Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké
zdroj: Adobe Stock

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku totiž děláte chybu.

Cukr zkrátka chutná a vzbuzuje v těle patřičné příjemné emoce. Proto ho vyžadujeme. Proto po něm tak toužíme. Sladkou chuť milujeme od narození. Evokuje nám bezstarostné dětství. Šťastné vzpomínky. Pohodu a klid. Cukr stimuluje uvolňování hormonů štěstí – serotoninu i endorfinů. Není potom divu, že si myslíme, že se bez cukru nemůžeme obejít. Navozuje totiž tak skvělé pocity! Proč nás ale neukojí sladká svačina? Protože jednoduché sacharidy, bez podpory bílkovin a tuků, sice rychle uspokojí hlad i chuť, ale dodají pouze krátkodobou energii, po níž se hlad a chutě velice brzy dostaví znovu. Jak z tohoto začarovaného kruhu pryč?

4 přístupy, které vám pomohou eliminovat nepatřičné chutě na sladké

1. Hlavní jídla dne musí obsahovat všechny základní složky stravy
Kombinujte potraviny. Pamatujte, že každé hlavní jídlo dne by mělo obsahovat všechny tři makrosložky – bílkoviny, zdravé tuky i komplexní sacharidy. Pokud první dvě chybí, hladina krevního cukru vyletí nahoru a stejně rychle klesne, což se projeví opětovnou chutí na sladké. Když si opět dopřejete něco sladkého, opět vám hladina cukru v krvi vyletí vzhůru a dostáváte se do začarovaného kruhu. To ale neznamená, že nemůžete mlsat. Jen je třeba potraviny vhodně sestavit tak, aby hladina cukru v krvi nekolísala a vy nebyli zmítáni prudkými návaly chutí. Takže pokud máte chuť na sladké, dejte si třeba kvalitní hořkou čokoládu s banánem. Nebo plátek žitného chleba s medem a arašídovým máslem. Nebo raw tyčinku z ovoce a ořechů. Takovou cestou uspokojíte chutě, a navíc z dobrých jídel získáte pro tělo cenné a nezbytné živiny.

2. Jezte pravidelně
Příliš dlouhé proluky mezi jídly mohou vést k vlčímu hladu. A když ho ukojíte, velmi rychle se dostaví chutě na sladké, které jsou spuštěny stabilizací vysoké hladiny glukózy. Když budete jíst každé 3-4 hodiny, udržíte hladinu cukru v krvi ve zdravé míře a vyhnete se iracionálnímu stravování. Pravidelnost jako taková je sama prevencí chutím na sladké.

3. Když máte chuť na sladké, jezte ovoce
Ovoce je sice plné cukru, ale přirozeného, navíc doplněného vlákninou, která jeho vstřebávání zpomaluje. Pokud máte chuť na nějakou sladkost, dopřejte si ovoce v kombinaci s ořechy. Tuky z ořechů jednak ještě sníží rychlost vstřebávání cukru z ovoce a jednak vás tato kombinace více zasytí. Hladina cukru v krvi se tedy zvedne celkově mírněji než v případně sladké svačinky na bázi sušenky či dortíku.

tip redakce ▾
 
Img

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního indického lékařství. Jejich účinnost spočívá také...

4. Preferujte kvalitu nad kvantitou
Vždy máte možnost zvolit kvalitu před kvantitou. A v otázce cukru byste opravdu měli. Stačí si všímat drobností. U čokolády sledujte procento kakaové sušiny – opravdu kvalitní čokolády mají 75 % a výše. Čím více čokolády, tím méně cukru, tím lépe a tím více zasytí. Místo bombónu z bomboniéry si dopřejte sušenou vláčnou datli medjool. Kdo ji zkusil, tak ví, že jen málo sušeného ovoce chutná tak skvěle a lahodně. Zařekněte se, že dáte sbohem veškerým průmyslově zpracovaným sladkostem.

Dejte si na čas a nespěchejte na sebe. Každý týden se zaměřte na jeden bod a postupně pozorujte vaše změny v chutích. Věřte nám, že se dostaví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...