Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si ho tentokrát trochu jinak – připravte si zelné placky na veganský způsob.

Porce: 15 placiček
Doba přípravy: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 hrnek quinoy
  • 1 střední červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • sůl, pepř
  • řepkový olej na smažení

Postup

  1. Quinou propláchněte a vařte cca 20 minut ve dvojnásobném množství osolené vody. Nechte vychladnout.
  2. Ke lžíci chia semínek přidejte cca 40 ml vody, zamíchejte, nechte odstát a nabobtnat. Směs bude sloužit místo vejce.
  3. Kysané zelí propláchněte a pokrájejte.
  4. Ve větší míse smíchejte quinou, chia vejce, kysané zelí, najemno nakrájenou cibulku, prolisované stroužky česneku a majoránku. Vše osolte a opepřete.
  5. Poté tvořte ze směsi menší placičky a smažte na pánvi s troškou oleje z každé strany, dozlatova.
  6. Hotové placičky osušte od přebytečného oleje ubrouskem a podávejte.


TIP
Placičky je výborné podávat s různými ochucenými dipy na bázi jogurtu či smetany.

tip redakce ▾
 
Img

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je ale v tom, že plody dozrávají naráz a spousta z nás...

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem vitaminu C, draslíku, betakarotenu a navíc polévku příjemně dosladí.

Čtěte dál
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...
Kešu pomazánka se sušenými rajčaty a kapkou citrónu

Kešu pomazánka se sušenými rajčaty a kapkou citrónu

Rostlinných pomazánek na bázi sójy, oříšků či rajčat je ke koupi již opravdu hodně. Problém je ale s jejich reálnou výživovou hodnotou,...
Veganská avokádová mousse bez přidaného cukru

Veganská avokádová mousse bez přidaného cukru

Jestli je něco dokonale chutného a zároveň dokonale zdravého, tak je to tento avokádový, čokoládový pudink. Obsahuje avokádo, které...
Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

S nejrůznějšími brownies se roztrhl pytel – začalo to fazolovým, pokračovalo řepným a avokádovým a nyní se hřeje na výslunní i batátové!...
Nebaví vás vařit každý den? Vyzkoušejte naše tipy na 6 chutných a trvanlivých rychlovek

Nebaví vás vařit každý den? Vyzkoušejte naše tipy na 6 chutných a trvanlivých rychlovek

Ať už je vaším cílem zhubnout, nebo celkově změnit životní styl a udělat něco pro své zdraví (což by mělo hubnutí podmiňovat), budete...