Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké
zdroj: Adobe Stock

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku totiž děláte chybu.

Cukr zkrátka chutná a vzbuzuje v těle patřičné příjemné emoce. Proto ho vyžadujeme. Proto po něm tak toužíme. Sladkou chuť milujeme od narození. Evokuje nám bezstarostné dětství. Šťastné vzpomínky. Pohodu a klid. Cukr stimuluje uvolňování hormonů štěstí – serotoninu i endorfinů. Není potom divu, že si myslíme, že se bez cukru nemůžeme obejít. Navozuje totiž tak skvělé pocity! Proč nás ale neukojí sladká svačina? Protože jednoduché sacharidy, bez podpory bílkovin a tuků, sice rychle uspokojí hlad i chuť, ale dodají pouze krátkodobou energii, po níž se hlad a chutě velice brzy dostaví znovu. Jak z tohoto začarovaného kruhu pryč?

4 přístupy, které vám pomohou eliminovat nepatřičné chutě na sladké

1. Hlavní jídla dne musí obsahovat všechny základní složky stravy
Kombinujte potraviny. Pamatujte, že každé hlavní jídlo dne by mělo obsahovat všechny tři makrosložky – bílkoviny, zdravé tuky i komplexní sacharidy. Pokud první dvě chybí, hladina krevního cukru vyletí nahoru a stejně rychle klesne, což se projeví opětovnou chutí na sladké. Když si opět dopřejete něco sladkého, opět vám hladina cukru v krvi vyletí vzhůru a dostáváte se do začarovaného kruhu. To ale neznamená, že nemůžete mlsat. Jen je třeba potraviny vhodně sestavit tak, aby hladina cukru v krvi nekolísala a vy nebyli zmítáni prudkými návaly chutí. Takže pokud máte chuť na sladké, dejte si třeba kvalitní hořkou čokoládu s banánem. Nebo plátek žitného chleba s medem a arašídovým máslem. Nebo raw tyčinku z ovoce a ořechů. Takovou cestou uspokojíte chutě, a navíc z dobrých jídel získáte pro tělo cenné a nezbytné živiny.

2. Jezte pravidelně
Příliš dlouhé proluky mezi jídly mohou vést k vlčímu hladu. A když ho ukojíte, velmi rychle se dostaví chutě na sladké, které jsou spuštěny stabilizací vysoké hladiny glukózy. Když budete jíst každé 3-4 hodiny, udržíte hladinu cukru v krvi ve zdravé míře a vyhnete se iracionálnímu stravování. Pravidelnost jako taková je sama prevencí chutím na sladké.

3. Když máte chuť na sladké, jezte ovoce
Ovoce je sice plné cukru, ale přirozeného, navíc doplněného vlákninou, která jeho vstřebávání zpomaluje. Pokud máte chuť na nějakou sladkost, dopřejte si ovoce v kombinaci s ořechy. Tuky z ořechů jednak ještě sníží rychlost vstřebávání cukru z ovoce a jednak vás tato kombinace více zasytí. Hladina cukru v krvi se tedy zvedne celkově mírněji než v případně sladké svačinky na bázi sušenky či dortíku.

tip redakce ▾
 
Img

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního indického lékařství. Jejich účinnost spočívá také...

4. Preferujte kvalitu nad kvantitou
Vždy máte možnost zvolit kvalitu před kvantitou. A v otázce cukru byste opravdu měli. Stačí si všímat drobností. U čokolády sledujte procento kakaové sušiny – opravdu kvalitní čokolády mají 75 % a výše. Čím více čokolády, tím méně cukru, tím lépe a tím více zasytí. Místo bombónu z bomboniéry si dopřejte sušenou vláčnou datli medjool. Kdo ji zkusil, tak ví, že jen málo sušeného ovoce chutná tak skvěle a lahodně. Zařekněte se, že dáte sbohem veškerým průmyslově zpracovaným sladkostem.

Dejte si na čas a nespěchejte na sebe. Každý týden se zaměřte na jeden bod a postupně pozorujte vaše změny v chutích. Věřte nám, že se dostaví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...