Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem
zdroj: Adobe Stock

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc přejedli? Snídaně, ať už je v šest či v devět hodin ráno, je základ dne a přeskakovat by se rozhodně neměla. Odborníci se sice stále přou o tom, zdali je snídaně opravdu nutným a potřebným základem zdraví, my vám ale chceme dokázat, že snídat se vyplatí i ze společenských důvodů.

Pravidelné snídání pomáhá udržet zdravou hmotnost
Existuje nespočet studií, které dokázaly, že pro ty, kteří snídají, je daleko snazší udržet si zdravou hmotnost. Po konzumaci nutričně vyvážené snídaně, spíše bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, a komplexní sacharidy, než na jednoduché cukry, se tělo cítí sytě a spokojeně a nebude mít tendence dohánět kalorický deficit a glykemické výkyvy během dne. To zase přispívá k budování zdravých stravovacích návyků, které jsou pro udržení kondice, zdraví i hmotnosti nezbytné.

Pravidelné snídání zlepšuje pozornost
Během spánku tělo funguje bez doplňování energie. Při přeskočení ranní snídaně tělo bude pokračovat v čerpání energie z rezervních zásob – glykogenu a tukové tkáně. S tím souvisí mírné zvýšení produkce stresových hormonů, které jsou příčinou o něco horší koncentrace. Pokud vás tedy čeká ranní porada, zkouška ve škole nebo jen ostrý pracovní start vyžadující bystrou mysl, věřte, že po snídani vám to půjde určitě lépe.

Snídaně budují stabilitu
Výživná snídaně determinuje i to, jak se budete stravovat během celého dne. Vyvážená snídaně snižuje riziko extrémních poklesům hladiny cukru v krvi spojených se střídáním hladu a nutkavých chutí v rámci běžného pracovního dne minimálně do odpoledních hodin. Snídaňová formule, která tohle dokáže, se skládá z komplexních sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Pokud tělo ráno dostane patřičný základ, vstupujete do dne tzv. pravou nohou. Pokud přeskočíte snídani, na oběd se odbydete a odpolední svačinu prostě nestihnete, večer se vrátíte domů hladoví, neschopní se soustředit na nic jiného než na touhu po večeři. Uspokojení hladu je jeden ze základních pudů, proto si půjdete tvrdě za svým, ať už vás to stojí neshodu s partnerem či rozvahu nad tím, co zdravého si připravíte. Velké výkyvy glykémie jsou zkrátka nepřítelem číslo jedna.

Snídaně utužují rodinné vztahy
Snídaně je skvělý způsob, jak začít den společně. Můžete s nejdražšími lidmi strávit cenný čas, popovídat si, zasmát se a to ještě dříve, než se rozutečete pryč. Společné stolování zkrátka utužuje rodinu.

Snídaně má vliv na vaší náladu
Míváte po ránu náladu pod psa? Na vině je nejen vaše únava, ale i mozkové buňky, které prahnou po energii. Dopřejte mozku palivo v podobě komplexních sacharidů. Ty najdete v ovesných vločkách  nebo celozrnném pečivu. Kofein tento problém nevyřeší, ale jen převlékne do jiné podoby.

Snídaní snížíte riziko zdravotních problémů
Jedním z největších přínosů pravidelného každodenního snídání jsou dlouhodobé účinky, které se příznivě odrazí na vašem zdraví. Podle jedné studie byla u lidí, kteří jedli snídani každý den, míra inzulinové rezistence a obezity o 35-50 % nižší než u těch, kteří nesnídají buď vůbec nebo sporadicky. Stejná studie naznačuje, že ranní naplnění žaludku zdravou stravou pomáhá předcházet obezitě (podle statistik mají lidé, kteří nesnídají, až o 50 % větší náchylnost k obezitě než ti, kteří ano), cukrovce a srdečním onemocněním.

To už se celkem vyplatí, nemyslíte?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba...

Čtěte dál
Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Podzim se blíží a to znamená, že se blíží i sezóna švestek. Švestkový koláč se těší velké oblibě, ale zkuste se zaměřit hlavně na švestky...
Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Luštěniny měly historicky v našem jídelníčku vždy své místo, ačkoliv jsou stále trochu opomíjenou potravinou. Co pro nás znamenají...