Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem
zdroj: Adobe Stock

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc přejedli? Snídaně, ať už je v šest či v devět hodin ráno, je základ dne a přeskakovat by se rozhodně neměla. Odborníci se sice stále přou o tom, zdali je snídaně opravdu nutným a potřebným základem zdraví, my vám ale chceme dokázat, že snídat se vyplatí i ze společenských důvodů.

Pravidelné snídání pomáhá udržet zdravou hmotnost
Existuje nespočet studií, které dokázaly, že pro ty, kteří snídají, je daleko snazší udržet si zdravou hmotnost. Po konzumaci nutričně vyvážené snídaně, spíše bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, a komplexní sacharidy, než na jednoduché cukry, se tělo cítí sytě a spokojeně a nebude mít tendence dohánět kalorický deficit a glykemické výkyvy během dne. To zase přispívá k budování zdravých stravovacích návyků, které jsou pro udržení kondice, zdraví i hmotnosti nezbytné.

Pravidelné snídání zlepšuje pozornost
Během spánku tělo funguje bez doplňování energie. Při přeskočení ranní snídaně tělo bude pokračovat v čerpání energie z rezervních zásob – glykogenu a tukové tkáně. S tím souvisí mírné zvýšení produkce stresových hormonů, které jsou příčinou o něco horší koncentrace. Pokud vás tedy čeká ranní porada, zkouška ve škole nebo jen ostrý pracovní start vyžadující bystrou mysl, věřte, že po snídani vám to půjde určitě lépe.

Snídaně budují stabilitu
Výživná snídaně determinuje i to, jak se budete stravovat během celého dne. Vyvážená snídaně snižuje riziko extrémních poklesům hladiny cukru v krvi spojených se střídáním hladu a nutkavých chutí v rámci běžného pracovního dne minimálně do odpoledních hodin. Snídaňová formule, která tohle dokáže, se skládá z komplexních sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Pokud tělo ráno dostane patřičný základ, vstupujete do dne tzv. pravou nohou. Pokud přeskočíte snídani, na oběd se odbydete a odpolední svačinu prostě nestihnete, večer se vrátíte domů hladoví, neschopní se soustředit na nic jiného než na touhu po večeři. Uspokojení hladu je jeden ze základních pudů, proto si půjdete tvrdě za svým, ať už vás to stojí neshodu s partnerem či rozvahu nad tím, co zdravého si připravíte. Velké výkyvy glykémie jsou zkrátka nepřítelem číslo jedna.

Snídaně utužují rodinné vztahy
Snídaně je skvělý způsob, jak začít den společně. Můžete s nejdražšími lidmi strávit cenný čas, popovídat si, zasmát se a to ještě dříve, než se rozutečete pryč. Společné stolování zkrátka utužuje rodinu.

Snídaně má vliv na vaší náladu
Míváte po ránu náladu pod psa? Na vině je nejen vaše únava, ale i mozkové buňky, které prahnou po energii. Dopřejte mozku palivo v podobě komplexních sacharidů. Ty najdete v ovesných vločkách  nebo celozrnném pečivu. Kofein tento problém nevyřeší, ale jen převlékne do jiné podoby.

Snídaní snížíte riziko zdravotních problémů
Jedním z největších přínosů pravidelného každodenního snídání jsou dlouhodobé účinky, které se příznivě odrazí na vašem zdraví. Podle jedné studie byla u lidí, kteří jedli snídani každý den, míra inzulinové rezistence a obezity o 35-50 % nižší než u těch, kteří nesnídají buď vůbec nebo sporadicky. Stejná studie naznačuje, že ranní naplnění žaludku zdravou stravou pomáhá předcházet obezitě (podle statistik mají lidé, kteří nesnídají, až o 50 % větší náchylnost k obezitě než ti, kteří ano), cukrovce a srdečním onemocněním.

To už se celkem vyplatí, nemyslíte?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...