Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?

Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?
zdroj: Shutterstock

S příchodem chladných podzimních dnů se všichni chceme vyhnout nachlazením, fungovat naplno a prožít předvánoční čas ve zdraví. A tak saháme po „céčku“ a doufáme, že nás ochrání. Existují ale i další cesty, jak podpořit imunitu – levně a přirozeně. Stará známá silná trojice ve formě kurkumy, česneku a zázvoru nikdy nezklame! Mezi jejich společné vlastnosti patří výrazná až ostrá chuť, hřejivé účinky, a hlavně prokázaná schopnost posilovat imunitu. Využijte jejich sílu a podpořte tak své zdraví!

Zázvor – super parťák při nachlazení i trávicích potížích
Pro své hřejivé vlastnosti je zázvor velice oblíbený zejména během chladného období. Tato výrazná potravina má antibakteriální, protizánětlivé i antiseptické účinky. Pomáhá chránit před nachlazením a virózami a dokáže také urychlit léčení v případě, že na vás přece jen nějaký ten vir skočí. Zázvor dobře funguje také na různé trávicí obtíže. Pomůže například při nadýmání, nechutenství i při střevní chřipce. Účinně pomáhá také při bolestech kloubů, svalů nebo škrábání v krku. Zažene tedy všechny projevy chřipky či nachlazení. Zázvor obsahuje řadu cenných vitamínů, zejména C, A, E nebo B a také minerály v podobě hořčíku, železa nebo draslíku. A jak si zázvor připravit?

Podpořte své zdraví a připravte si ostrý zázvorový čaj. Bude se skvěle hodit i během nachlazení, nebo když už se nebudete cítit úplně ve své kůži. Silnější chuť i účinek bude zaručen, pokud zázvor do horké vody nastrouháte najemno. Nepřehánějte to ale s množstvím, stačí bohatě půl centimetru zázvoru na jeden šálek. Denně vám budou bohatě stačit 4 g čerstvého, nebo 1 g sušeného zázvoru. Větší množství už by mohlo být na škodu.

Špetka kurkumy do každého pokrmu
Tohle indické koření (zvané také jako indický šafrán) je typické svou výraznou štiplavou až pálivou chutí a také (někdy bohužel) silným zbarvením do žluta všeho, čeho se dotkne. Vzhledově trochu připomíná zázvor a stejně jako on patří kurkuma mezi skvělé pomocníky v boji proti nejrůznějším zdravotním neduhům. Kurkumin, který je obsažen v kořenu, má výrazné protizánětlivé, antibakteriální a protivirové účinky. Má také příznivý vliv na trávení, o které bychom rovněž měli pečovat, když se chceme virózám vyhnout. Kurkuma také podporuje činnost jater a žlučníku a celkově posiluje imunitu. Zejména na podzim a v zimě se hodí kurkumu užívat i kvůli jejím hřejivým účinkům. A to není všechno – kurkumin byl již řadou studií prohlášen za jeden z nejúčinnějších bojovníků proti nádorovým onemocněním. Všechny úžasné účinky kurkumy výrazně podpoříte, pokud ji v pokrmech zkombinujete s pepřem. Jeho pravidelná konzumace vás také bude chránit před srdečními chorobami a dokáže snižovat cholesterol. Mějte proto doma zásobu čerstvé nebo sušené kurkumy a přidávejte ji do každého oblíbeného pokrmu. Špetku můžete přidávat i do pečení – nemusíte se bát, že bude cítit, pouze vám těsto krásně zbarví do žluta.

Česnek – zažene nejen bakterie a viry
Paličky česneku snad nechybí v žádné spíži. Ale pozor, záleží, jaký koupíte. Nejlepší je samozřejmě ten náš, český. Odjakživa se česnekem léčily všelijaké nemoci a potíže, včetně těch zevních. Leckteré pokrmy bez něj jen těžko uvaříte. A v čem je tak úžasný? Česnek obsahuje alicin, což je silné přírodní antibiotikum. Proto našemu tělu pomáhá bojovat proti nejrůznějším bakteriím i virům. Nejlepší je česnek konzumovat čerstvý, například si stroužek či dva schroupat jen tak. Následný odér ale od tohoto kroku leckoho odradí. Přesto si zkuste někdy dát česnek jen tak syrový a zápach poté přebijte konzumací zrnek kávy nebo žvýkáním čerstvé máty. Určitě to za to zdraví stojí. Česnek vám totiž pomůže čistit dýchací cesty, podporuje odkašlávání a také ničí parazity ve střevech. Na česnek vsaďte i pokud už nějakou tu chřipku či angínu máte. Ideální je také pro osoby, které trápí nekonečné záněty dutin, opakované rýmy apod. Pokud vás neláká konzumace jen tak na syrovo, přidávejte ho rozmačkaný co nejčastěji do polévek, těstovin, pomazánek nebo k masu. Zkuste ho ale přidat do pokrmu až na závěr, aby neprošel dlouhou tepelnou úpravou.

Pokud vás už nebaví trápit se každý rok během podzimu kašlem, rýmou a chřipkami, vsaďte na tyto tři pomocníky v kuchyni. Při jejich správném a pravidelném užívání si můžete být jisti, že na vás jen tak nějaký bacil neskočí.

Zdroje: vitalia.czcelostnimedicina.cznazeleno.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...

Čtěte dál
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké letní dny přinášejí nejen radost z teplého počasí, ale také starost, zvláště lidem trpícím nějakým běžným chronickým onemocněním....
Tejpování – při jakých potížích a jak vám pomůže nalepení speciální „pásky“?

Tejpování – při jakých potížích a jak vám pomůže nalepení speciální „pásky“?

Tejpování bývalo zpočátku záležitostí vrcholových sportovců, dnes se však běžně využívá při rekonvalescenci po úrazech a ke zmírnění...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Břišní kýla – příčiny vzniku a základní léčebné přístupy

Břišní kýla – příčiny vzniku a základní léčebné přístupy

Kýla (hernie) je stav, kdy dochází k patologickému vytlačení orgánu, části střev nebo tuku do dutiny břišní skrze oslabená místa či...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Antibakteriální gely: výhody, nevýhody a rizika

Antibakteriální gely: výhody, nevýhody a rizika

V posledních třech letech jsme je používali více než je zdrávo. Antibakteriální gely mohou být sice dobrými pomocníky, ale také špatnými...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...