Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem
zdroj: Adobe Stock

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc přejedli? Snídaně, ať už je v šest či v devět hodin ráno, je základ dne a přeskakovat by se rozhodně neměla. Odborníci se sice stále přou o tom, zdali je snídaně opravdu nutným a potřebným základem zdraví, my vám ale chceme dokázat, že snídat se vyplatí i ze společenských důvodů.

Pravidelné snídání pomáhá udržet zdravou hmotnost
Existuje nespočet studií, které dokázaly, že pro ty, kteří snídají, je daleko snazší udržet si zdravou hmotnost. Po konzumaci nutričně vyvážené snídaně, spíše bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, a komplexní sacharidy, než na jednoduché cukry, se tělo cítí sytě a spokojeně a nebude mít tendence dohánět kalorický deficit a glykemické výkyvy během dne. To zase přispívá k budování zdravých stravovacích návyků, které jsou pro udržení kondice, zdraví i hmotnosti nezbytné.

Pravidelné snídání zlepšuje pozornost
Během spánku tělo funguje bez doplňování energie. Při přeskočení ranní snídaně tělo bude pokračovat v čerpání energie z rezervních zásob – glykogenu a tukové tkáně. S tím souvisí mírné zvýšení produkce stresových hormonů, které jsou příčinou o něco horší koncentrace. Pokud vás tedy čeká ranní porada, zkouška ve škole nebo jen ostrý pracovní start vyžadující bystrou mysl, věřte, že po snídani vám to půjde určitě lépe.

Snídaně budují stabilitu
Výživná snídaně determinuje i to, jak se budete stravovat během celého dne. Vyvážená snídaně snižuje riziko extrémních poklesům hladiny cukru v krvi spojených se střídáním hladu a nutkavých chutí v rámci běžného pracovního dne minimálně do odpoledních hodin. Snídaňová formule, která tohle dokáže, se skládá z komplexních sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Pokud tělo ráno dostane patřičný základ, vstupujete do dne tzv. pravou nohou. Pokud přeskočíte snídani, na oběd se odbydete a odpolední svačinu prostě nestihnete, večer se vrátíte domů hladoví, neschopní se soustředit na nic jiného než na touhu po večeři. Uspokojení hladu je jeden ze základních pudů, proto si půjdete tvrdě za svým, ať už vás to stojí neshodu s partnerem či rozvahu nad tím, co zdravého si připravíte. Velké výkyvy glykémie jsou zkrátka nepřítelem číslo jedna.

Snídaně utužují rodinné vztahy
Snídaně je skvělý způsob, jak začít den společně. Můžete s nejdražšími lidmi strávit cenný čas, popovídat si, zasmát se a to ještě dříve, než se rozutečete pryč. Společné stolování zkrátka utužuje rodinu.

Snídaně má vliv na vaší náladu
Míváte po ránu náladu pod psa? Na vině je nejen vaše únava, ale i mozkové buňky, které prahnou po energii. Dopřejte mozku palivo v podobě komplexních sacharidů. Ty najdete v ovesných vločkách  nebo celozrnném pečivu. Kofein tento problém nevyřeší, ale jen převlékne do jiné podoby.

tip redakce ▾
 
Img

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde...

Snídaní snížíte riziko zdravotních problémů
Jedním z největších přínosů pravidelného každodenního snídání jsou dlouhodobé účinky, které se příznivě odrazí na vašem zdraví. Podle jedné studie byla u lidí, kteří jedli snídani každý den, míra inzulinové rezistence a obezity o 35-50 % nižší než u těch, kteří nesnídají buď vůbec nebo sporadicky. Stejná studie naznačuje, že ranní naplnění žaludku zdravou stravou pomáhá předcházet obezitě (podle statistik mají lidé, kteří nesnídají, až o 50 % větší náchylnost k obezitě než ti, kteří ano), cukrovce a srdečním onemocněním.

To už se celkem vyplatí, nemyslíte?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...