleje ubrouskem a podávejte.


TIP
Placičky je výborné podávat s různými ochucenými dipy na bázi jogurtu či smetany.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!