Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem
zdroj: Adobe Stock

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc přejedli? Snídaně, ať už je v šest či v devět hodin ráno, je základ dne a přeskakovat by se rozhodně neměla. Odborníci se sice stále přou o tom, zdali je snídaně opravdu nutným a potřebným základem zdraví, my vám ale chceme dokázat, že snídat se vyplatí i ze společenských důvodů.

Pravidelné snídání pomáhá udržet zdravou hmotnost
Existuje nespočet studií, které dokázaly, že pro ty, kteří snídají, je daleko snazší udržet si zdravou hmotnost. Po konzumaci nutričně vyvážené snídaně, spíše bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, a komplexní sacharidy, než na jednoduché cukry, se tělo cítí sytě a spokojeně a nebude mít tendence dohánět kalorický deficit a glykemické výkyvy během dne. To zase přispívá k budování zdravých stravovacích návyků, které jsou pro udržení kondice, zdraví i hmotnosti nezbytné.

Pravidelné snídání zlepšuje pozornost
Během spánku tělo funguje bez doplňování energie. Při přeskočení ranní snídaně tělo bude pokračovat v čerpání energie z rezervních zásob – glykogenu a tukové tkáně. S tím souvisí mírné zvýšení produkce stresových hormonů, které jsou příčinou o něco horší koncentrace. Pokud vás tedy čeká ranní porada, zkouška ve škole nebo jen ostrý pracovní start vyžadující bystrou mysl, věřte, že po snídani vám to půjde určitě lépe.

Snídaně budují stabilitu
Výživná snídaně determinuje i to, jak se budete stravovat během celého dne. Vyvážená snídaně snižuje riziko extrémních poklesům hladiny cukru v krvi spojených se střídáním hladu a nutkavých chutí v rámci běžného pracovního dne minimálně do odpoledních hodin. Snídaňová formule, která tohle dokáže, se skládá z komplexních sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Pokud tělo ráno dostane patřičný základ, vstupujete do dne tzv. pravou nohou. Pokud přeskočíte snídani, na oběd se odbydete a odpolední svačinu prostě nestihnete, večer se vrátíte domů hladoví, neschopní se soustředit na nic jiného než na touhu po večeři. Uspokojení hladu je jeden ze základních pudů, proto si půjdete tvrdě za svým, ať už vás to stojí neshodu s partnerem či rozvahu nad tím, co zdravého si připravíte. Velké výkyvy glykémie jsou zkrátka nepřítelem číslo jedna.

Snídaně utužují rodinné vztahy
Snídaně je skvělý způsob, jak začít den společně. Můžete s nejdražšími lidmi strávit cenný čas, popovídat si, zasmát se a to ještě dříve, než se rozutečete pryč. Společné stolování zkrátka utužuje rodinu.

Snídaně má vliv na vaší náladu
Míváte po ránu náladu pod psa? Na vině je nejen vaše únava, ale i mozkové buňky, které prahnou po energii. Dopřejte mozku palivo v podobě komplexních sacharidů. Ty najdete v ovesných vločkách  nebo celozrnném pečivu. Kofein tento problém nevyřeší, ale jen převlékne do jiné podoby.

tip redakce ▾
 
Img

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde...

Snídaní snížíte riziko zdravotních problémů
Jedním z největších přínosů pravidelného každodenního snídání jsou dlouhodobé účinky, které se příznivě odrazí na vašem zdraví. Podle jedné studie byla u lidí, kteří jedli snídani každý den, míra inzulinové rezistence a obezity o 35-50 % nižší než u těch, kteří nesnídají buď vůbec nebo sporadicky. Stejná studie naznačuje, že ranní naplnění žaludku zdravou stravou pomáhá předcházet obezitě (podle statistik mají lidé, kteří nesnídají, až o 50 % větší náchylnost k obezitě než ti, kteří ano), cukrovce a srdečním onemocněním.

To už se celkem vyplatí, nemyslíte?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...