Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké
zdroj: Adobe Stock

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku totiž děláte chybu.

Cukr zkrátka chutná a vzbuzuje v těle patřičné příjemné emoce. Proto ho vyžadujeme. Proto po něm tak toužíme. Sladkou chuť milujeme od narození. Evokuje nám bezstarostné dětství. Šťastné vzpomínky. Pohodu a klid. Cukr stimuluje uvolňování hormonů štěstí – serotoninu i endorfinů. Není potom divu, že si myslíme, že se bez cukru nemůžeme obejít. Navozuje totiž tak skvělé pocity! Proč nás ale neukojí sladká svačina? Protože jednoduché sacharidy, bez podpory bílkovin a tuků, sice rychle uspokojí hlad i chuť, ale dodají pouze krátkodobou energii, po níž se hlad a chutě velice brzy dostaví znovu. Jak z tohoto začarovaného kruhu pryč?

4 přístupy, které vám pomohou eliminovat nepatřičné chutě na sladké

1. Hlavní jídla dne musí obsahovat všechny základní složky stravy
Kombinujte potraviny. Pamatujte, že každé hlavní jídlo dne by mělo obsahovat všechny tři makrosložky – bílkoviny, zdravé tuky i komplexní sacharidy. Pokud první dvě chybí, hladina krevního cukru vyletí nahoru a stejně rychle klesne, což se projeví opětovnou chutí na sladké. Když si opět dopřejete něco sladkého, opět vám hladina cukru v krvi vyletí vzhůru a dostáváte se do začarovaného kruhu. To ale neznamená, že nemůžete mlsat. Jen je třeba potraviny vhodně sestavit tak, aby hladina cukru v krvi nekolísala a vy nebyli zmítáni prudkými návaly chutí. Takže pokud máte chuť na sladké, dejte si třeba kvalitní hořkou čokoládu s banánem. Nebo plátek žitného chleba s medem a arašídovým máslem. Nebo raw tyčinku z ovoce a ořechů. Takovou cestou uspokojíte chutě, a navíc z dobrých jídel získáte pro tělo cenné a nezbytné živiny.

2. Jezte pravidelně
Příliš dlouhé proluky mezi jídly mohou vést k vlčímu hladu. A když ho ukojíte, velmi rychle se dostaví chutě na sladké, které jsou spuštěny stabilizací vysoké hladiny glukózy. Když budete jíst každé 3-4 hodiny, udržíte hladinu cukru v krvi ve zdravé míře a vyhnete se iracionálnímu stravování. Pravidelnost jako taková je sama prevencí chutím na sladké.

3. Když máte chuť na sladké, jezte ovoce
Ovoce je sice plné cukru, ale přirozeného, navíc doplněného vlákninou, která jeho vstřebávání zpomaluje. Pokud máte chuť na nějakou sladkost, dopřejte si ovoce v kombinaci s ořechy. Tuky z ořechů jednak ještě sníží rychlost vstřebávání cukru z ovoce a jednak vás tato kombinace více zasytí. Hladina cukru v krvi se tedy zvedne celkově mírněji než v případně sladké svačinky na bázi sušenky či dortíku.

4. Preferujte kvalitu nad kvantitou
Vždy máte možnost zvolit kvalitu před kvantitou. A v otázce cukru byste opravdu měli. Stačí si všímat drobností. U čokolády sledujte procento kakaové sušiny – opravdu kvalitní čokolády mají 75 % a výše. Čím více čokolády, tím méně cukru, tím lépe a tím více zasytí. Místo bombónu z bomboniéry si dopřejte sušenou vláčnou datli medjool. Kdo ji zkusil, tak ví, že jen málo sušeného ovoce chutná tak skvěle a lahodně. Zařekněte se, že dáte sbohem veškerým průmyslově zpracovaným sladkostem.

Dejte si na čas a nespěchejte na sebe. Každý týden se zaměřte na jeden bod a postupně pozorujte vaše změny v chutích. Věřte nám, že se dostaví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!